Litteratursiden inspirerer: Slægtens historier

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.04.17
Vi rejser tilbage til fortiden og dykker ned i de mange historiske slægtsromaner fra forhistorisk tid til renæssancen.

En af måderne at fordybe sig i Danmarks og resten af verdens historie på er ved at læse historiske romaner. Når du læser, har du rig mulighed for at leve dig ind i fortiden og opleve den fortalt gennem de mere eller mindre fiktive karakterer.

Maria Helleberg, der er kendt for sine mange historiske romaner, fortæller i et interview til DR, hvordan hun mener, at den historiske roman kan gøre os klogere på os selv. Helleberg fortæller bl.a. at den historiske roman kan være med til ikke bare at nedbryde fordomme om fortiden, men om kulturelle normer generelt. Samtidig kan den også hjælpe os med at forstå og acceptere en anden tid med andre normer.

En af romanerne, der kan åbne op for fortiden er Morten Ramslands sidste skud på stammen, 'Æg'. Romanen fortæller historien om en fattig bondefamilie, der kommer i besiddelse af et magisk æg af guld. Ægget følger familien op gennem generationerne fra middelalder og til vor tid – og kæder fortid og nutid sammen.

Der er også mere klassiske værker som triologien om Kristin Lavransdatter, der foregår i Norge i 1300-tallet eller Johannes V. Jensens 'Bræen', myter om istiden og det første menneske i nordens istid samt 'Den lange rejse' af samme forfatter, der består af seks selvstændige romaner, som skildrer menneskehedens udvikling. Ebbe Kløvedals Reichs bog 'De første: 30 fortællinger om Danmarks fødsel' fortæller Danmarks historie fra istid til år 1100. Johannes V. Jensens og Ebbe Kløvedal Reichs titler er ikke ligefrem slægtsromaner men anbefales, fordi de er oplagte i forhold til at beskrive den historiske periode i Danmark.

Har du fået lyst til at læse mere om en specifik periode i Danmarks historie, kan du på Litteratursiden se listerne Historier om Danmark: Vikingetiden og Historier om Danmark: Middelalder og renæssance, hvor du kan hente endnu mere inspiration.

Går vi ud over Danmarks grænser findes der populære og elskede titler som Ken Folletts 'Jordens søjler', Ildefonso Falcones 'Havets katedral', 'Sarum' af Edward Rutherford og Noah Gordons serie om den amerikanske lægefamilie Cobb. ønsker du mere inspiration i den genre kan du se Litteratursidens liste Noget der ligner Jordens søjler.

Du finder også de lidt mere underholdende og farverige titler, som fx serien 'Jordens børn' (Hulebjørnens klan med flere) af Jean M. Auel, sagaen 'Ulvens folk' om de første mennesker i Nordamerika af Michael og Kathleen Gear, Linda Lay Schulers trilogi 'Kvinden der husker' om nordamerikanske indianere og ikke mindst 'Sagaen om Marrah' af Mary Mackey. Elsker du netop denne type bøger, så tag også et kig på Litteratursidens liste Noget der ligner Hulebjørnens klan.

Udarbejdet af Litteratursiden.dk.

Materialer