Tid til læsning

23.06.17
Ved du, hvad læsekondition er? Det vidste jeg ikke, og jeg havde aldrig tænkt over, at man kan have et konditionsniveau inden for fx kagebagning eller læsning, indtil jeg læste Jens Blendstrups bog ’Slagterkoner og bagerenker’.

Hovedpersonen Jørgen reflekterer over, hvorfor han ikke længere kan holde interessen, når han læser, og når frem til at det nok er ligesom med sport. Holder man det ikke ved lige, så ryger konditionen. Man mister sin læsekondition.

Nu sidder du måske og mærker efter, hvordan din læsekondition er?

Modsat min fysiske kondition så betragter jeg min læsekondition til at ligge i den absolut bedre ende, for jeg træner dagligt og alsidigt lige fra digte til halvtørre rapporter. Romaner og noveller er dog det, der fylder mest i træningsprogrammet.

Det herlige ved læsningen er, at man kan udøve det som en individuel disciplin eller på et hold. Her kan jeg sætte et flueben ud for begge discipliner. Jeg holder meget af at sololæse og være i mit eget læseunivers, men holder lige så meget af at læse sammen med andre og dele oplevelsen.

Hver anden mandag mødes jeg med et læsehold i bibliotekets villa, hvor vi primært læser noveller og digte sammen. Mødet indledes altid med at vi hælder kaffe i kopperne og løs snak hen over bordet, inden jeg deler dagens novelle ud, som tegn på, at nu er det tid til læsning.

Guidet fælleslæsning

Stilheden sænker sig, og jeg begynder at læse højt. Undervejs i oplæsningen holder vi pauser, og taler sammen om det der undrer os i teksten, det der begejstrer, eller hvad der dukker op af små og store tanker og erindringer hos den enkelte. Her er der ikke noget rigtigt facit. Alt hvad teksten får os til at tænke eller føle, det taler vi om. At høre hvad de andre får ud af det vi læser sammen og deres indsigter og refleksioner, er det, der er så berigende og det særlige ved denne måde at læse på. Her opstår et tillidsfuldt rum, hvor der er plads til personlige fortællinger.

Formen, eller måske skal jeg her kalde den læsedisciplin, hedder Guidet fælleslæsning og som Læseforeningen i Aarhus står bag. Jeg er læsegruppens ’træner’, og hende der vælger teksten, styrer tiden og holder gang i samtalen. Alle kan være med uanset alder, køn eller baggrund. Sammen nyder vi historierne, fællesskabet og føler at vi via litteraturen bliver klogere på verden og os selv, og som en af deltagerne har udtrykt det – ”Det er ugens frikvarter at komme her”.

På Viborg Bibliotekerne arbejder vi løbende med at understøtte menneskers lyst og glæde ved læsning. Og har ligesom andre kulturinstitutioner stor opmærksomhed på koblingen mellem sundhed og kultur fx hvad god litteratur gør ved dens læsere. Som et særligt initiativ tilbyder vi til efteråret 10-ugers forløb med guidet fælleslæsning for borgere, der er udfordret af stress, angst eller depression. Det sker i tæt samarbejde med Sundhedscenter Viborg og Læseforeningen. Overskriften på tilbuddet hedder Tid til læsning, hvor fokus er at skabe gode læseoplevelser i små fællesskaber med tid til fordybelse og ro. Vi ser frem til at dele vores læseglæde med deltagerne, og er gået i skarp træning med at finde de gode tekster at læse højt.

 

Materialer