Foto: Michael Dam, Heerup Museum
Foto: Michael Dam, Heerup Museum

National kunstgave til ny Bibliotekspark

31.10.19
Viborg Bibliotekerne modtager ni eftertragtede værker af Henry Heerup. De får nyt hjem i den kommende Bibliotekspark.

Smilene er ekstra store hos Viborg Bibliotekerne i disse dage. Ni stenskulpturer af Henry Heerup er på vej til Biblioteksparken, som er under etablering i Viborg.

- Viborg Bibliotekerne er meget glade for at modtage så fornem kunst fra Bygningsstyrelsen. Vi glæder os meget til, at de ni værker kommer, når etableringen af Biblioteksparken er fuldendt i løbet af foråret 2020,
siger biblioteks- og borgerservicechef Britta Thuun-Petersen.

Mød arkitekten Therese i videoen og hør om kunstværkerne og den nye Bibliotekspark. Se videoen på Youtube.

Unik kunstsamling til Viborg

Alle offentlige institutioner i landet har haft mulighed for at blive arvtager af skulpturerne efter deres seneste placering hos Energistyrelsen i Toldbodgade i København.

Statens Kunstfond har været med i processen om at give værkerne en ny placering, og valget er faldet på Viborg Bibliotekerne. Søren Taaning, Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, siger:

- Der var overraskende mange, som lagde billet ind på at overtage Heerup skulpturerne, da vi skulle finde et nyt sted til dem. Biblioteksparken i Viborg er et godt valg, fordi de ikoniske figurer på en spændende måde kommer til at spille sammen med det helt nye sted. Og så viser skulpturerne fint, at fortællinger ikke kun er noget, der bor i bøger. Jeg er sikker på, at de vil give mange gode oplevelser til alle, der kommer forbi Biblioteksparken. Måske kan det endda friste til at gå en ekstra tur i byen.”

Stenværkerne har titler såsom ”Tumling”, ”Fugl”, ”Granittrumle” og ”Milepælen”. Skulpturerne varierer i højden fra 30 til 100 cm., og de er skabt i årene mellem 1960-1962 i Henry Heerups egen have i Rødovre.
Viborg Bibliotekerne har i forvejen to Heerup-skulpturer, som nu får selskab af de ni nye.

- Det er med stor stolthed, at Viborg Bibliotekerne byder værkerne velkommen, og vi er meget glade for at være udvalgt til at overtage alle ni Heerup-skulpturer, siger biblioteks- og borgerservicechef Britta Thuun-Petersen.

Udtryksfuld kunst midt i en grøn oase

Biblioteksparken i Viborg tager sin form hen over efteråret, og der vil ud over en bænk og et legeområde også komme nye buske, blomster og træer i den nye park.

Men det er ikke kun parkens grønne område, der får nyt liv. De ni Heerup-skulpturer skal fremover pryde parken og dermed skabe både atmosfære og en god oplevelse for børn og voksne, der besøger Biblioteksparken.

- Henry Heerup er en anerkendt kunstner, så det bliver en unik oplevelse at møde hans stenskulpturer i Biblioteksparken blandt de gamle bøgetræer, magnolialunden og de nye grønne arealer,
siger Britta Thuun-Petersen.

Fra have til spændende Bibliotekspark

Første spadestik er taget for at forny haven ved Hovedbiblioteket i Viborg. Planen er at skabe en klassisk park med et stilrent udtryk, som kan komme alle borgere til gode.

- Hovedbiblioteket i Viborg har godt 360.000 besøgende om året, så derfor håber vi, at vores mange besøgende også har lyst til et smut ind i den kommende park, når de har et ærinde på Hovedbiblioteket,
fortæller Britta Thuun-Petersen.

Kunstsamlingen vil dukke op i de grønne arealer rundt om i Biblioteksparken og fremstå som enkle, fantasifulde, alvorlige og humoristiske værker – ligesom Henry Heerups kunst generelt bærer præg af.  

- Kunstværkerne har forskellige udtryk og størrelser, og de bliver integreret i Biblioteksparken med en lille fortælling til hver skulptur. Der er lidt for enhver smag, og de vil med deres små finurlige udtryk give både diversitet og mangfoldighed til parken,
siger Britta Thuun-Petersen.

Kontaktinformation

Britta Thuun-Petersen, Biblioteks- og Borgerservicechef
Direkte tlf.: 87 87 34 00