5 romaner om rumrejser

Drømmer du om en smuttur til månen eller at befinde dig i det magiske sorte univers? Spænd rumhjelmen, pak det frysetørrede mad i kufferten og rejs ind i bøgerne og ud i rummet.

2021 blev året, hvor de første rigmænd lettede i deres rumfly og fløj en tur ud i rummet. Nu kappes de om, hvem der først kan sende rumturister ud og krydse den magiske sfære 100 km over havets overflade. Jeg forestiller mig, at en t/r-billet med rumskib kommer til at ligge i den dyre ende af prisskalaen, men heldigvis kan vi i bøgernes verden altid få lov til at rejse i både rum, tid og sted.
 

Guide til din indre rumrejse

De seneste år er der kommet mange gode fortællinger om rumrejser. Jeg vil her guide dig igennem de fem bedste, som er skrevet på eller oversat til dansk. I listen længere nede finder du flere fantastiske bøger om rumrejser – nogle af dem finder du kun på engelsk her på eReolen.


 
Overlevelsesstrategier på Mars

Når virkelighedens rumturister skal sendes ud i rummet, håber jeg, at der kommer til at være helt styr på teknikken. Det er desværre ikke tilfældet i "The Martian", hvor en gruppe astronauter bliver evakueret fra Mars og efterlader deres tilsyneladende døde kammerat Watney. Vi følger Watneys kamp for overlevelse og for at vende tilbage til jorden. "The Martian" er humoristisk fortalt og desuden fyldt med en masse tekniske beskrivelser af rumfartøjer og overlevelsesstrategier på Mars. 
 

Kolonisering af en ny planet

Spænd sikkerhedsselen og tag med ud i rummet for at kolonisere en ny planet. Om bord på rumfartøjet er en flok teenagere og med hormoner flyvende rundt, isolationen på rumskibet og opbygningen af et nyt skrøbeligt samfund, er der udsigt til flere rebelske oprør. Allen E. Steele skriver medrivende og jeg levede mig fuldstændig ind i universet i bogen ”Coyote”. Lad os håbe, at forsættelsen snart kommer på dansk.


Melankoli i rummet

En anderledes og aldeles velskrevet bog om rumrejser, er Olga Ravns "De ansatte". Vi befinder os på et rumskib og historien er bygget op som en logbog, hvor alle de ansatte bliver interviewet om deres relationer til hinanden, robotterne og rummet. Som læsere, stykker vi langsomt historien sammen og får indblik i livet ombord på rumskibet, de ansattes drømme og længsler. "De ansatte" er en historie, der gør indtryk og bør læses af alle med kærlighed til sprogblomster og science fiction. 

 

Rumrejse, magi og pirater

Stig ombord på krigsskibet, flyv ud i rummet og mød både pirater og drager. Er du forvirret over hvilken genre vi befinder os i – det var jeg også! Men "Sejlvæveren" blander med stor succes det bedste fra science fiction, fantasy og gode gamle pirathistorier. Vi følger sejlvæveren Tristan, som får til opgave at væve et magisk sejl til et stort krigsskib og med ham, tager vi på en farlig rejse ud i rummet. "Sejlvæveren" er en medrivende fortælling, med en meget sympatisk helt, rumvæsner og en sød drage.  


Dit værste mareridt i rummet

Trænger du til at få slukket din rumrejselyst, skal du læse "Kolonien". Det er en fortælling om Martin, som bliver bortført til en fremmed planet. Han lever under primitive forhold og bliver udsat for grusomme eksperimenter. Historien er meget realistisk fortalt og du bliver hurtigt suget ind i bogens virkelighed. Glæd dig til slutningen, hvor du helt sikkert bliver overrasket og måske får din rumrejselyst slukket for denne gang.

Materialer