Læsehunde Aigo
Læsehunden Aigo

Historier, hundekiks og logrende haler

Hvad sker der, når man kombinerer højtlæsning, en hund og et barn med læsevanskeligheder? Dette er ikke starten på en vittighed, men en realitet på Viborg Bibliotekerne, hvor man netop har fået endnu et læseteam bestående af læsehunden Aiko og hundens ejer Alice fra Foreningen Læsehunde.

Læsevanskeligheder og læsehunde

Omkring 15 % af alle danske skolebørn har en læseudfordring og mange af dem har samtidig mistet lysten til at læse. Derfor oplever forældre, at det kan være svært at motivere barnet til at øve læsningen hjemme. Det kan også være udfordrende at træne højtlæsningen på klassen, hvis man er usikker på om klassekammeraterne kan finde på at grine, hvis man læser forkert.

Når bogstaverne driller, kan det gå ud over barnets skoleglæde, selvtillid og læselyst. Det vil Viborg Bibliotekerne og Foreningen Læsehunde afhjælpe med et samarbejde om to læseteams.

Hver mandag og torsdag eftermiddag er logrende haler og højtlæsning fast inventar på Børnebiblioteket i Viborg.  Hundene Vega og Aiko er uddannede læsehunde, og sammen med deres ejere tilbyder de ro og nærvær omkring læsetræningen.

”En læsehund er god til at lytte og retter ikke fejl. Hunden er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse, og resultatet er øget læselyst” fortæller læsehundeejer og sprogvejleder Alice Astrup Nielsen.

Kender du et barn, der har svært ved at læse?

Kender du et barn mellem 7-12 år, som kan have glæde af ekstra læsetræning, så står læsehundene Aiko og Vega klar. Et læseforløb består af 6 besøg af 45 minutters varighed. Her vælger barnet en bog, som passer til barnets læseniveau, og læser den højt for læsehunden i Børnebibliotekets nyindrettede rum ”Sprograketten”. Efter 6 besøg går barnet fra biblioteket med et fint diplom og nogle gode læseoplevelser rigere. Skriv til bibliotekets kontaktperson Kirstina Kjærsgård Olesen på ole@viborg.dk, hvis et læseforløb kunne have interesse.

Der er i øjeblikket ventetid på et læseforløb med en læsehund.

Materialer