VIS MIG DIN BOGREOL: kulturformidler Mie Olesen

Jeg elsker at kigge på folks bogreoler; især når jeg besøger dem for første gang.

Sådan tror jeg, at der er rigtig mange, der har det. Hvis du er på besøg hos en læser, kan bogreolen give et sjovt kig ind bag facaden, og det er et hyggeligt sted at lade blikket gå på jagt, mens værten laver kaffe i køkkenet.

Hvilke bøger læser han? Er de sorteret alfabetisk, efter emne eller måske kronologisk efter den dato, de blev læst? Er bøgerne placeret på ensartede reoler, står de i to lag på de hylder, der nu lige er til rådighed, eller ligger de i spredte bunker? Står klassikerne side om side med kioskbaskerne, eller er der en bogreol med russiske sværvægtere til skue i spisestuen, mens de lettere genrer gemmer sig i gæsteværelset? Eller ligger der simpelthen en e-bogslæser eller måske et par høretelefoner tæt ved husets bedste lænestol?

Det fortæller alt sammen en historie om hjemmets beboer. Og er det én, du ikke kender særlig godt, kan en velkendt titel i bogreolen desuden være en fantastisk samtalestarter, fordi en fælles ”bog-bekendt” næsten altid bryder isen. Det har reddet mig mere end én gang.

På biblioteket er bøgerne selvfølgelig opstillet efter et fast system. Men har du nogensinde overvejet, om bibliotekarerne viger fra de faste regler, når de kommer hjem til deres egne bogreoler? Og hvad står der egentlig i dem? Blodige krimier, politiske biografier, snæver faglitteratur eller måske tegneserier? Jeg har slet ikke set alle mine kollegaers private bogreoler, men de er nok lige så forskellige som os.

Det kan du få lidt mere indblik i nu, hvor mine kollegaer og jeg viser hylderne frem, mens vi samtidig løfter sløret for, hvad vi læser for tiden. Hvis du, ligesom jeg, synes det er hyggeligt at kigge på andres bogreoler, så kig med på vores hjemmeside under overskriften VIS MIG DIN BOGREOL. Nogle af mine søde kollegaer har allerede delt, og flere kommer til.

Jeg læser fordi...

Den tid, jeg bruger med en bog, giver mig så meget mere, end den samme tid brugt fx foran tv’et. I en travl hverdag er det alfa omega for mig at få koblet af, og ingen andre steder finder jeg så givende en virkelighedsflugt, som jeg gør i bøgerne. En god bog er fantastisk underholdning, men den er samtidig så meget mere. Den rigtige bog kan give mig det, jeg har brug for, når jeg har brug for det: Når corona eller krig fylder for meget, stikker jeg af langt ind i et fantasyunivers. Når dagen har været travl og forjaget, falder jeg til ro med en stille novelle. Trænger jeg til ny inspiration, læser jeg en roman med en stærk og handlekraftig hovedperson. Og nogle gange bliver jeg klogere på noget, jeg ikke anede, at jeg intet vidste om.

Min seneste store læseoplevelse er…

Jeg har for nylig læst Harpiks af Ane Riel, og den vil ikke slippe mig igen. Den er kort og gør egentlig ikke meget væsen af sig. Selvom den beskriver nogle frygtelig vilkår og begivenheder, så er den samtidig så fin og følsom i sit portræt af de forskellige karakterer, som vi alle lærer at forstå. Især kapitlerne om Liv er fantastiske til at vise begivenhederne fra et barns perspektiv – og det er ellers svært.

Det forfatterskab jeg altid vender tilbage til er...

I mange år læste jeg alt af Stephen King, og jeg er stadig fan af hans særlige blik på menneskers tanker og reaktionsmønstre; især under pres. Til vaskeægte virkelighedsflugt er Sarah J. Maas altid effektiv, og så glæder jeg mig meget til nyt fra Nanna Foss og Maren Uthaug.

Den bog jeg tit anbefaler til andre er...

Sanne Søndergaards Nej. Det er en novellesamling med 14 skarpe historier om at sige nej – eller have svært ved det. Jeg har brugt flere af novellerne til højtlæsning, og så er noveller generelt et fantastisk redskab til at få en smagsprøve på en forfatter, inden man forpligter sig på en hel roman.

Den næste bog jeg skal læse er...

Terra Ultima af Raoul Deleo, der er en fiktiv fagbog. Jeg er fortryllet af de overjordiske tegninger, og så er jeg nysgerrig på, om en bog af denne type kan fange mig.

Materialer