Inspiration til sommerlæsning - teenagere 13-14 år

26.07.22
Er der ikke blevet læst nok her i ferien, eller mangler I bare inspiration til nye læseoplevelser?

Så kig med her. Børnebibliotekar Mikkel anbefaler gode læseopleveler for teenagere.

Fantastiske fortællinger til læsere på 13-14 år:

Skæbnemageren, Kenneth Bøgh Andersen

Kan det lade sig gøre at få en irriterende søskende til at forsvinde? ’Skæbnemageren’ er en graphic novel om tvillingebrødrene Simon og Tim. Tim er populær, og derfor er Simon misundelig på ham. Simon har altid følt at han står i skyggen af Tim, og en dag ønsker han at Tim aldrig var blevet født. Dagen efter er det som om Tim aldrig har eksisteret: Deres forældre kan ikke huske ham, og selv Simon begynder at glemme sin tvillingebror. For at få Tim tilbage, må han rejse til en anden verden der overgår hans værste mareridt.  Vejen går gennem et gammelt maleri på væggen og ind i Spindelheksens rige, hvor ingen slipper levende fra. Bogen indeholder nogle meget smukke og uhyggelige billeder og er god til læsere fra 12 år og op.

Den dag vi døde, Anja Hitz

”Hvad ville du gøre, hvis du kun havde én dage tilbage at leve i?”. Det spørgsmål bliver aktuelt for efterskoleeleverne Kaya, Tolle og Markus, da de kommer ud for en voldsom ulykke. ’Den dag vi døde’ er en stærk og gribende fortælling der er baseret på kæntringsulykken på Præstø Fjord i 2011, hvor nogle efterskoleelever kæntrede i en båd. Gennem de tre hovedpersoner kan læseren følge deres forskellige oplevelser før, under og efter ulykken, og bogen tematiserer også emner som venskab, forelskelse og håb. Kan læses af både drenge og piger fra 14 år og op.

Liv på spil, Søren Jessen

Tænk, hvis man var Gud! Så kunne man bestemme alt i hele verden. Hvad ville du gøre hvis du var herre over liv og død? Ville du være god eller ond, hjælpe dine medmennesker eller hævne dig på dem du ikke kan lide? Mads får ved et tilfælde fat på computerspillet ’Alt’, der kan styre den virkelige verden. De ting han gør i spillet, sker også i virkeligheden. Pludselig kan Mads bestemme over liv og død og han opdager hvor lidt han skal gøre, før der bliver rod i verdens og livets balance. Og er det i virkeligheden fedt at kunne se og styre alt? En spændende og tankevækkende ungdomsbog til både drenge og piger fra 12 år og op. Samme forfatter har også skrevet opfølgeren ’Alt på spil’, samt en graphic novel-udgave af "Alt på spil".

Tilbage til – Flugten fra Gestapo 1944, Jacob Munkholm Jessen

I denne bog kan du rejse tilbage i tiden og blive medlem af modstandsbevægelsen i Danmark under Anden Verdenskrig. Du bliver hovedperson i fortællingen og skal undervejs i bogen træffe en række valg der i sidste ende afgør bogens handling – og måske du bliver nødt til at forsøge flere gange før du kommer helt igennem bogen. Undervejs i fortællingen bliver du klogere på Anden Verdenskrig og den danske modstandsbevægelse. Er især god til historieinteresserede læsere fra 12 år og op.

Alcatraz mod de onde bibliotekarer-serien, Brandon Sanderson

Drengen Alcatraz har et talent for at ødelægge alting, og på sin 13-års fødselsdag modtager han en mystisk pakke med… en pose sand! Alcatraz får hele sit verdensbillede vendt på hovedet og finder ud af at farlige kræfter – i form af de onde bibliotekarer – vil have fat i ham. Nu bliver han hvirvlet ind i et fantastisk magisk eventyr med masser af action og humor. Det er en underholdende og anderledes fantasy-serie med foreløbigt to bøger, der kan læses fra 12 år og op.

Hjertestorm, Annette Herzog

14-årige Viola og Storm har to ting til fælles: de er forelsket i hinanden, men de har svært ved at få det sagt. Bogen er opdelt i to, hvor man fra hver side kan læse de to unges forskellige oplevelser af kærlighedshistorien i takt med at de hvirvles rundt i et virvar af følelser og spørgsmål mens de oplever den første hjertesorg og forelskelse. Kathrine Clante har tegnet Violas fortælling, mens Rasmus Bregnhøi har tegnet Storms. Fra den ene side følger man Viola, mens man fra den anden side følger Storm. Bogen er en graphic novel i en klassisk tegneseriestil blandet med collager, sangtekster og myldrebilleder, og den er især god til læsere fra 13 år og op.

