Sådan taler du med dit barn om konflikten i Ukraine

Krig og følelser

De skræmte børneøjne, gråden i baggrunden og skrigene fra desperate forældre fylder skærmen. Bomber, der brager, ødelægger hjem, et land, helt almindelige menneskers liv. Krigen i Ukraine er en realitet og fylder mange med stærke følelser og bange anelser. Vi befinder os i en ambivalent verden med store eksistentielle bekymringer og en hverdag, der samtidig skal tages hånd om og hænge sammen. Og det kan være svært at håndtere. Men det er OK. Det er OK at lade disse differentierede følelser få frit løb. Både at bekymre sig om andre, frygte for fremtiden og samtidig nyde den smukke krokus på vej op af den frosne jord. Det er den pærevælling af følelser, som vi må håndtere lige nu.

At tale med børnene

Vi som voksne er ikke alene om at have følelser, som vi ikke helt kan finde hoved og hale i. Vores børn hører og ved mere end vi går og tror, og de følelser, som det afføder, kan være svære at tolke og forstå. Det kan være svært at skærme de små øjne og ører for alt det grusomme, der sker ude i verden. Og måske er den bedste løsning i virkeligheden at tale med børnene om det. Både om deres følelser og om det, der reelt sker. Men det kan være svært at få formuleret sig i de rigtige vendinger, så krigen ikke bliver endnu mere skræmmende. Derfor vil vi gerne hjælpe dig til at tage snakken med dine børn.

Nyttig viden og guidelines

Herunder følger nogle links samt boganbefalinger, som du kan bruge til at tale med børnene om krigen i Ukraine. Der er masser af gode råd, guidelines, videoer mm. til at få krigen ned i børnehøjde. Det er trods alt rigtig let at forestille sig en masse billeder inde i hovedet ud fra brudstykker af voksensnak eller en TV-avis, som man egentlig ikke burde have været vidne til. Og selvom det kan være en svær samtale at have, så kan den åbne op for en god og vigtig dialog i disse tider med skræmmende billeder overalt.

Er dit barn bekymret og bange fordi det hører om krig og flygtninge? Red Barnet har lavet en guide til hvordan du taler med dit barn om konflikten

Børns Vilkår har også gode råd.

Vil I blive klogere på emnet, så læs Børneavisen,  se Ultra Nyt på DR sammen med dit barn. Ultra Nyt sender nyheder til børn særligt til de 9 til 14-årige fortalt i et sprog som de forstår.

Læs mere om krigen i Ukraine på Faktalink

Vi har fundet inspiration til læsning om krig, flygtninge, angst og bekymring:

Tags
Materialer