Viborg Biblioteks Litterære Byvandringer

28.11.19
Dette års litterære byvandring (d. 26. november) bød på oplæsninger, gåtur og efterfølgende hyggeligt samvær ovre i Villaen ved Viborg Bibliotek. Glæd dig til næste års byvandring med litterære godbidder.

”Jeg var Peter Seebergs sekretær”

Folk var mødt talrigt op i deres varme tøj og så var det ellers bare af-stig-afsted. Vores første stop på ruten var i museumshaven udenfor Skovgaard museet, hvor der er en mindeplade for museumsmanden, forfatteren og viborgenseren Peter Seeberg (1925-99) med et smukt citat fra novellesamlingen Dinosaurens sene eftermiddag (1974). Der blev fortalt om Seeberg, suppleret med anekdoter fra publikum, da der var en ældre kvinde blandt de fremmødte, som havde været sekretær for selvsamme Peter Seeberg. Efter historierne blev der læst højt fra et af hans faglige litteratære værker At se på Viborg – at være i (1978), hvor han bl.a. fortalte om viborgenserne og deres døgnrytme.

Sværvægteren i dansk litteraturhistorie Johannes V. Jensens ungdomskriller på Viborg Katedral Skole

Efter museumshaven gik vi op til Latinerhaven, som grænser op til den gamle Latinskole – Viborgs gamle Katedral Skole – hvor næste danske forfatter havde gået i tre år. Jeg taler her om den usammenlignelige Johannes V. Jensen (1873-1950). Johannes V. Jensen udgav i 1896 sin første lille roman Danskere, hvis 1. kapitel omhandler en håndfuld unge mænd, som kun har en måned tilbage på latinskolen i Viborg, inden de skal til København og læse videre på universitetet. Kapitlet, som der blev læst op af, er spækket med beskrivelser af byen Viborg, dens krogede gader og smukke kvinder (som de unge mænd forgæves forsøger at få kontakt med) og sanselige beskrivelser af den smukke natur omkring Viborg. På den gamle katedralskoles mur ud til Latinerhaven, så vi også mindetavlen for én af Johannes V. Jensens lærer fra latinskoleårene; Hans Christian Cornelius Mortensen, også kaldet ”Fugle-Mortensen” grundet hans store interesse i fugle og at ringmærke dem, som verdens første. Johannes V. Jensen har sågar skrevet et lille digt på mindetavlen over hans ejendommelige og beundringsværdige lærer, som man kan gå ned og læse.

Fuldtidsbohemen og den lyse digter Jens August Schade humoristiske sange til Viborg

Fra snakken om ringmærkning af fugle skrånede vi også til Domkirkepladsen, hvor der blev læst uddrag højt af forfatteren Jens August Schades humoristiske sangværk Sjov i Danmark (1928). Den lyse digter i dansk poesi og levemanden Schade havde også gået på latinskolen i Viborg og bogens anden del omhandler ungdomsårene i Viborg. I bogen følger man Schades alter ego Sjov og hans bevægelse fra barndommens og ungdommens trængsler i Skive og Viborg frem mod løssluppen svir i storbyen København.

Dramatikeren Henning Pedersens sjove anekdoter om Viborgs brogede klientel

Vi gik fra Domkirkepladsen op til Nytorv og ned mod Hjultorvet, hvor vi samledes inde midt på Hjultorvet for at høre fortællingen om den gamle biograf Fotorama, som lå der hvor tøjbutikken Vanilia ligger i dag. Den lokale forfatter Henning Pedersen (1940), som især er kendt for sine lokalhistoriske skuespil: Hald-spil, Bisp Gunner-spillet, Kongehyldningsspillene og mange andre, har i sin bog Englen med de blå briller (2012) fortalt om mange sjove lokalhistoriske episoder i Viborg by eller omegn. Især én var rigtig god og den omhandler en skæg episode i den gamle biograf Fotorama, dengang den holdte til på Sankt Mathias Gade. Den noget humoristiske historie blev læst op, imens vi forestillede os den gamle biografs noget broget klientel og vi sluttede den litterære byvandring af med et ordentlig grin. Vi bevægede os herefter i småregn hjem til Viborg Bibliotek igen, hvor der ventede noget varmt at drikke og julegodter, imens snakken gik lystigt.  

Glæd dig!

Næste år i februar byder Viborg bibliotek igen på en litterær byvandring. Der bliver, som sidst, sat fokus på lokale forfattere fra Viborg egnen, hvis værker der vil blive læst op fra, imens vi går i de gamle gader og fornemmer stemningen og kommer hinanden ved, inden vi slutter af på Viborg Bibliotek med noget sødt at spise og varmt at drikke.

Materialer