Ramasjang redder frøerne – og du kan være med

Vidste du, at frøer kan trække vejret gennem huden? Eller at den butsnudede frø, som er den mest almindelige frø i Danmark, lever i Skandinavien helt op til polarcirklen?

Igen i år sætter DR stærkt ind for at redde en dyregruppe i den danske natur – nemlig frøen. I årets ’Ramasjang Redder–kampagne’ kan du derfor lære meget mere om de små kvækkende dyr og også blive klogere på, hvordan du kan være med til at redde frøerne.

Hvad kan du gøre?

Hvis du gerne vil være med til at hjælpe frøerne, kan du f.eks. bygge et vandhul. Frøerne mangler nemlig steder, hvor de kan leve og yngle.

Du skal bruge:

  • Bassinfolie, presenning eller gummidug
  • Vandplanter
  • Grus eller sten
  • Vand
  • En skovl
  • Grene
  • En tommestok
  • Rionet med felter af 10x10 cm

Sådan gør du:

  1. Find et sted til dit vandhul. Det skal være et sted med både sol og skygge. Husk at spørge om lov, inden du graver
  2. Grav et hul. Dit vandhul skal være mindst 35 cm dybt og 1x2 meter stort. Brug tommestokken til at måle efter.
  3. Klip bassinfoliet, så det passer til dit vandhul. Læg det, så det går helt til kanten i alle sidder. Så forsvinder vandet ikke.
  4. Læg grus og sten ned i dit nybyggede vandhul. Frøerne bruger dine sten som små stiger til at kravle op ad vandhullets skrå kanter.

Når du har bygget dit vandhul, kan du melde dig som redder og sende dit billede til Ramasjang her. Så giver DR Ramasjang dig mulighed for at vinde en Redder T-shirt. Du kan også hjælpe frøerne på mange andre måder ved f.eks. at male en frøsten og lægge den ved et vandhul, samle skrald i naturen, bygge et fugleskræmsel, der holder fuglene væk fra de små frøer, lave et frøhotel (kompostbunke) i din have og mange andre ting. Og husk at melde dig som redder bagefter.

Hvis du gerne vil lære mere om frøerne i den danske natur, finder du mange spændende frø-bøger på biblioteket, ligesom du på eReolen GO kan låne masser af gode bøger om frøer og andre padder. Bare se her:

Materialer