Ved en chimpanse mere om verden, end jeg gør?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.06.20
Det er nu efterhånden 12 uger siden, at Danmark mere eller mindre blev lukket ned på grund af en ny, og på det tidspunkt, relativ ukendt sygdom, covid19. En sygdom der betød, at jeg blev sendt på hjemmearbejde, lige som så mange andre også blev det.

Og jeg har brugt en lille del af den tid på at læse og lytte mig klogere på mit fag og mit arbejde. Én af de første bøger, som jeg gik i gang med, var bogen ”Factfulness: 10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror” skrevet af Hans Rosling.

Bogen blev noget af en øjenåbner for mig både rent personligt, men i den grad også fagligt. For hvad er det for en viden, vi får fra nyhedsmedierne, og hvad er det for et verdensbillede, som medierne fremstiller for os?

Jeg har dykket ned i nyhedsbilledet

Især i disse coronatider blev denne bog højaktuelt for mig. Den gav mig et par nye redskaber til at se bag om nyhedsoplæserens historier. Selvom jeg er nysgerrig af natur og tit søger svar på ting, jeg ikke helt kan få til at passe med mit verdensbillede, så bliver selv jeg snydt af mediernes relativt negative syn på verden. Man skal ikke lede længe efter et eksempel på dette - tag blot og følg mediernes dækning af covid19.

At folk dør af covid19 er her 12 uger efter ikke længere en nyhed. Men alligevel bliver vi dagligt mødt af nye dødstal for covid19 både herhjemme, men også fra udlandet. Og hvorfor? Er det nyt og spændende med seneste statistikker, eller er det fordi, der dør flere af covid19 på daglig basis end der bliver raske?

Spørg så dig selv, hvorfor vi ikke får daglige rapporter om antallet af folk, der dør af kræft eller alderdom eller daglige rapporter om raskmeldte? Jeg blev nysgerrig på alle disse tal og gik på jagt efter dem. Hold godt fast, her kommer en længere forklaring på, hvad jeg fandt frem til.

I 2018 døde der 16046 mennesker af kræft ifølge Kræftens Bekæmpelse. Det svarer til lige knap 44 mennesker om dagen. Den dag der døde flest mennesker herhjemme med covid19, var tallet 22 personer i alt. I skrivende stund er det samlede antal 597 mennesker. Vi har haft 10 dage i denne 12 ugers periode uden dødsfald til covid19. Antallet af raskmeldte er i skrivende stund lidt mere end 11.000 personer, men det fremgår ikke tydeligt i udsendelserne i Radioavisen eller i nyhederne på tv. De tal skal man selv ind og finde i en eller anden baggrundsartikel, som de fleste medier heldigvis bringer på deres hjemmesider.

At få tingene sat i perspektiv

Denne viden jeg har søgt om covid19-patienter, antal raskmeldte og dem der ikke overlevede, den viden har gjort, at jeg har fået sat tingene i perspektiv. Jeg havde formodentlig ikke tænkt over det, hvis ikke det var, fordi jeg gik i gang med bogen ”factfulness” i begyndelsen af denne periode med hjemmearbejde.

Bogen beskrev på en sjov og finurlig måde 10 tommelfingerregler til at opnå factfulness. Og det er ikke kun nyheder om covid19, jeg har fået sat i perspektiv. Det er stort set alle nyheder, jeg ser, hører og læser, som jeg nu er blevet ekstra nysgerrig på.

For lige at vende tilbage til mit indledende spørgsmål. ”Ved en chimpanse mere om verden, end jeg gør?” ”Nej.” Vil det logiske svar være. Men læs bogen og opdag at chimpanser er bedre til at gætte svarene på en multiple choice-test, end vi mennesker er. Og at vi mennesker hurtigt kan blive dummere end chimpanserne. Bogen kan du selvfølgelige finde og reservere på Viborg Bibliotekernes hjemmeside www.viborgbib.dk/.

Vil du hellere lytte til bogen, så findes den digitalt på ereolen.dk.