Inspiration til sommerlæsning - børn fra 10 år

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.07.22
Er der ikke blevet læst nok her i ferien, eller mangler I bare inspiration til nye læseoplevelser?

Så kig med her. Børnebibliotekar Mikkel anbefaler gode læseopleveler til børn fra 10 år og op.

Sjove bøger til læsere fra 10 år og op:

Jeg er Saga, Silja Okking

Silja, der er kendt fra Ramasjangs børneunivers, har skrevet denne fantasybog til dygtigere læsere fra 10-11 år og op. I bogen møder du Saga der elsker fantasy og går til rollespil. Til et rollespilsstævne bliver hun ramt i hovedet af en rollespilsøkse, og pludselig er hun havnet i en verden fyldt med magi, elvere, orker og dværge. Tag med Saga ud på et eventyr hvor hun skal deltage i kampen mellem det gode og det onde og samtidig forsøge at finde tilbage til sin egen verden.

Fanget i en verden af blokke, Fabian Lenk

Den tyske forfatter Fabian Lenk er vild med at spille Minecraft, og derfor har han skrevet en til minecraft-fans der foregår i det velkendte univers. I bogen kan du læse om de to brødre Finn og Josh, der spiller Minecraft sammen, og som pludselig bliver suget ind i spillet og havner i en verden fyldt med creepere, zombier og skeletter. Her bliver brødrene fanget af en ond konge og dronning og bliver tvunget til at arbejde i deres miner. Bogen er spændende, fyldt med action og er let at læse med stor skrift og korte kapitler. Rigtig god til både højtlæsning og selvlæsning for børn omkring 8-9 år.

Hugo P.-serien, Jim Højberg

Hugo P. er en helt almindelig dreng, der ikke rigtig kan noget særligt, og som altid bliver drillet og mobbet i skolen. En dag møder han en mystisk mand, der påstår at Hugo er udvalgt og skal hjælpe med at redde menneskeheden. Hugo P.-serien er skrevet af Jim Højberg, der har skrevet over 100 børnebøger, og er god til at skrive letlæste bøger med sjove og spændende fortællinger. Bogen har lixtal 19 og er let at læse for børn i alderen 8-11.

To på sporet-serien, Dorte Roholte

Der findes mange børnebøger med detektivhistorier hvor børn må opklare et mysterie. En af de nyeste serier i denne kategori er ’To på sporet’, hvor de to børn Emil og Liva opklarer forbrydelser sammen. Der er fire bøger i serien, og de handler om alt fra stjålne hunde til mystiske dødsfald. Bøgerne minder lidt om ’De 5’-serien og er skrevet så de er lette at læse for børn fra 8 år og op.

Rex Dexter og de stendøde kæledyr-serien, Aaron Reynolds

Rex Dexter er en dreng der for alt i verden ønsker sig en hund. Han må overbevise sine forældre om at han kan tage ansvaret for et dyr, men da han en dag får en guldfisk, går der ikke lang tid før den desværre bliver skyllet ud i toilettet. Senere får Rex en kylling, og da den bliver kørt over af en damptromle i en tragisk ulykke, begynder Rex pludselig at blive hjemsøgt af døde dyr. Historierne om Rex og de stendøde kæledyr er spøjse og sjove, så hvis du læser dem, vil du været garanteret et grineflip.

Blodkongens datter, Merlin P. Mann

Rane Willerslev, der er direktør for Nationalmuseet, har skrevet denne bog om drengen Rane, der under et besøg på Nationalmuseet kommer til at røre en magisk runestav og bliver sendt tilbage til middelalderen. Her havner han i en blodig kongeløs tid, hvor rivalerne Svend, Knud og Valdemar kæmper om magten i Danmark. Bogen indeholder action, fantasi, historie og romantik, så hvis du elsker spændende historier om magi eller historie, vil den være et sikkert hit for dig.

