”Vi skal gå hånd i hånd gennem livet du og jeg”

Måske kender du den meget gamle sang ”Vi skal gå hånd i hånd gennem livet du og jeg” fra 1968 med Keld and the Donkies.

Det er en af de første musikalske erindringer jeg har fra min tidligste barndom. Min fantastiske dagplejemor elskede denne sang og sang den gang på gang for mig og de andre dagplejebørn.

Jeg tror, jeg, da jeg var 2 år, var bedre til at synge denne sang end nogle af de kendte børnesange. Min dagplejemor elskede at synge, og hun sang gladelig med på alle de sange, der kom ud af radioen. Men mest af alt sang hun med på denne sang sammen med Keld Heick.

Dansk musik

Jeg gik i dagpleje i slut 70erne, og på det tidspunkt var der rigtig meget dansk musik i æteren. Det var muligt at synge med på vores modersmål. Så musikken blev en fællesnævner for både børn og voksne, uanset om temaerne i sangene var børnevenlige eller ej.

Nu er den danske musik slet ikke så dominerende i æteren mere. Der er rigtig meget af musikken, som børn og familier hører i dag, som er på engelsk og fra udlandet. Det kan man godt være lidt ked af som dansk børnekulturkonsulent. Der er så mange danske kunstnere, der laver utrolig godt dansk musik – også selv om nogle af dem synger på engelsk.

Derfor nyder jeg også, når der hvert år i uge 44 sættes fokus på dansk musik gennem SPIL DANSK ugen. Her er den danske musik – den, der er på dansk – og den, der er komponeret og produceret af danskere, i fokus i en hel uge. Danmarks Radio spiller kun dansk musik, der afholdes utallige koncerter rundt om i hele landet, og der afvikles læringsforløb med danske musikere både på ungdomsuddannelser og i skoler og daginstitutioner.

Den danske musik er er en vigtig grundsten i vores fælles dannelse. Det er med til at give os identitet som land, som folk, som sprogstamme og som menneske. Vi har her i Danmark et specielt tonesprog, der selvfølgelig er præget af tonesproget fra andre lande, ikke mindst de andre nordiske lande, men som alligevel er vores helt eget.

Når danske musikere leger med musikkens sprog, både tonesproget og lyrikken, bliver det på en eller anden måde mere vedkommende, fordi det er dansk. Vi kan bedre forstå temaerne, fordi lyrikken ofte tager udgangspunkt i danske scenarier og tonesproget er ofte mere spiseligt, fordi det hænger på et historisk bagtæppe af mange danske musikeres musikalske bidrag. Den danske musik er en del af vores fælles DNA.

Selvom vi har dette fælles DNA, kan den danske musik godt være meget forskellig fra udtryk til udtryk. Det beviser Spil Dansk ugen også med al tydelighed.

Borgerne i Viborg kommune kan opleve masser af Dansk musik

Bare her i Viborg Kommune, hvor vi er Spil Dansk Kommune for 3 år i træk, spiller den danske musik i mange forskellige versioner. Her kan du opleve intimkoncert ved RUMsFlora i Dollerup, hvor kun 30 mennesker får mulighed for at høre Julie Maria spille, eller du kan være med til ”Fællessang for frihed” i Sortebrødre Kirke, hvor vi hylder den nye version af højskolesangbogen. Du kan også få et musikalsk foredrag med Georg Metz, når han på Viborg Idrætshøjskole fortæller om sit forhold til dansk musik.

Børnene kan opleve forskellige læringsforløb, når skolerne byder på ”Lydkunst skattejagter” – og familierne kan opleve familiekoncerten med gruppen Heartbeat i Gudenåhuset, hvor der bliver spillet stomp.

Forskellige musikalske udtryk – forskellige følelser, der formidles – forskellige genre, instrumenter og energier – men alt sammen DANSK musik.

Musik skaber fællesskab

Dansk musik, der giver fællesskab til os danskere. For hvem kan ikke synge med på ”Der er et yndigt land” til landskampene – eller nynne med på Kim Larsens ”Kvinde min” – eller råbe med på ”For evigt” med Volbeat?

Det giver identitet, det fordrer fællesskabet og gør os danske – hvor end vi kommer fra oprindeligt og ligegyldigt, hvad vi hedder.

Ligesom sangen ”Vi skal gå hånd i hånd” har givet mig en identitet, en tryghed og en følelse af at skulle følges med den danske musik igennem hele mit liv.

Se mere om Spil Dansk på www.viborgbib.dk og www.spildansk.dk