Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
100 kr. + gebyr. Tilmelding nødvendig
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Et skæbneår for det amerikanske demokrati

16.04.24
Foredrag v. Niels Bjerre-Poulsen

2024 kan meget vel blive et skæbneår i amerikansk politik. Op gennem amerikansk historie har USA været betragtet som et særdeles stabilt forfatningsbaseret demokrati. Den opfattelse har gradvist ændret sig de seneste par år. Nok er USA fortsat verdens førende supermagt, og den amerikanske økonomi fortsat et lokomotiv for verdensøkonomien, men på begge politiske fløje kan man nu finde en udbredt opfattelse af, at den politiske polarisering mellem de to store partier – demokrater og republikanere – har nået et niveau, hvor det er sværere for mange at bevare tilliden til demokratiets bærende institutioner. Samtidig vinder konspirationsteorier og autoritære ideer frem i en del af den amerikanske befolkning, hvilket har gjort det endnu sværere at holde sammen på nationen. Nogle taler ligefrem om, at USA befinder sig i en ”kold borgerkrig”.
Mange havde håbet, at feberkurven var knækket efter ”Stormen på Kongressen”, den 6. januar 2021. Det skete ikke. Nu ser mange amerikanere i stedet med en blanding af håb og frygt frem mod præsidentvalg og kongresvalg i november 2024. Mange amerikanere udtrykker en længsel efter et mere forsonligt klima – mere ”normale” tilstande - men hvad vil det kræve?  I sit foredrag analyserer Niels Bjerre-Poulsen med udgangspunkt i den aktuelle politiske situation i USA, nogle af de faktorer, som til mange iagttageres overraskelse har svækket det amerikanske demokrati.

Niels Bjerre-Poulsen er Cand. mag. i Historie og Amerikanske Studier fra Københavns Universitet, og Ph.d. i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara. Han er ansat som lektor på Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet, og er forfatter til en lang række bøger og artikler om amerikansk historie, politik og samfundsforhold i USA.

I samarbejde med Viborg Folkeuniversitet