Inspiration til sommerlæsning - børn 8 - 14 år

Af Anonym (ikke efterprøvet)
28.07.22
Er der ikke blevet læst nok her i ferien, eller mangler I bare inspiration til nye læseoplevelser?

Så kig med her. Børnebibliotekar Mikkel anbefaler gode læseopleveler for de 8 - 14 årige.

Ved hver boganbefaling har Mikkel skrevet lix tallet på. Du kan læse meget mere om lix tal og begynderlæsning her.

Bøger der er lette at læse (ca. 8 år):

Den magiske dyrehandel-serien, Lin Hallberg

Den magiske dyrehandel er et helt fantastisk sted for ensomme børn. Her kan man nemlig lukke øjnene og ønske sig lige det dyr man allerhelst vil have. Fortællingerne om børnene og dyrene er både søde og fantasifulde, og du behøver ikke læse dem i en bestemt rækkefølge. Bøgerne har lix 15-20 og passer derfor bedst til dygtige læsere på 6-8 år.

Giga Gys-serien, Mikkel Messer

Mange voksne er vilde med at læser krimier, og der findes faktisk også mange uhyggelige gyserbøger for børn. Mikkel Messer har skrevet en hel række gysere der både er helt vildt uhyggelige og nemme at læse for de alleryngste læsere. Der er i alt 16 bøger i Giga Gys-serien, og sidste år udkom de fire bedste gyserhistorier i en ny samlet udgave. Bøgerne er skrevet i lix 5 og op og kan derfor læses som nogle af de allerførste bøger når man lige har lært at læse.

Team gamer-serien, Natasja Erbillor

Mange bøger handler om gaming og computerspil, men de fleste er skrevet til ældre børn og ikke begynderlæsere. Denne serie på fem bøger om Team Gamer er til gengæld helt perfekt til drenge og piger der lige har lært at læse. I bøgerne kan du følge drengen Leo der sammen med sine nye venner Otto og Karl laver et gamerhold hvor de spiller mod andre. Bøgerne er spændende, har korte kapitler og er med lixtal 9 vildt gode til gamerglade børn fra 7 til 9 år.

Vilma og Vega-serien, Line Pryds

Ønsker du dig også for alt i verden at få en hund? Det gør pigen Vilma i hvert fald. I denne serie på tre bøger kan du læse om hvordan Vilma møder den søde hund Vega, og hvordan hun får lov til at passe den og lege med dem. Serien har lixtal 7 og passer perfekt til begynderlæsere fra 7-8 år.

X fra det ydre rum, Lars Kramhøft

’X fra det ydre rum’ er en sær og sjov fortælling der ikke minder om nogle andre bøger. Det er en tegneserie med en hund og en kat som hovedpersoner, og historien begynder da der en dag pludselig styrter en farverig ting der ligner et æg, til jorden udenfor Hund og Kats hus. Ud af ægget kommer et klamt, larvelignende uhyre, og da det vokser sig større og større, må Hund og Kat til sidst tage affære. ’X fra det ydre rum’ har lixtal 13 og er god til læsere fra 8 år og op.

Ponyklubben, Sara Ejersbo

I Ponyklubben-serien kan du følge livet i en rideklub og møde pigerne Asta, Mie, Sana og Eva, der alle elsker at ride. Serien består af fire bøger med hver sin pige i hovedrollen. Alle bøgerne har lixtal 13 og er især gode til hesteglade læsere fra 8-9 år og op.

Beduna og Hyggefis-serien, Thomas Friis Pedersen

I denne nye serie på tre bøger kan du læse om pigen Beduna og hendes panda-bamse Hyggefis. I alle tre historier havner Hyggefis i nogle uheldige situationer, f.eks. da han får en telefon og er så optaget af den, at han kommer væk fra sine venner og ender med at fare vild. Alle tre bøger har lixtal 10, har mange flotte tegninger og er gode til begynderlæsere fra 7 til 9 år. Bøgerne behøver ikke blive læst i en bestemt rækkefølge.

Morgenthalers dyrefabler – pisselet af læse, Anders Morgenthaler

Tegneren Anders Morgenthaler har skrevet en lang række sjove dyrefabler for børn, der er meget underholdende at få læst højt. I denne serie har han udvalgt nogle af sine bedste fabler og udgivet dem i et format som børn kan læse selv fra ca. 8 år. Bl.a. kan du læse om hunden Anker der fryser fast til en fryser med sin tunge, og om giraffen Lennart der kommer til at sluge sin tvillingebrors hoved. Bøgerne er hylemorsomme og har nogle fantastiske tegninger!

Kurt Komet og Rex, Morten Dürr

Kurt Komet er 9 år og har en rumraket. Han arbejder som pakkebud og flyver rundt dagen lang med hunden Rex, der er hans bedste ven. En dag taber Kurt og Rex en pakke fyldt med æg til at bage en gigantisk 200-års fødselsdagskage, og så går den vilde jagt med at redde kagen og fødselsdagen. Hvis du vil have en rigtig sjov og skør læseoplevelse, og er du til letlæst action kombineret med fantastiske tegninger, så er denne tegneserie-roman lige noget for dig! Bogen har lixtal 17 og kan læses af børn fra 8 år og op.