Begynderlæsning og letlæsning – lixtal og let-tal

10.03.21
Synes du, at det er svært at finde bøger, som passer til lige netop dit barns læseniveau? Så kan du måske finde hjælp her på siden.

Generelt om lix og let-tal

Letlæsningsbøger er for det meste inddelt efter lixtal og let-tal, som er to måder at udregne, hvor svær eller let en tekst er at læse. Nogle forlag bruger lixtal, mens andre bruger let-tal. I de fleste af letlæsningsbøgerne vil tallene stå enten forrest eller bagest i bogen. 

Lixtal

Lix står for læsbarhedsindeks og er en måde at udregne, hvor svær eller let en tekst er at læse. Lixtallet udregnes ud fra 3 faktorer:

  • Antal ord
  • Antal hele sætninger
  • Antal af lange ord (7+ ord)

Her ses en vejledende oversigt over, hvilke lixtal eleverne forventes at kunne læse på de enkelte klassetrin:

0. Klassetrin: Lix 2-5
1. klassetrin: Lix 5-10
2. klassetrin: Lix 10-15
3. klassetrin: Lix 15-20
4. klassetrin: Lix 20-25
5. klassetrin: Lix 25-30
6. klassetrin: Lix 30-35

En tommelfingerregel er, at barnet kan læse klassetrin x 5 (+/- 5). Dvs. at et barn i 3. klasse vil kunne læse 3 x 5 = 15 (+/- 5). Intervallet vil ligge fra lix 10-20 alt efter, hvor langt barnet er i sin læseudvikling.

HUSK at de ovenstående vejledende klassetrin netop kun er vejledende. Vi opfordrer til, at du spørger barnets klasselærer, hvilket lixtal der passer til dit barn.

Let-tal

Let-tal står for læseegnethedstal og udregnes ud fra 6 faktorer:

  • Antal af ord
  • Antal af lange ord (6+ ord)
  • Antal ord i den længste sætning
  • Syntaktiske træk
  • Antal sider i bogen
  • Billedstøtte

​Let-tal er inddelt i 16 niveauer, hvor det laveste er 5 og det højeste er 20. Fra ca. midten af 2. klasse vil det ofte være nemmere at bruge lixtal. Som tommelfingerregel kan man sige, at let-tallet er ca. det dobbelte af lixtallet. 

 

På Viborg Bibliotekerne er letlæsningsbøgerne overordnet inddelt i fire grupper:

Begynderlæsning, Læs mere, Letlæst og Småbørnsfag

Begynderlæsning

Begynderlæsning henvender sig til børn op til ca. 3. klasse. Bøgerne er her inddelt i tre grupper og mærket med farvede prikker:

Blå prik: Lixtal 0-5 
Lilla prik: Lixtal 6-9
Grå prik: lixtal 10-18

Blandt bøgerne med blå og lilla prik er lydrette bøger de letteste. Lydret betyder, at ordene udtales med den lyd, som bogstavet har, fx er ordet "fil" lydret, mens ordet "fisk" ikke er lydret, da i´et lyder som et e. Bøgerne i begynderlæsning er mærket med lixtal og/eller let-tal – oftest bagpå bøgerne. Er det lydrette bøger, vil dette fremgå af bogens forside.

Læs mere

Læs mere er bøger for børn, der gerne vil have en oplevelse af at læse en ”rigtig” bog. Der er flere sider, og de fleste bøger er med illustrationer. Bøgerne er ikke alle mærket med lixtal, men svinger typisk ml. lix 10 og 25.

Letlæst

Bøgerne i Letlæst henvender sig emnemæssigt primært til børn fra 4. klasse og har lixtal fra ca. 16 og opefter.
Bøgerne i både Læs mere og Letlæst kan være gode som overgang fra de lettere bøger til de bøger, der betegnes som almindelig børnelitteratur for 10-13 årige, som er uden lixtal og som er opdelt i flg. genrer: Mest for piger, Mest for drenge, Heste, Gys, Sjove, Spænding og Fantasy samt romaner for 10-13 år.

Småbørnsfag

Nogle børn kan bedre lide at læse om noget fra virkeligheden end opdigtede historier. Til dem tilbyder vi letlæste fagbøger, som ligger fra lix 8 og op til ca. 20.

Er du i tvivl om noget, så spørg personalet, som altid er parat til at vejlede i den betjente åbningstid. Du kan også læse mere om læsning på www.frilaesning.dk

Du kan også finde Letlæsningsbøger på eReolen GO som enten ebøger eller lydbøger.

Sådan søger du på lixtal på eReolenGO

På eReolen kan man søge efter bøger med et bestemt lixtal i søgefeltet. Læser dit barn eksempelvis bøger med lix 6, skal du i søgefeltet skrive ix=6

Er dit barn først lige startet med at læse og trives bedst med ord på to eller tre bogstaver, er serierne med lydrette bøger helt perfekte med sjove titler som "Ib i en kø" eller "Mo får en bas". Skriv ’lydret´ i søgefeltet.

Bøger der ikke tæller med i det samlede antal lån på eReolen

Man kan pt. låne 5 ebøger og 5 lydbøger om måneden på eReolenGO, men hvis du har brug for flere end det, så kan du gå efter de såkaldte ”blå titler”, der ikke tæller med i dit samlede antal udlån på eReolen. De er markeret med et blåt ikon.
 
Find gode tips til søgning i eReolen her.