Viborg - kommunen med børnekultur i verdensklasse

”Næææh, er du blevet ansat i Viborg – det er jo dem med børnekultur i verdensklasse”!

Det var den spontane kommentar fra en borger i den kommune, hvor jeg tidligere arbejdede - og lignende kommentarer har fulgt mig siden jeg i starten af november meddelte, at jeg stoppede på mit daværende arbejde for at blive ny børnekulturkonsulent ved Viborg Bibliotekerne.

Hvem er jeg?

Jeg hedder Rikke Kamedula Skovsbo og begyndte i mit nye job som børnekulturkonsulent den 1. december 2017. Jeg har gennem en lang årrække arbejdet med børnekultur i Rebild Kommune, hvor jeg var ansat som souschef i Rebild Kulturskole. Jeg har i Rebild Kommune arbejdet meget med samarbejde på tværs af institutioner – i forhold til kulturinstitutioner, men også mellem skoler/daginstitutioner og kulturverdenen. Jeg har fx forestået omfangsrige projekter som ”Det musikalske uderum i Rold Skov” og ”Opera i Børnehøjde” – men har også faciliteret et utal af små og mellemstore projekter med børn, musik og kunst.

Sceneskift

Nu har jeg så valgt at skifte scene – og har fundet den største, bedste og mest progressive scene, man kan tænke sig: I Viborg ER der virkelig børnekultur i verdensklasse og jeg glæder mig vildt til at tage fat på alle de opgaver, der ligger og venter.

Her er samarbejde på kryds og tværs - tydeligvis med børnene i fokus. Det sker blandt andet i et stort dialogforum for børnekultur, hvor rigtigt mange aktører er involveret. Viborg har også store børnekulturelle events, der har rodfæstet sig som traditioner. Her er et sprudlende børnebibliotek, hvor der er findes alt fra aktuelle udstillinger, aktiviteter og ”happenings” til deciderede børnebogsuniverser, børneteaterforestillinger og børnekoncerter og meget mere.

Her summer det af børneliv – og en politisk vilje, som er helt unik. Tænk at være børnekultur-konsulent i en kommune, hvor børnekulturen er indskrevet i byrådets konstitueringsaftale - wow! For mig er det en klar tilkendegivelse af, at der her også fremadrettet er alle muligheder for at skabe endnu mere børnekultur i verdensklasse. Jo, jeg har virkelig fået et drømmejob.

Jeg glæder mig til at møde jer i børnehøjde

Jeg skal i de kommende måneder se, høre, mærke og sanse meget mere af den fantastiske børnekultur, der findes i Viborg Kommune. Jeg skal blandt andet være med, når dørene åbnes for en lang række vinterferieaktiviteter for børn – både på Viborg Bibliotekerne, men også ude i foreningslivet og på de andre kulturinstitutioner rundt omkring i kommunen. Jeg skal fx snakke med skoleelever om deres tilgang til kultur, deres ideer, tanker og sammen med dem udvikle på både eksisterende og nye aktiviteter, så kulturoplevelserne fortsat vedbliver at være i verdensklasse.

Jeg glæder mig til at møde familierne i børnehøjde – til at fornemme, hvad der giver mening ind i en småbørnsfamilie, og hvordan kan vi gøre de eksisterende tilbud endnu bedre for de mindste – men også til at bidrage til helt nye og spændende kulturelle tilbud for specielt denne målgruppe.

Alt dette ønsker jeg at gøre i en kontinuerlig dialog med brugerne – så derfor er I meget velkomne til at kontakte mig på Viborg Bibliotekerne, hvis I fx har nye, sjove, skøre ideer, gode påhit – eller forslag til justeringer. Ellers kan det være, at jeg kommer og spørger dig. Men et er sikkert, vi ses!