Hjælp havens fugle

18.01.22
Om vinteren er der ikke så meget at spise i naturen, når man er en fugl. Når der er sne og frost, er der ingen insekter, og ormene er langt nede under jorden.

Vil man hjælpe havens fugle i den kolde tid, kan man fodre dem. Når de sidder og spiser, kan man sidde inde i varmen og studere fuglene nøjere, og har man en kikkert, er er der mange flotte farver og detaljer på fuglens fjerdragter, som man kan se.

Det er vigtigt, at man fodrer fra et fuglehus eller et foderbræt, så der ikke kommer ubudne gæster og spiser maden. Men kan enten selv lave sit fuglefoder, eller man kan købe det som korn- og frøblandinger eller mejsekugler. Solsorten vil f.eks. også meget gerne have æbler. Fodrer man hver dag, kan man være så heldig at der kommer fugle, som ellers aldrig ville være kommet i ens have.

Jeg bor med en ganske almindelig parcelhushave, og jeg opdagede under corona-hjemsendelsen sidste vinter til min store glæde, at der er masser af fugle i min have. Dem ser jeg ellers aldrig, da der er mørkt, når jeg tager på arbejde og mørkt når jeg kommer hjem igen. Jeg har bl.a. set sjaggere, skovskader, sumpmejser, flagspætter, spætmejser, grønirsk, kernebidere, bogfinker, rødhals, skovspurve, solsorte og udenfor kategori: et enkelt egern. Da jeg ikke er fuglekender, har jeg måtte finde fuglene i min slidte bog ”Fugle i farver”, som ligger på sin faste plads på mit køkkenbord sammen med min kikkert. Om vinteren synger fuglene ikke, men til foråret og om sommeren kan man nyde fuglenes dejlige sang til solen går ned.

Har man mod på at læse om fugle og lære om hvordan man fodrer dem, er der her forslag til bøger, som vi har på biblioteket. Man kan også allerede nu lave en fuglekasse, som fuglene kan bygge rede i til foråret. Så gør man sit til, at der også er fugle i haven næste vinter.