Tiden går i stå i juleudstillingens magiske univers

Kuk kuk, kuk kuk. Viseren slår fem, og en lille fugl nynner nænsomt. På det brune træbord står en brugt tekop i fint porcelæn blandt massevis af mekanik. I den hyggelige stue tikker urene på skift, og lige her midt i Urmagerens Værksted daler hvilepulsen.

Der er en helt særlig ro, som man kun mærker få steder, og mens man sætter sig i den bløde læderstol og læner sig tilbage, føler man sig pludselig hjemme.

Men selvom man fristes til at tro det, så er vi ikke hjemme. Vi befinder os i Viborg Bibliotekernes juleudstilling med filmrekvisitter- og kulisser fra Julemandens datter 2 – jagten på Kong Vinters krystal.

Juleudstillingen vækker glæde

Skakbrættet er forvandlet til et smukt vinterlandskab med julemandens kane trukket af to store rensdyr med gevir. Bagpå kanen hænger børnenes snemaskine, som laver sne i filmen. Fra bibliotekarernes faste udlånspost kigger man hen på et stort, sort skilt med guldskrift, hvor der står Urmagerens Værksted. I det hyggelige værksted hænger kukure, bornholmerure og vægure over det hele. Tiden går i stå, mens øjnene spejder ud over dimser og dippedutter. Fantasien får frit spil, og der er noget at se på for både børn og voksne – det tør jeg godt garantere.  

For de modige er den 10 meter lange hængebro en helt unik oplevelse. Der er klipper og snelandskab, så langt øjet kan skue. De kvadratiske og velkendte skaktern er skiftet ud med en tre meter høj statue af Den Store Grå med den store storetå. Hvis man er ekstra sej, kan man liste gennem mørket og ind i bornholmeruret. 

Viborg som filmby

De sidste par år har Viborg stået i spidsen for tre flotte julefilm. Det er fantastisk at gå ned gennem de gamle gader og se, hvor den seneste film er optaget. Sortebrødre Kirken har dannet ramme om optagelserne med munkene, ligesom en del filmoptagelser også er lavet i Mønsted kalkgrubber. Hald Sø er med som naturkulisse, og flere andre steder i filmen vises Viborg fra dens bedste side. Det er fantastisk at opleve ens egn, som man selv holder meget af, blive foldet ud i en dansk familiefilm i topklasse.

Jeg kan på det kraftigste anbefale at se julefilmen i biografen og støtte dansk film – der er med sikkerhed spænding, grin og en hyggelig stund i vente.

En smuk juleudstilling om venskab

Julen begynder tidligt i år for gæster på Hovedbiblioteket i Viborg. Vi er utrolig stolte af årets helt store juleudstilling, som man kan se lige nu på biblioteket. Scenograf Erik Peitersen har kræset for detaljerne og bygget på livet løs sammen med Viborg Kommunes pedeller. Vi har haft sved på panden stort set hver dag i tre uger – jovist på afstand og nu med visir. Og endelig kan vi puste ud og glædes over det smukke resultat. Sikke en forvandling. 

Filmen handler om venskab, mod og om at være snu for sin bedste ven. Midt i al travlheden med at bygge udstillingen op er der opstået et forbavsende fint venskab på tværs af forskellige generationer. Det minder mig om, at vi skal huske at stoppe op og nyde de små stunder sammen. Vi skal grine og sludre og fortælle historier til hinanden. Lytte og være noget for hinanden. For urene tikker på samme måde, madpakken smøres endnu engang, det amerikanske valg afvikles på ny - og i morgen er der igen en ny dag.

I mine noter har jeg tonsvis af huskelister, som nu kan streges ud. Tiden er svær at stoppe, men jeg tror, jeg vil gøre et forsøg, mens jeg læner mig tilbage i læderstolen i Urmagerens Værksted.

Info

Juleudstillingen kan opleves på Hovedbiblioteket i Viborg fra torsdag den 5. november frem til den 4. januar 2021. Der er plads til 10 gæster i juleudstillingen ad gangen.