Fastelavn

Fastelavn er mit navn……..og hvorfor i grunden det?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.02.22
Fastelavn er et grundigt rodsammen af en gammel hedensk forårsfest og den kristne skik med faste i 40 dage op til påske.

I den kristne skik hvor man skulle faste i 40 dage holdt man i ugen op til fasten en masse fester, hvor det handlede om at få en masse i skrutten inden der skulle fastes. Hvis man var rig, kunne man betale en anden for at faste for sig og spise videre indtil påsken. 

Fastelavnsriset

Har overhovedet ikke noget med kristendommen at gøre. ”At rise” var noget man gjorde ved unge kvinder for at sikre sig at de kunne få børn. Man risede også frugttræer og husdyr. I dag er fastelavnsrisene havnet hos børnene og er festligt pyntet med slik, masker og katte. Jeg kan huske, at der i min barndom var sutteflasker på fastelavnsrisene – et vidne om deres oprindelige betydning om frugtbarhed.

Udklædning

Skikken med at klæde sig ud og gå rundt og synge ved dørene; ”At løbe Fastelavn” stammer fra 1200-tallet hvor det var de voksne der klædte sig ud og løb fra hus til hus. Fra 1800-tallet har det med at klæde sig ud og fejre fastelavn først og fremmest været en fest for børn. 

Slå katten af tønden

I gamle dage troede man, at man kunne redde sin by fra pest og alskens anden ondskab hvis man puttede en sort kat i tønden. Det har dengang været farligt at være en sort kat på den tid af året. Heldigvis, især for de sorte katte, stoppede man med at putte levende sorte katte i fastelavnstønder i slutningen af 1800-tallet. I dag er der altid malet en sort kat på tønden og der er forskellige regler for hvordan man bliver kattekonge og -dronning alt efter hvor man bor i landet.
 

Mangler du inspiration til din fastelavn så kig forbi børnebiblioteket, hvor vi lige nu har en fin udstilling med alle vores fastelavnsbøger. 

Psst har du set at der er kommet en ny skør ”Sallys Far” bog der handler om fastelavn?

Vil du læse mere om fastelavn og andre traditioner kan du finde mere her: