Fredagsanbefaling - en suveræn Oscar vinder

10.03.23
Vi anbefaler en god film fra Filmstriben.

Den 12. marts afholdes årets Oscarceremoni. Blandt de mange nominerede film er dagens anbefaling Everything Everywhere All at Once (2022), som vi er så heldige at kunne se på Filmstriben.

Instruktørparret Daniel Kwan og Daniel Scheinert, som kollektivt bare kalder sig Daniels, begyndt deres karriere som musikvideo instruktører, før deres debut som spillefilminstruktører med Swiss army man (2016). I dagens anbefaling kaster de alt op i luften og laver virkeligt en film der er ”alting, over det hele, hele tiden”.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Handling

Actionfilmstjernen Michelle Yeoh spiller hovedrollen Evelyn Wang, en midaldrende kinesisk-amerikansk immigrant. Sammen med sin mand Waymond driver hun et møntvaskeri. Evelyn og Waymond er ikke lykkelige. Datteren Joy vil have Evelyn til at accepterer hendes ikke-kinesiske kæreste, Becky. Evelyns krævende far Gong Gong er på besøg fra Kina. Og møntvaskeriet er ved at blive undersøgt af skattemyndighederne.
Som om det ikke er rigeligt på Evelyns tallerken, opdager hun under et møde hos IRS at der findes parallelle universer, med mange forskeslige versioner af Evelyn. Hun må forbinde sig med disse parralle versioner for at forhindre et magtfuldt væsen i at ødelægge multiverset.

Det lyder helt vanvittigt – og det er det også. Men selvom vi gennem filmen hvirvler mellem universer og genre, som surrealistisk komedie, hverdags drama, science fiction, fantasy, kampsportsfilm og animation, har den en sammenhængende historie.
Det er en visuel eventyrrejse gennem hvad filmmediet kan, en smuk og rørende historie og en film man får lyst til at se igen. For med den opfindsomhed der er til stede her, går man glib af noget første gang.

Everything Everywhere All at Once er nomineret til i alt 11 oscars, bl.a. Bedste film, Bedste instruktør, Bedste manuskript og Bedste skuespillerinde.