Fem fantastiske fortællinger til ferien

Kulturformidler Mie Olesen anbefaler fantastiske bøger til unge

I starten af juni brugte jeg og nogle af mine kollegaer formiddagen på at optage boganbefalinger. Videoerne skal afspilles på en skærm i vores nye, flotte unge-område på Hovedbiblioteket i Viborg, hvor vi blandt andet har fantasy og science fiction stående. Jeg havde fem bøger med, der alle er første bind i fem fantastiske serier indenfor genrerne fantasy, science fiction og fremtidsfortællinger. Nogle af bøgerne har en del år på bagen, andre af serierne er endnu ikke færdigudgivne. Fælles for dem er dog, at jeg er forsvundet fra tid og sted, mens jeg læste, og derfor vil jeg gerne dele dem med dig også. De ligger nemlig alle på ereolen, hvor jeg har hørt flere af dem på lydbog.

 

Grisha, Pigen og Mørkningen

Første gang jeg åbnede Grisha, vidste jeg ikke, hvad der ventede mig. Det er et kæmpe univers, der efterhånden breder sig over en del bøger, og det beskrives fra flere vinkler i forskellige historier. Forfatteren Leigh Bardugo skriver fantastisk, hun har en imponerende fantasi og en særlig evne til at finde på skæve eksistenser. I Grisha følger vi Alina Starkov og Mal Oretsev, der har en meget lang rejse foran sig på mere end et plan. Og jeg lover dig, at du ikke kan gætte retningen undervejs. Måske har du set serien på Netflix, og så ved du lidt - men det er kun en flig af fortællingen.

 

Rød og Blå, Den Sorte Enkes By

Tag med til kvindernes by Viduana i denne dystre fremtidsfortælling. Viduana er et lille, beskyttet samfund af overlevende i en verden af krig. Her er mænd konstateret farlige, så mænd og kvinder må ikke kommunikere, drenge fjernes fra deres mødre, når de er 12 år, og alle kvinder skal deltage i forplantningspligten. Både mænd og kvinder arbejder hårdt i fastlagte arbejdshold, og straffe uddeles offentligt hver 14. dag - og alle skal se på. Forfatteren Nicole Boyle Rødtness ligger ikke fingrene imellem, det er en rå og brutal fortælling, og den er så spændende, at den ikke er til at lægge fra sig. Det er virkelig en historie, der kryber ind under huden, og den blev hos mig længe efter sidste side var vendt.

 

Forestillinger om Støv, La Belle Sauvage

Kender du bøgerne om Det Gyldne Kompas, eller har du måske set serien His Dark Materials på HBO? Så vil jeg kraftigt anbefale Forestillinger om Støv. Her får du både forgængeren og efterfølgeren til Lyras historie, og universet udvides betragteligt. Jeg læste og elskede Det gyldne Kompas i folkeskolen, og for mig er Forestillinger om Støv voksenbøgerne efter teenageserien. Lyra er blevet 10 år ældre, og hun ved en del mere om verden nu - men er hun blevet klogere? Det er bøger fulde af indre konflikter, sammensværgelser og storpolitiske intriger, og de er fantastisk velskrevne. Jeg gled lynhurtigt tilbage i Philip Pullmans velkendte univers, og han formår at flette alt det kendte og elskede sammen med noget nyt og overraskende, fuldstændig gnidningsfrit.

 

Spektrum, Leoniderne

Leoniderne er første bind i Spektrum-serien, der er skrevet af danske Nanna Foss. I serien følger vi en gruppe unge mennesker, der pludselig får nogle magiske kræfter, og snart hvirvles de ud i kryptiske tidsrejser og ind i kampen for at undgå jordens undergang. Hver bog følger en ny person i gruppen, og det giver et virkelig fedt perspektiv at se nogle af begivenhederne fra forskellige synspunkter. Det er en lang og velskrevet serie, der heldigvis ikke er afsluttet endnu. Nanna Foss har virkelig formået at skabe nogle fantastiske personligheder, og bøgernes opbygning gør, at jeg føler, jeg kender dem. Så jeg glæder mig til at møde dem igen, når den næste bog i serien udkommer.

 

Farseer-trilogien, Snigmorderens Lærling

Snigmorderens Lærling er første bind i Farseer-trilogien, der handler om den royale bastard Fitz. Han efterlades som 6-årig på kongens dørtrin, og i bytte for mad og tag over hovedet bliver han oplært som snigmorder for kongen. Uden at vide det har Fitz i realiteten nu viet sit liv til at være "kongens mand". Det er en serie fuld af politiske intriger, og den har et fascinerende og farverigt persongalleri. Forfatteren Robin Hobb har tydeligvis tænkt over hver eneste detalje, og bøgerne er gennemarbejdet på et niveau, som vi kender fra blandt andet Game of Thrones og Harry Potter. Desuden er oplæseren intet mindre end fantastisk (i hvert fald i mine øre), og jeg vil anbefale alle at høre den på lydbog, hvis man er til det.

 

Rigtig god fornøjelse!

Materialer