Julerøveriet

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.01.00
En fredag i begyndelsen af december var der travlt på spisestedet ”For Enden af Gaden” i Viborg.

Der var et særligt julefrokosttilbud, som var meget populært. Sidst på eftermiddagen kom en mand ind i en mørk frakke, med mørke briller, et stort hår og en hvid biblioteksplast- pose. Han gik ind i baglokalet, hvor en af tjenerne var ved at tælle dagens omsætning op for at putte dem i pengeskabet.
 
”Hvad vil du?” sagde tjeneren – men nåede ikke at sige mere, før manden med de mørke briller trak en pistol frem fra plastposen. ”Giv mig pengene – eller du kommer til at holde jul på sygehuset!” sagde han. Rystende puttede tjeneren pengene i posen.
”Og så går du ind på toilettet og kommer først ud om 5 min”.

Tjeneren gik ind på toilettet og manden med de mørke briller skubbede en stol hen foran døren, så den kom i spænd. Så forsvandt han. Ud af restauranten og op ad Vesterbrogade. Tjeneren måtte have tilkaldt hjælp, for kort efter var der en råben nede ved restauranten. Manden med de mørke briller løb op ad Vesterbrogade i retning mod biblioteket. Nogle af gæsterne løb efter ham, men pludselig var han væk.

Her kunne historien være endt, men sidst på eftermiddagen var der pludselig en vældig snak på biblioteket. En af bogopsætterne havde fundet en hvid plasticpose gemt bag en hylde nede i kælderen. I posen var der en pistol, en sort paryk, et par mørke solbriller, en æske panodil – og 10.000 kr.

Jeg var egentlig ved at finde et par gode kriminalromaner, men nu blev virkeligheden ligeså spændende. Politiet blev tilkaldt og sammen kiggede vi overvågningsbillederne igennem.

Ifølge politiet havde røveriet fundet sted ved 16-tiden. Kl. 16 var et travlt tidspunkt på biblioteket med mange, der vandrede ind og ud, men kun 5 af dem havde en hvid bibliotekspose i hånden og ingen med da de gik. 2 af dem: en ældre dame med stok og en mor med barnevogn udelukkede vi fra starten, men de 3 andre var unge mænd. Problemet var nu: Hvem var de?

Heldigvis var to af dem nogle, som politiet kendte temmelig godt og den tredje kendte jeg. Han havde tidligere været bogopsætter, men var nu vist gået lidt i hundene.

I løbet af en times tid lykkedes det at samle alle 3 på biblioteket.

”Tidligere i dag fandt vi en hvid plastpose med en pistol, 10.000 kr og et par andre ting skjult her på biblioteket. Vi vil derfor gerne høre, hvad I lavede ved 16- tiden.”

A:

”Jeg kender intet til 10.000 kr. selvom jeg da godt kan bruge dem. Jeg har aldrig skudt med andet end en paintballpistol. Jeg kommer tit på biblioteket for at mødes med mine venner. Jeg havde godt nok en hvid pose med, men der var kun nogle chips i, som jeg spiste og smed posen ud.”

B:

”Jeg kan også godt bruge pengene, men jeg prøver at klare mig. Jeg elsker at læse bøger, så jeg kommer her tit. I dag lånte jeg dog ikke noget, da den bog jeg ville låne var udlånt. Jeg havde godt nok en pose med, men der var hverken penge, pistol eller kunstigt hår – kun et par luffer, som jeg tog på, da jeg gik.”
 

C:

”Jeg synes det er træls, at jeg skal slæbes herind. Jeg har tidligere klaret nogle hurtige penge, men den tid er forbi. Nu er jeg blevet et ordentligt menneske. Jeg er begyndt at læse bøger, løbe marathonløb og synge i kirkekoret – og jeg har aldrig rørt en pistol. Men man skal jo ikke dø af tørst, så jeg havde et par dåseøl med i en pose. Da de var drukket, smed jeg posen ud – men dåserne finder I ikke, for der kom en mand og snuppede dem med det samme.”

”Tjah!” – sagde politiet – ”Det bliver vi jo ikke klogere af.”

”Jo!” – sagde jeg  ”Jeg tror; jeg ved hvem det er?”

Ved du det? Find svaret her.