Vaner, algoritmer og herre gode anbefalinger

03.06.22
Du skal være en vanebryder!

Du skal forandre dig og prøve noget nyt! Tag trappen og drop elevatoren! Spis humus fremfor leverpostej! Prøv at stå fast og gå glip eller vær mere oppe på beatet med alle de nyeste tendenser indenfor alting og ingenting!

Synes du også, at du bliver bombarderet med lignende opfordringer hver eneste dag?

De kan virke trættende for nogen og motiverende for andre, og til tider fører den sidste til den første…

Forleden dag endte jeg med helt uforvarende at bryde én af mine vaner. Læseinspirationsvanen.

Når der er underskud på gode idéer til weekendens læsestof, tyr jeg oftest til to vante inspirationskilder. Instagram profiler af mine yndlingsforlag Gutkind og Jensen & Dalgaard.

Eller bestemte kollegaer, som jeg ved har nogenlunde samme smag som mig.

Fra algoritme til vanebrud

Men så en dag smed min streamingtjenestes algoritme lidt kækt en sang på dagens playliste, som jeg aldrig havde hørt før. Et nummer med det britiske performer Kae Tempest, som med fantastisk kraft i stemmen rapper en tekst om - tja, livet. Den type musik plejer ikke at være min kop te, men poesien i teksten fik mig til at interessere mig mere for mennesket bag, og nu venter jeg spændt på en bog skrevet af selvsamme musiker, som viser sig også at være en poet, dramatiker og aktivist.

Og nu er jeg også fast besluttet at fremover søge læsetips af andre kollegaer (også).

Herre gode anbefalinger

Et godt sted at starte er “Herregode anbefalinger” – en række indslag på Viborg Bibliotekernes hjemmeside, hvor bibliotekets mandlige ansatte anbefaler gode læse- og lytte oplevelser.

Her kommer et lille udpluk, som har fanget min interesse.

Mikael Graaberg, leder for Team Kultur og Oplevelser på Viborg Kommunes Biblioteker, anbefaler fx podcasten “Han Duo”:

“…en podcast, som udgives af to nørder, hvor de omtaler og anmelder film, computerspil og tv-serier. Rigtig god podcast som holder mig opdateret indenfor de tre genrer og også inspirerer mig til nye film- og serieoplevelser.”

TestLab- og MedieLab wizzard Jonas Mæng anbefaler den hæsblæsende “Highfire”:

“Spritsmuglere, korrupte betjente og en vodkadrikkende drage, der bor i New Orleans sumpe er kun nogle af ingredienserne i Eoin Colfers moderne fantasyroman.

Skurkene og heltene står knivskarpt, og vi hepper på den umage alliance mellem 15årige Squib og dragen Vern i kampen mod den korrupte sherif. Sproget er flydende, fortællingen skrider frem i højt tempo og med masser af humor og en hel del vold.

Forrygende underholdning for alle med den mindste smule skæv humor og en levende fantasi.”

Mikkel Stausbøll, Viborg Bibliotekernes læringsmedarbejder med brændende passion for mere læselyst for små og store, slår et slag for “Den våde fisk”:

“Har du endnu ikke set den anmelderroste (og hidtil dyreste ikke-engelsksprogede nogensinde) serie ’Babylon Berlin’? Hvis ikke, skal du gøre det med det samme, for den er fremragende! De første to sæsoner i serien baserer sig på denne første bog i Volker Kutschers krimiserie om den unge kriminalassistent Gereon Rath. Historien foregår i mellemkrigstidens Tyskland og omhandler bl.a. det frigjorte storbyliv i de brølende tyveres Berlin, den gryende nationalsocialistiske bevægelse i Tyskland og optakten til finanskrakket i 1929. Kutscher har hidtil skrevet 8 bøger i serien, hvoraf de 5 er oversat til dansk. Fjerde sæson af tv-serien kommer efter planen i efteråret 2022 – og jeg glæder mig!”