Herre gode anbefalinger - del 4: Mikkel anbefaler romaner og krimier

22.03.22
Velkommen til "Herre gode anbefalinger", hvor Viborg Bibliotekernes mandlige ansatte deler ud af inspiration til gode podcasts, lydbøger, film og meget mere. Mikkel, Viborg Bibliotekernes læringsmedarbejder, læser rigtig meget og har en masse gode læseoplevelser at dele ud af - så kig også forbi artiklen med biografier, fagbøger, Graphic novels mm.

Har du endnu ikke set den anmelderroste (og hidtil dyreste ikke-engelsksprogede nogensinde) serie ’Babylon Berlin’? Hvis ikke, skal du gøre det med det samme, for den er fremragende! De første to sæsoner i serien baserer sig på denne første bog i Volker Kutschers krimiserie om den unge kriminalassistent Gereon Rath. Historien foregår i mellemkrigstidens Tyskland og omhandler bl.a. det frigjorte storbyliv i de brølende tyveres Berlin, den gryende nationalsocialistiske bevægelse i Tyskland og optakten til finanskrakket i 1929. Kutscher har hidtil skrevet 8 bøger i serien, hvoraf de 5 er oversat til dansk. Fjerde sæson af tv-serien kommer efter planen i efteråret 2022 – og jeg glæder mig!

En klassisk, velskrevet krimiserie. Håkan Nesser er i mine øjne en af de bedste krimiforfattere, og selvom han de seneste år også har skrevet almindelige romaner, novellesamlinger og enkelrstående krimier, er det stadig de to lange serier om efterforskerne Barbarotti og Van Veeteren der er bedst. Van Veeteren-serien består af 10 bøger hvoraf 6 af dem er filmatiseret.

’Gud taler ud’ er en af mine absolutte favoritter, og en af de bøger jeg kan blive ved med at læse igen og igen. Jeg har mødt Jens Blendstrup i flere omgange, første gang til et forfatterarrangement på Egtved Bibliotek. Jeg havde netop læst ’Gud taler ud’ for første gang og fik ham til at signere mit eksemplar og skrive en lille hilsen. Vi talte længe sammen om bogen – og om jeg godt kunne tænke mig at læse dansk på universitet. Senere mødte jeg ham igen til en oplæsning på netop universitetet. Han genkendte mig med det samme og kunne huske vores snak i Egtved og den hilsen han havde skrevet til mig. Ud af det blå gav han mig en af sine novellesamlinger – et privat eksemplar med noter, tegninger og markeringer. En fantastisk gave!

’Violinbyggeren’ af Henrik Strube er en slags socialrealistisk feelgood-roman om den morddømte Sonny der idømmes 16 års fængsel og beslutter sig for at bruge tiden bag tremmer på at bygge en violin. Bogen, som er baseret på en virkelig historie, er ukompliceret og ligetil at læse, måske endda lidt for harmonisk og optimistisk – men den er god hvis man ønsker at læse en true story-fortælling i et kriminelt miljø hvor man samtidig holdes fast i troen på menneskets gode sider, næstekærlighed og medmenneskelighed.

Inger Christensen er moderne og meget populær at læse i disse år, ingen tvivl om det. ’Det malede værelse’, som jeg første gang læste på universitetet, er en af hendes mere oversete værker. Det er ikke en klassisk roman, men en fortælling i tre dele der alle kredser om det samme italienske fyrstehof i det 15. århundrede. Et oplagt valg hvis man gerne vil i gang med at læse Inger Christensen og gerne vil starte med noget andet end hendes klassiske digtsamlinger.