Grønne Nabofællesskaber i Viborg - vil du være med?

29.03.22
Har du lyst til at være mere bæredygtig og "grøn" i din hverdag, men ved ikke helt, hvordan du kommer i gang? Så har Jeppe Ottow - tovholder for gruppen "Viborg Grønne Nabofællesskaber" - et godt bud.

Frivillige kræfter og bæredygtighed

Måske har du været til Grøn Dag på biblioteket, og fået inspiration til din grønne omstilling? Måske har du været til Repair Café, og fået repareret din brødrister? Måske har du besøgt Svends Have, og lært lidt om hvordan du dyrker jorden efter økologiske principper? Eller måske har du været forbi nogle af de andre grønne initiativer, som frivillige initiativtagere fra Bæredygtigt Viborg står bag?

Men hvordan starter et grønt og bæredygtigt initiativ? For fem år siden mødtes en lille flok helt almindelige mennesker i et hus i den vestlige del af Viborg. De var frustrerede over den truende klimakrise, og havde bestemt sig for, at der skulle til at ske noget. Det blev til en række husmøder i Viborg Vestby, på biblioteket og forskellige andre steder. Der blev luftet mange ideer. Nogle ideer blev til helt konkrete tiltag, nogle bliver måske ikke til noget, nogle ideer ligger og venter og så er der de mange gode ideer, som endnu ikke er udtænkt.

Grønne Nabofællesskaber begynder at spire i Viborg

For et par år siden tog Bent Mariager initiativ til at oprette gruppen Grønne Nabofællesskaber på Facebook. Den store landsdækkende gruppe med Grønne Nabofællesskaber er en slags opfordring og oplæring i at danne lokale fællesskaber. Rundt omkring i Danmark er der en lang række lokale grupper, som er mere eller mindre aktive. I Viborg har vi eksempelvis ”Viborg Grønne Nabofællesskaber”, som er nystartet, og har de første husmøder hen over sommeren. I andre byer er grupperne allerede i gang med mange forskellige aktiviteter - de planter skove, taler med politikere, laver omstillingscaféer og meget andet.

Mange bække små...

Men du behøver ikke plante skove og iværksætte møder med politikere, som de gør i andre byer. Og du behøver heller ikke tage initiativ til så mange udadvendte arrangementer som Bæredygtigt Viborg, for at gøre en forskel i et grønt nabofællesskab. Små tiltag som at dele sit værktøj, lave kødfri fællesspisning, skabe plads til naturen i haven og lignende hyggelige aktiviteter gør en stor forskel. Du kan starte med at invitere venner og de nærmeste naboer over og se hvilke grønne initiativer, der opstår i fællesskabet.

Du kan også slutte dig til "Viborg Grønne Nabofælleskaber" på facebook.
Her kan du byde ind med ideer til initiativer, inspirere andre til grøn omstilling og få informationer om kommende arrangementer. Hvis du har lyst til at starte en lokal gruppe, lige der hvor du bor, kan du spørge Bent Mariager fra "Grønne Sammen" om råd og vejledning til etablering af din egen lokale gruppe på Facebook.
Jeppe Ottow er tovholder for "Viborg Grønne Nabofællesskaber" og tager gerne et møde med interesserede i lokalområdet. Bent kan man møde via et online møde og Jeppe kan man arrangere fysisk møde med. Begge kan man finde på Facebook i Grønne Nabofællesskab grupperne.

Kom med til det første husmøde

Du kan også deltage i det første af Viborg-gruppens husmøder og se, om konceptet er noget for dig og kan give mening i din dagligdag.
Læs mere og tilmeld dig her. 

Materialer