Viborg Bibliotekerne: Fra lukket til genåbnet

22.05.20
Viborg Bibliotekerne har været gennem en kæmpe rejse i de seneste måneder. Det hele startede som bekendt med de første meldinger fra Asien om en ny virus. Covid-19. Eller corona som den hedder i daglig tale. Så kom coronavirussen til Europa og dermed også til Danmark.

Da meldingen kom, kan jeg huske, at man skulle tage særlige forholdsregler, hvis man f.eks. havde været ude at rejse i særligt udsatte lande og regioner. Derefter gik tingene stærkt. Onsdag den 11. marts var den sidste ’normale’ arbejdsdag på biblioteket. Samme aften kom budskabet om, at bibliotekerne skulle lukke. Torsdag den 12. marts gik med at forberede nedlukningen, og så var alle 10 biblioteker helt lukket fra fredag den 13. marts. Det betød, at biblioteket nu pludselig ikke kunne tilbyde sine kernetilbud til borgerne længere. Udlån af materialer, vejledning, kulturelle arrangementer, læringsaktiviteter samt den helt basale fri og lige adgang til information.

Nedlukningen ramte alle på biblioteket som en stor mavepuster. Hvad nu? En meget stor del af bibliotekets ressourcer handler jo netop om at yde vejledning for borgerne samt tilbyde spændende og lærerige aktiviteter og arrangementer. På ganske kort tid var disse kulturtilbud sat på hold, og det var virkelig svært at aflyse arrangement efter arrangement.

Take Away Bøger for de læselystne

Men heldigvis voksede læselysten i høj grad i coronatiden. Biblioteket gav som altid mulighed for at læse og lytte til bøger via eReolen. Viborg Bibliotekerne oplevede en enorm efterspørgsel på digitale bøger og film i lock down perioden. Men borgerne savnede fysiske bøger. Heldigvis er de danske folkebiblioteker ret innovative. Både i ’fredstid’ og i krisetider.

Et folkebibliotek i Danmark fandt på at tilbyde borgerne bøger som take away med mulighed for at bestille bøger og så afhente andre steder end på biblioteket. F.eks. i en forretning. Bibliotekshistorikerne vil sikkert strides om, hvilket bibliotek der kom først med idéen. Men sikkert er det, at Viborg Bibliotekerne var med på bølgen som et af de første. Allerede fra fredag den 27. marts gik Viborg Bibliotekerne online med Take Away Bøger, som gav borgerne mulighed for at bestille bøger til afhentning hos konditoriet Søster Lagkage i Viborg. Nu kunne man igen låne en god gammeldags bog på biblioteket, og ordningen blev yderst positivt modtaget af bibliotekets brugere med over 1000 bestillinger.

Coronakrisen har ændret vores fokus og vores prioriteringer. Det hele har handlet om værnemidler, mørketal, forbud og om at holde afstand til hinanden. Midt i sådan en krise kan man godt glemme, at der også er behov for åndelig føde (udover Netflix). Så hvordan gør man sig selv relevant som kulturinstitution i en tid med undtagelsestilstand? Det har mange biblioteker grublet over. Også i Viborg. En gennemgående overskrift for bibliotekerne har været ønsket om at skabe relevans for borgerne. På trods af at bibliotekerne fysisk blev lukket ned, så var de stadig en levende og relevant aktør i det danske kulturliv.

Ud af spekulationerne om ’Hva’ så nu?’ opstod en lang række nye kulturtilbud. Efter fødslen af Take Away Bøger fulgte en lang række initiativer fra Viborg Bibliotekerne: Book1Bibliotekar Online. Læsehuler. Boguglejagt. Testlab online. Streamingarrangementer med koncert og bogcafé. Booktalks på Youtube. Hver uge blev Take Away Bøger udvidet til at indbefatte flere byer end Viborg samt muligheden for også at kunne aflevere sine bøger. Ret vildt at sidde her nu og tænke på alt det nye, som er opstået. Ting som ikke fandtes før coronakrisen. Jeg håber, at bibliotekets brugere har kunnet mærke, at biblioteket stadig var der.

Vi har brug for fællesskab

Her ved genåbningen er det nærliggende at evaluere på nogle af de erfaringer, vi har gjort os i karantæneperioden. På de interne linjer er de ansatte på bibliotekerne i den grad blevet kompetenceudviklet i forhold til at holde online møder. Nød lærer nøgen kvinde at spinde, som man siger. Onlinemøder er ikke nyt. Men det er nyt, at det har været den eneste mulighed for at mødes. Hvordan holder man mødedisciplin, når man ikke sidder sammen fysisk? Vi har selv fundet vores egen vej i dette. Prøvet det af. Blevet klogere. Jeg tror, at onlinemøder bliver en større del af vores arbejdsdag fremover. Nu har vi set, hvad det kan. Og ikke kan. Mange har sikkert sat pris på muligheden for at kunne deltage i et møde iført nattøj. Den går ikke helt, når vi mødes fysisk.

Vi har dog stadig brug for fællesskabet. Samværet. Den kommunikation og dialog der ligger i at være sammen fysisk med alt vores mimik, gestikuleren, tonefald, smil, spejling af hinanden mm. Fællesskabet har været savnet. Viborg bibliotekerne har en lang tradition for at skabe arrangementer, som sætter en ramme for fællesskabet. At være sammen om noget. Vi vil fortsat supplere vores kulturtilbud med online tilbud og online arrangementer. Men det fysiske fællesskab er helt fundamentalt i et moderne folkebibliotek. Så vi glæder os til at tage hul på fællesskabet igen. Snart.

Det er derfor en stor glæde at kunne lukke op for biblioteket igen. Ganske vist i en noget afdæmpet version. For coronaen er der stadig, og vi skal stadig passe på hinanden. Men vi er i gang, og det begynder at ligne et rigtigt bibliotek igen. Vel mødt derude.