Swarta, Jeanette Varberg

Den seje Jeanette Varberg, der er arkæolog ved Nationalmuseet og ved alt muligt om gamle dage, har skrevet en fed bog om jernalderdrengen Swarta. Bogen er god til højtlæsning fra ca. 8 år og kan læses selv fra ca. 10 år. Historien er utroligt medrivende, og du kan blive klog på alt om jernalderfolkets liv, sprog og religion. En fascinerende historisk fortælling i et spændende univers.

Spiloppo-serien, Kristian Mørk

Spiloppo-serien er en lidt overset detektivserie til børn fra 8 til 12 år. I den første bog møder du drengen Arthur, der ikke altid har det lige let og ikke har så mange venner. Sammen med sin far optræder Arthur som klovn, men da de optræder til en fødselsdagsfest, hvor der bliver stjålet nogle dyre smykker, bliver Arthurs far mistænkt. Arthur må sammen med sin lillesøster Fie løse mysteriet og bevise at deres far er uskyldig. Der er desværre kun tre bøger i serien.

Cold Blood Cooper-serien, Thilo

Spiller du Fortnite? Så er denne serie lige noget for dig! Fortnite-spilleren Thilo har skrevet en serie på foreløbigt fire bøger, hvor du som helten Cold Blood Cooper må besejre de andre spillere. I serien bliver du præsenteret for nogle valg, hvor du selv skal bestemme hvad du skal gøre, og du har på den måde selv indflydelse på handlingen og om du overlever i kampen mod de andre. Måske dør du undervejs og må starte forfra?

Animal Jack-serie, Kid Toussaint

Der udkommer mange helt fantastiske grafiske romaner og tegneserier, og denne serie er virkelig fantastisk! Animal Jack er en dreng, der kan forvandle sig til alle slags dyr, og i de foreløbigt to bøger i serien må han udnytte dyrenes kræfter da nogle mystiske væsner truer den lille by han bor i. Historierne er flotte og medrivende og henvender sig til alle børn i alderen 9-13.

Jeg overlevede-serien, Lauren Tarshis

Hvordan tror du det var at være barn under Anden Verdenskrig eller da Titanic sank? I serien ’Jeg overlevede’ kan du følge nogle børn der oplevede nogle historiske begivenheder. Bøgerne blander fiktion og fakta, og de forskellige virkelige historiske begivenheder formidles gennem fiktive børns oplevelser. Historierne er medrivende, spændende og lette at læse. Der er indtil nu kommet fire bøger i serien, som passer til børn fra 9 år og op.

Floder, Peter Goes

I denne store, flotte bog om floder kan du komme på en jordomsejling og blive klogere på vandfald, vikinger, flyvefisk og havfruer mens du læser om alverdens floder og have. ’Floder’ er en blanding mellem en billedbog og en fagbog, og alle billederne udgør en lang billedfortælling med helt vidunderlige tegninger. Bogen kan læses af både børn og voksne.

Evighedens terninger, Bjarne Nordberg Pedersen

Kan du lide fantasy og rollespil? I denne serie møder du Oliver, der er vild med at spille rollespil. Da han en dag er hjemme ved sin ven Emil, bliver de pludselig forvandlet til karaktererne i spillet, og de bliver nødt til at gennemføre spillet for at overleve og komme tilbage til den virkelige verden. Bøgerne kan læses af fantasyglade læsere fra 10 år og op.

Matemystik-serien, Kit A. Rasmussen

Når du læser disse bøger, skal du have hovedet godt skruet på, for undervejs i historien skal du løse små regnestykker og gåder for at komme videre til næste kapitel. Matemystik-serien. I den nyeste bog, ’Matemystik på slottet’, er du en spøgelsesjæger, der skal løse mysteriet om Hr. Gorms spøgelse på det gamle slot. Selvom bogens hovedbrud kan være svær, er den let at læse og passer til læsere fra 9 til 12 år.