Barselscafé på biblioteket

07.01.22
Læs med om vores nye barselscaféer

Året der går i gang

Et år er gået på hæld, og et nyt står på spring. En sang jeg holder meget af, er ”Du kom med alt det der var dig” af Jens Rosendal (1981). Sangen er for mange en forelskelsessang, for nogle en begravelsessang og for andre betyder den noget helt tredje, men her lige efter nytår står den for mig som en sang der på poetisk vis skyder året i gang. Jeg finder især første vers meget inspirerende, for året går i gang i al sin umiddelbarhed, og stormer frem i et tempo, der til tider kunne bruge en fartdæmper. Som der står i sangen ”og hvilket forår blev det! Det år, da alt blev stærkt og klart og vildt og fyldt med tøbrudsfart og alting råbte: lev det!” (Rosendal, 1981). En tekst, der på smukkeste vis leder mine tanker hen imod forår og lyse stunder, hvor ”lev det” for mig skal henvise til nærvær og autenticitet, så et mål er lagt, en vision er klar, og vejen dertil må livet, viljen og året dirigere.

Viborg Bibliotekernes nye barselscafé

Som noget nyt her i foråret starter vi på Viborg Bibliotekerne en barselscafé op, som er henvendt til familier med børn i alderen 0-1 år. Vi anbefaler gode pegebøger og lette billedbøger med et særligt fokus på sprogstimulering til de helt små. Vores barselscafé afholdes i foråret over fem gange, alle med forskellige tematikker men med dit barn i fokus. Det er gratis at deltage, det kræver blot tilmelding.

Se hvornår første barselscafé foregår her.

Sprograketten

Barselscaféen bliver afholdt af Sprograketten, som er et koncept, der består af et fysisk rum på Børnebiblioteket og særligt for dette rum er, at sprogstimulering for de mindste er i fokus. I rummet finder du bl.a. sprogkufferter, et fortællertæppe, sangbøger, udklædning og meget mere som er til rådighed og klar til fælles fordybelse, barn og voksen imellem. Sprograketten er også et projekt, hvor Viborg Bibliotekerne udbyder læringsforløb til daginstitutioner og dagplejere for de 0-6 årige.

Fodspor på vores vej

En anden sang som jeg også holder meget af, der for nyligt har gjort indtryk på mig, er ”Det levende ord” skrevet af Mads Langer og Trine Langer Carlsen (2018). I sangen står der ”Vi leger med det levende ord. Vi skriver i fremtidens bog. Vi graver hvor historierne gror, sætter fodspor på den vej, vejen vi skaber, dig og mig” (Langer, 2018). Teksten i sangen er eventyrlig. I tråd med Sprograkettens nye barselscafé, hvor tematikken er bøger til de helt små, så kom jeg til at tænke på vigtigheden af at være nysgerrig, undrende og netop at gøre ordene for den lille levende. Det kan vi gøre ved sammen at gå på opdagelse i sprogets univers, og på denne måde udvide det lille barns sprog ved at vi sætter ord på den skønne verden der omgiver os i alt dens finurlighed. At vi sætter fodspor på vores vej, på godt og ondt, og at vi sammen skaber vejen, så vender ordene nærvær og autenticitet tilbage til mig, da vi jo aldrig ved hvor dybt vi træder, men i ordet nærvær finder jeg rum for læring og dannelse og ikke mindst refleksion.

Så hvilket forår bliver det, det må tiden, fodsporene og refleksionen vise.