Herre gode anbefalinger - del 5: Mikkel anbefaler alt muligt

22.03.22
Velkommen til "Herre gode anbefalinger", hvor Viborg Bibliotekernes mandlige ansatte deler ud af inspiration til gode podcasts, lydbøger, film og meget mere. Mikkel, Viborg Bibliotekernes læringsmedarbejder, læser rigtig meget og har en masse gode læseoplevelser at dele ud af - så kig også forbi artiklen med biografier, fagbøger, krimier mm.

I 2019 vandt Jonas Eika fortjent Nordisk Råds litteraturpris for sin blot anden udgivelse, novellesamlingen ’Efter solen’. En vanvittig, skør og tankevækkende bog med nogle syrede og vilde, men alligevel genkendelige, historier og tematikker. Novellerne kredser alle om det at leve i en postkapitalistisk verden der nægter at være post-, og om hvad der sker når de systemer vi alle tager for givet, pludselig styrter i grus. En både samfundskritisk og poetisk bog der passer præcist til den tid vi lever i nu, og som nok skal vise sig at blive en klassiker på sigt.

Den danske digter alle bør kende og have læst. Værsgo at gå i gang.

En super flot graphic novel-version af Frans Kafkas klassiker-novelle om manden Gregor der en dag vågner op og er blevet forvandlet til et insekt. Søren Jessen, som står bog flere fantastiske graphic novels, har illustreret historien på overbevisende vis. Hermed en anbefaling til at få en anderledes oplevelse ved at læse en graphic novel.

Sebastian Klein og Anders Kofoed er kendt og elsket af mange børn som to af Danmarks største natur- og dyrenørder. Nu har de skrevet en bog sammen om hvordan man som familie kan få fantastiske oplevelser med dyr i den danske natur. Bogen indeholder 100 opskrifter med tips og tricks til friluftslivet og kan med fordel læses højt hjemmefra inden man skal afsted. Målgruppen er børnefamilier med børn fra 5-6 år og op.

Noget af det jeg nyder allermest som far, er at læse højt for mine børn. Historiker Asser Amdisen, der er kendt for at skrive fantastiske fagbøger til voksne, har udgivet sin første bog rettet til børn, og jeg glæder mig til at mine drenge bliver store nok til at få læst den højt. Amdisen præsenterer 10 vilde fortællinger fra danmarkshistorien. Så hvis du – eller dit barn – er til vilde vikinger, søstærke søhelte og krigeriske konger, er Amdisens røverhistorier en suveræn højtlæsningsanbefaling. Bogen er bedst til børn fra 8-9 år.

Thomas Brunstrøm, som især er kendt for ’Sallys far’-bøgerne har udgivet en bog om bandeord. Den er fandenfisme ederspangdanseme godt nok god! Brunstrøm fortæller om såvel gamle som nye bandeord fra både ind- og udland, og den får ikke for lidt. Hvis man kan tåle endnu mere, har Brunstrøm også lavet en bandeordspodcast hvor han som selverklæret bandeordsekspert præsenterer pointer fra bogen og vurdere indsendte bud på hjemmelavede bandeord. Så hvis du gerne vil sige en masse frække ord med dit barn, så læs da den her bog for silvan! Kraftpetervælteme! Sgu!

Jeg opdagede dette band for nylig da min søster havde været til koncert med dem på sit gymnasium. Hendes vurdering var ikke just god, men den slags negative anbefalinger kan også være gode, for jeg synes bestemt deres musik kan noget. Det er farverig, funky og forførende jazzrock hvor der bliver leget med genrer og instrumenter på en medrivende og ekspressiv måde. ’Time machine’ er trioens tiende og nyeste album.

Søren Huss er min yndlingssangskriver, intet mindre! Desværre har biblioteket ikke hans (i mine øjne – eller ører) bedste albums på plade, så jeg må nøjes med at anbefale denne perle som også er vildt god og anmelderrost op til over begge lytte-ører. ’Oppefra og ned’ er Huss’ anden plade på dansk og kom i forlængelse af hans første udgivelse i eget navn, nemlig sorgalbummet ’Troen og Ingen’. Mine personlige favoritter fra dette album er ’Det er ganske enkelt’, ’Den der isme’, ’Øjeblikket’ og titelnummeret ’Oppefra og ned’.