Fra alle os til alle jer...

21.12.15
I løbet af et år fordøjer vi biblioteksfolk en masse bøger, film og musik. Se hvilke titler vi blev særlig glade for i 2015.


> Anthony Doer: Alt det lys vi ikke ser

En både smuk og grum fortælling om to børns opvækst i henholdsvis Tyskland og Frankrig i 30'erne og 40'erne. Men også fortællingen om hvor svært det kan være at vælge den rigtige side i livet, og hvor stor betydning kærligheden har. Og om den forheksede diamant "Flammernes hav".
Den bedste bog jeg har læst i lang tid – jeg var hele tiden splittet imellem lysten til bare at sluge det hele i en stor mundfuld, og så lysten til at læse den i små bidder for at trække tiden ud, inden jeg havde læst den færdig./Bibliotekar Charlotte Hvorslev

Det er en formidabel og fin historie, som kører i to spor. Hovedpersonerne er en blind fransk pige, der er flygtet fra 2. verdenskrig og en ung tysk soldat, der drømmer om at kunne studere. Jeg blev både rørt og chokeret og var fantastisk godt underholdt gennem hele romanen./Bibliotekar Lisbeth Bach Sørensen

> Majgull Axelsson: Jeg hedder ikke Miriam

Og det gør hun heller ikke. For Miriam hed egentlig Malika, og hun er født som sigøjner. Men for at overleve i koncentrationslejren Auschwitz skifter hun identitet og bliver jødepigen Miriam Goldblum. Først som en gammel kvinde vover hun at fortælle omverden om sin sande identitet.
Det er en fantastisk bog. Den er så godt skrevet, at selvom man ind imellem næsten ikke kan holde ud at læse videre, så gør man det alligevel.
Forfatteren minder i sin skrivestil lidt om min yndlingsforfatter Marianne Fredriksson./Bibliotekar Charlotte Hvorslev

> Diana Krall – Wallflower

Diana Krall, en af jazzens aller-, allerstørste stjerner, udgav i 2015 en ny skive. Hun har allerede rigtig mange udgivelser bag sig. Udgivelserne spænder fra store produktioner, live-cd’er, udgivelser med egne sange til denne cd fra 2015. En indspilning, der udelukkende rummer popsange fra 70’erne.
Diana Krall er min yndlingsjazzkunstner. Det betyder høje forventninger og de bliver måske ikke helt indfriet denne gang. Cd’en er lidt for poleret og smooth og dermed måske også en anelse kedelig. På den anden side er det jordens mest behagelige baggrundsmusik og noget, de fleste ville kunne lytte til.
Musik, som ikke udfordrer øregangene alt for meget, kan også være rart engang imellem./Bibliotekar Kathrine Sørensen
 

> Dreamers’ Circus – Second Movement

Dreamers’ Cirus er en dansk/svensk folkemusiktrio med fantastiske musikere. Trioen består af Rune Tonsgaard på violin, Ale Carr fra Skåne på cittern og Nikolaj Busk på piano. I 2013 fik Rune Tonsgaard i øvrigt Kronprinseparrets Stjernedryspris.
Gruppens musik sætter ikke bare nye standarder for moderne folkemusik men bygger samtidig bro mellem den klassiske musik og den nordiske folkemusik.
Second Movement fra 2015 er trioens 3. udgivelse. Lyt fx til sangen ”Prelude to the Sun” – et remix af et violinstykke af Bach hvor det hektisk, energisk og særlige Bach’ske smelter sammen med den nordiske folkemusik tradition som er mere melankolsk og afdæmpet.
Jeg er vild med stykket og cd’en er bare rigtig god og velproduceret.
Men det bedst er næsten at trioen spiller i Viften i Bjerringbro 15. april./Bibliotekar Kathrine Sørensen

> Wild - DVD

At bevæge sig ud på en 1770 km lang gåtur alene og uden erfaring med livet i vildmarken, og som kvinde; ja det kræver sin kvinde. Og det er det Reese Witherspoon gør i filmen ’Wild’, hvor hun spiller Cheryl Strayed, som i det virkelige liv begav sig ud på Stillehavsruten Pacific Crest Trail.
Hvorfor gør man noget så vildt? Svarene kan være mange, men i filmen handler det om at redde sig selv. At redde sig selv som menneske, når man har mistet taget om livet og sig selv.
Det er her jeg blev ramt, bevæget og her filmen gjorde indtryk. Tænk at kunne udvise så meget mod og viljestyrke til at bevæge sig ud i verden uden livline – det er både vildt og seværdigt./Bibliotekar Anette Koue

 

> Christian Frost: Araberen, der var hvid som sne

Endelig en krimi, som også har humor og satire, og hvor forbrydelsen ikke er udpenslet i makabre detaljer. En underholdende og velskrevet historie om et terrorangreb i Københavns lufthavn, om nynazister, om efterretningstjenesten og om politiske aftaler under bordet. Jeg slugte den!/Bibliotekar Lisbeth Bach Sørensen

  

Og så er forventningens glæde næsten altid den største.

Her kommer nogle af de titler, som vi går og venter på bliver vores tur til at læse.

> Carol Rifka Brunt: Lad ulvene komme

14-årige Junes bedste ven og fortrolige er hendes onkel Finn. De bor i New York, hvor han er kunstmaler. Da han dør alt for tidligt af en næsten hemmelig sygdom, bryder Junes verden sammen. Men der viser sig at være en anden, der også savner Finn og måske kan hjælpe hende./Bibliotekar Charlotte Hvorslev 

> Clélie Avit: Jeg er her stadig

Elsa har været ude for en ulykke, der har lænket hende til en hospitalsseng i dyb koma. Thibaults bror har i fuldskab kørt 2 unge piger ihjel og ligger nu kvæstet på samme hospital. Ved et tilfælde ender Thibault på Elsas stue og et særligt bånd opstår imellem dem./Bibliotekar Charlotte Hvorslev
 

> Dave Goulson: Summen over engen

Personlig beretning om måneder tilbragt i Frankrig med at gøre en ruin beboelig, og med at etablere en stor og frodig eng, hvor vilde blomster, insekter og sommerfugle vil trives - og lade sig studere./Bibliotekar Charlotte Hvorslev