Viborgkoret synger julen ind
Viborgkoret synger julen ind

Julemusik du ikke bliver dårlig af…

Jeg elsker julen! Næsten uden forbehold...

Jeg elsker lys, den gode mad og at se mine børn trippe rundt i stuen af ren forventning og glæde. Jeg elsker de dovne julemorgner og juledage, hvor der intet er på programmet andet end samvær, hygge, småkager og måske en rask travetur. 
Julen kan samtidig være en stor belastning, der tærer på min tålmodighed. Allerede i oktober bliver jeg varmet op til det, der kommer i slutningen af december. Julepynt i butikkerne og irriterende reklamer i tv og i postkassen.

Jeg bliver desværre ofte utilpas af det lydbillede, der følger med julen. 'Jingle Bells' i versioner der er speedet op. Whams 'Last Chrismas' er en fin klassiker, men allerede midt i november ønsker jeg den hen, hvor pebret gror. I det hele taget er julemusikken præget af klistret produktion, klamt korsang og oversøde strygerarrangementer.

Men der findes heldigvis julemusik, som holder hele vejen til 2. juledag. Musik som rummer den sødme, uskyld og eftertanke, som julen også repræsenterer.

Her er mine 3 personlige bud på julemusik, du forhåbentlig ikke bliver dårlig af:

Diana Krall – Christmas Songs
Diana Krall er en superstjerne. Både en dygtig jazzsangerinde og pianist. Denne cd udkom i 2005, men den er en juleklassiker i vores hjem. Det er en udgivelse, som jeg hvert evig eneste år glæder mig til at sætte på afspilleren, når december måned nærmer sig.
Sangene er jazzede fortolkninger af helt traditionelle amerikanske julesange. Men den bliver aldrig klistret, men vækker derimod nogle af de følelser, som julen også handler om: eftertanke og en smule melankoli.
En dejlig, dejlig skive som jeg slet ikke kan anbefale nok.

Diverse kunstnere - Crooners and Christmas
Hvis man magter, at give den fuld gas på volume-knappen er denne samling af de bedste amerikanske julesange et godt bud. Det er Tony Bennett, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Billie Holiday og Nancy Wilson på fuld skrue med bjælder, strygere og store armbevægelser. Jeg magter det, når kartofler skal skrælles juleaftenmorgen eller når småkagerne skal laves en søndag i advent i december.
Det sovs med sovs på.
Diverse kunstnere - Nu er det jul: de dejligste sange fra DR’s julekalendere
Når man har børn, kræver de indimellem, at der kommer en skive på, som er mere til børn. Her rækker vi altid ud efter en cd produceret af Danmarks Radio. Især DRs julekalendere vækker glæde og begejstring hos små og store. Først og fremmest vækker det mindelser, men det er samtidig rigtig godt produceret og ikke altid specielt juleagtigt.
Vi er glade for musikken til 'Julestjerner' og 'Pagten' hjemme hos os. Dem finder du på denne opsamlingscd fra DR, som indeholder sange fra julekalenderne gennem tiden. En dejligt genlyt for voksne.

Tags
Materialer