Einar Mar Gudmundsson
Einar Mar Gudmundsson

Stjernestøv på Viborg Bibliotekerne: Einar Már Guðmundsson

15.07.15
I efteråret 2016 gæstede den prisbelønnede islandske forfatter Viborg. Lær ham og hans forfatterskab bedre at kende her.

Einar Már Guðmundsson er en af Islands største nulevende forfattere. Han debuterede i 1980 med første del af ”Reykavik triologien” og havde i 1993 sit folkelige gennembrud med romanen ”Universets engle”. En roman der skaffede ham Nordisk Råds Litteraturpris.

I kølvandet på den globale økonomiske krise ryddede han i 2009 forsider med den politiske essaysamling “Hvidbogen - krisen på Island”. Og i 2012 blev han hædret med Det Svenske Akademis Nordiske Pris, der går for at være “den lille Nobel-pris”.

Einar Már Guðmundssons forfatterskab er omfangsrigt og mangefacetteret, men har altid afsæt i det islandske samfund, dets kultur og historie. ”I digte, noveller og romaner udfolder han historier om det islandske folk gennem de seneste 100 år, og uden at forfalde til sentimental melankoli skriver han den islandske underklasses historie. Poesi og realisme går hånd i hånd i de humoristiske bøger, der alle er rundet af forfatterens utrættelige samfundsengagement.” (Anne Vindum, Information 2013).  

 

Man fornemmer ligeledes arven fra de islandske sagaer i Einar Már Guðmundssons forfatterskab, der præges af den mundtlige islandske fortælletradition. Drømme, fantasi og virkelighed blandes sammen i fortællingerne, der ofte har folk på kanten af samfundet som hovedpersoner. Eksempelvis er ”Universets Engle” delvist baseret på historien om Einar Már Guðmundssons skizofrene bror og hans oplevelse af verden, kærligheden og eksistensen.

Einar Már Guðmundsson er den moderne islandske forfatter, som har fået flest bøger udgivet på dansk. Han har senest i 2013 udgivet romanen ”Islandske konger”, en slægtsroman om livet i et lille fiskersamfund, der også trækker spor til den finansielle krise på Island. I 2014 udkom ”Universets Engle” i en nyoversættelse i anledning af forfatterens 60 års fødselsdag.

Universts engle

Universets engle

Psykologisk skildring af en skizofren ung mands ensomme tilværelse, hans lammende familietraumer, de få møder med lykken og hele hans oplevelse af virkeligheden som splintret og vanvittig. Lån bogen på e-reolen HER.

Islandske konger

islandske konger

Knudsen-slægten stammer fra den lille fiskerby Tangavik på Island. Med udgangspunkt i Arnfinn Knudsen tager jeg-fortælleren os med på en rejse gennem tre generationer, hvor vi møder fiskere, drukkenbolte, genier, tyve, kærlighed, svigt, krise og venskab. Lån bogen på e-reolen HER.

Sindets tremmer. en kærlighedshistorie.

sindets tremmer

Selvbiografisk roman om forfatterens alkoholisme og behandlingen herfor, hvor han møder Einar Thor Jonsson, der tillige er narkoman. Lån bogen på e-reolen HER.

Ræk mig nordlysene. digte i udvalg 1980-1995

Ræk mig nordlysene

Digte som analyserer nutid og samtid og fører den islandske lyrik ind i en ny bane, hvor 68-generationens tankesæt, tidens politiske strømninger og postmodernismen tages under skarp sarkastisk og humoristisk behandling. Lån digtsamlingen på e-reolen HER.

Fodspor på himlen

Fodspor på himlen

Frodig og fabulerende beretning om en vidt forgrenet families liv gennem tre generationer på bunden af det islandske samfund i begyndelsen af dette århundrede. Lån bogen på e-reolen HER.

Drømme på jorden

Drømme på jorden

Fortsættelse af ’Fodspor på himlen’. Varm, fabulerende og humoristisk beretning om Gudnys og Olafs 10 børn, der alle anbringes uden for hjemmet. De følges op til 2. verdenskrig i en barsk opvækst med sygdom og død. Lån bogen på e-reolen HER.

Beatlemanifestet

Beatlemanifestet

Johan Petjursson og hans venner vokser op i 1960'ernes Reykjavik og skal stifte bekendtskab med alkohol, piger og ikke mindst rockmusik. Lån bogen på e-reolen HER.

Materialer