Karanagalaksen-serien, Cecilie Eken

Sej og spændende science fiction-serie om Saga Sølvisdatter fra planeten Hvidøy i Karanagalaksen. I den første bog i serien bliver Sagas rumskib slået ud af kurs og hun driver afsted, alene i det uendelige univers. Hun forbereder sig på at gå i dvale, men inden da skrifter hun sin historie i rumskibets log. En storslået fortælling med troværdige personer som man nemt kommer til at holde af, og en fantastisk universbeskrivelse. Som læser bliver man suget ind i historien, der indeholder det bedste fra fantasy- og science fiction-genrerne. I de efterfølgende bøger følger man Saga på andre rumeventyr. Der er tre bøger i serien, som henvender sig til både drenge og piger fra 13 år og op.

Kings of Jutland, Glenn Ringtved

’Kings of Jutland’ er en fantastisk krimi-komedie med både action og masser af sjov. En drengerøv-bog. Bo, Skipper og Benny elsker fodbold, især fodboldholdet AaB, og de elsker at oddse. AaB spiller imidlertid dårligt, så drengene begynder at mangle penge. Drengene beslutter sig for at røve en bank, men da de ankommer til banken, dukker en anden gruppe op der også har planlagt et bankrøveri. Bo, Skipper og Benny får en gruppe gangstere på nakken og må flygte. Masser af humor, fart og spænding med bankrøveri, forfølgelse og mange mange penge.

Vores skjulte evner, Caroline O’Donoghue

Maeve forsøger desperat at finde sin plads i klassens hierarki. En dag finder hun en pakke tarotkort i et skab på skolen, og det viser sig, at hun har en særlig evne for at læse dem. Dette gør hende straks mere populær i klassen. En dag læser Maeve tarotkort for sin tidligere bedste veninde Lily, og herefter forsvinder Lily sporløst. Politiet er på bar bund, og derfor må Maeve tage tarotkortene i brug på en farefuld og indviklet efterforskning. Bogen tematiserer både mystik og det overnaturlige samt nutidige emner indenfor religion og køn.

Pigen som ikke var der, Nick Clausen

Andys søster Rebecca forsvinder en dag på mystisk vis udenfor biblioteket. Ifølge Andy blev hun bortført i en gul varevogn, men der er ingen tekniske spor. Efter et stykke tid opgiver politiet og søskendeparrets forældre at finde Rebecca, da de frygter at hun er død. Andy fortsætter eftersøgningen på egen hånd og cykler rundt om natten for at lede efter Rebecca og den gule varevogn. En dag bliver Andy kontaktet af en død pige gennem en bog, og hun vil gerne hjælpe ham og give nogle ledetråde til at finde Rebecca. Andy finder ud af at uhyret Vendigo har taget Rebecca, og han må derfor begive sig ud på en vild, farefuld og uhyggelig rejse for at finde Rebecca. Undervejs i bogen skabes en stigende uhygge, bl.a. med overnaturlige væsner. Første del af bogen er skrevet fra Andys perspektiv, mens den anden del er skrevet fra Rebeccas perspektiv efter hun er blevet bortført. Bogen blander krimi og spænding, og er skrevet med lixtal 23, så de fleste læsere kan være med.

De forsvundne, Cecilia Lidbeck

’De forsvundne’ er en spændende psykologisk thriller for læsere fra 12 år og op. I bogen kører ni børn på ca. 12 år galt i en bus på vej til en lejrtur i de svenske skove. Da deres lærer går efter hjælp med to af eleverne, er de resterende efterladt tilbage og må kæmpe for at overleve i den barske natur. En virkelig spændende og medrivende fortælling!

Nord, Camille Hübbe

Fortidens nordiske mytologi og glemte naturvæsner vækkes til live, da den 14-årige pige, Nord, rejser ud for at finde sin mor. Bogen blander nutidens miljø- og klimaforandringer med nordisk mytologi i en intensiv og spændingsfyldt fortælling. Dragen Nidhug gnaver i livets træ Yggdrasils rødder, og jorden er ved at gå under. Nord er den eneste, der kan stoppe den og hun må tage på en lang og farefuld rejse gennem Jotunheim, der er befolket af magiske væsner. Heldigvis får hun undervejs hjælp af skæbnegudinderne, egernet Ratatoskr og selveste Vølven. Bogen er en graphic novel, der både er god til højtlæsning og til at læse selv fra 12 år og op.