Det, der ikke slår dig ihjel - gør dig stærkere

Noget af det første, jeg for alvor forelskede mig i, da jeg begyndte at læse bøger, var fortællinger om mennesker, hvis liv på ingen måde lignede mit eget. Jeg læste om børn i fortiden, børn i fremtiden, børn på fremmede planeter og børn i fremmede lande. Børn, som ofte voksede op under langt sværere kår end jeg selv gjorde og med hårde odds imod sig.

Det hårde liv på prærien

Min første store seriekærlighed var 'Det lille hus på prærien'-bøgerne, hvor vi følger pigen Laura og hendes familie på nybyggereventyr på den vidtstrakte amerikanske prærie. Det, jeg husker bedst fra den serie (og sikkert også det, der gjorde størst indtryk allerede dengang), er beskrivelsen af en dag, hvor familiens lille hytte og alle deres afgrøder pludselig dækkes fuldstændigt af en græshoppesværm af bibelske proportioner. Græshopperne æder alt på deres vej og efterlader landskabet i ruiner - og dermed også familiens levebrød.

 

Jeg tror, at det, der særligt ramte mig, var uretfærdigheden i det; hvordan noget så meningsløst har magt til at ændre en families liv totalt, men også måden hvorpå familien kæmper sig igennem og kommer på fode igen. Den fightervilje og det stærke overlevelsesgen, sådan en tilværelse krævede, får man næsten en portion af selv, mens man læser. Og måske er det derfor, jeg som voksen læser mange romaner, der handler om at kæmpe imod ekstra svære odds - og sejre på trods af dem.

 

Nye perspektiver på ens eget liv

Det er jo lige præcis det, god litteratur kan. Jeg er ikke vokset op med en far, der er hoarder og konspirationsteoretiker ligesom Helle i 'Katalog over katastrofer', men sammen med Helle bliver jeg meget klogere både på mig selv og verden, og jeg får et glimt af et helt andet liv i end mit eget. Et glimt, der giver mig viden, perspektiv og ikke mindst en god læseoplevelse. For det er både inspirerende og empowering at læse med, og jeg hepper på den sejlivede Helle hele vejen igennem - også når hun er sårbar og overvejer at give op.

 

Jeg har herunder samlet nogle fantastiske bøger om stærke og inspirerende mennesker, der allerede i en ung alder har flere udfordringer end de fleste.

 

Rigtig god læselyst

/Mie, Viborg Bibliotekerne