Højtlæsningsguf for grinebidere

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.05.21
Om højtlæsning for børn kan der siges meget godt. Det styrker børns sprog, det skærper opmærksomheden, det giver tid og rum til nærvær, og er med til at styrke børns evne til, og glæde ved, at læse senere i livet.

Noget andet der kan siges meget godt om, er det at grine sammen, sådan en af de der grineoplevelser der kan mærkes hele vejen ned i maven, og som får det til at kildre i tæerne.

I denne omgang vil jeg sætte spot på bøger, som er særligt gode til en hyggestund med plads til både nærvær og latterkramper for de 5-9 årige og deres voksne.

”Minimund” af Frida Brygmann

Sylvester er en dreng i 2. klasse, som bliver drillet af to drenge, Esben og William, fra sin klasse.  De siger han lyder som et egern, når han taler. Minimund kalder de ham, og skriver det også på hans bord. Sylvester bliver ked af det og ønsker sig en anden stemme. I sin desperation skriver han et brev, hvor der står: ”HVIS NOGEN LÆSER DETTE SÅ HJÆLP MIG DOG”.

Og tænk sig NOGEN får brevet, nemlig Nogen Kristiansen, som har sit Stemmekatalog med sig, og han kan give Sylvester en ny stemme. Via en Rockstjerne-stemme, Dronning Margrethe-stemme, Klasselærer-Hanne stemme og en masse forviklinger finder Sylvester modet til at fortælle de voksne om mobningen, og styrken til at sige fra overfor mobberne.

Kan en bog, der handler om et så alvorligt emne som mobning være sjov, tænker du nok. Svaret er et klart JA, trods emnet er Minimund en rigtig sjov bog, som kan læses højt for de 6-9 årige.

For rigtigt at sætte gang i lattermaskinen kan det varmt anbefales at læse med forskellige stemmer, når stakkels Sylvester får en ny stemme fra stemmekataloget af Nogen. 

”Lasse-Leif – ferie som i firserne” af Mette Finderup

Hvis du elsker billedbøgerne om Lasse-Leif og hans levende dukke Luske-Lise, så vil du også elske ”Ferie som i firserne”. Bogen er udkommet i 2019, men handler om den sommerferie, der kunne have været alle danske børns i Corona-tiden. Lasse-Leifs familie tager nemlig på camping i Løkken, og det bliver en mindeværdig tur.  

Der er naboerne med hegn om campinggrunden og havenisser. De viser sig at være et barns ønskenaboer med både småkager, invitation til udflugt og TV i vognen. Da ferien er som i firserne er der naturligvis en ”ingen skærm-politik” og hvem er mon bedst til at overholde den? Spoiler alert……..på en tur til Ørnereservatet bliver Luske-Lise på dramatisk vis bortført af en ørn. Om og hvordan hun kommer tilbage vil jeg lade historien fortælle……

”Slut put finale – Ni skrupskøre godnathistorier”

Historierne i bogen er skrevet af 9 forskellige forfattere. Alle er de skæve, skøre og hylende morsomme. Der er historien om Statsmedisteren og de mystiske bogstavbolsjer, hvor kongen af Bøvlistan sniger sig til Alfabetistan med en pose mystiske bogstavbolcher og laver en farlig masse ballade.

Den lille Poul med papmachehunden, handler om pigen, Poul, som stjæler en hund, og pakker den ind i papmache fordi hun er allergisk overfor hunde. Min fars halve liv på lokum, handler om drengen Fannes forestilling om, hvad hans far egentlig foretager sig i alle de timer han sidder ude på toilettet. Og så er der alle de andre…

God læselyst!