Tak for i år, vi ses igen til næste år!

07.07.17
Nogle gange er al ens hårde arbejde det hele værd. Årets Snapsting for Børn på Borgvold er et af de tilfælde. Uden at overdrive kan jeg godt sige, at de sidste tre måneder op til Snapsting for Børn trækker tænder ud. Og det er meget svært at nå noget som helst andet end lige netop dén opgave. Hvilket resulterer i et hav af løse ender og ”hovsa-løsninger” på alle mulige andre opgaver, som så må fixes senere.

Og så lige pludselig – og ja, det kommer meget pludseligt HVER gang – så rammer kalenderen uge 24 og så går det hele løs! Der skal købes ind, trækkes strøm, sættes telte op, arrangeres borde og bænke, printes oversigtskort osv. Og på magisk vis (sådan føles det i hvert fald) står festivalområdet pludselig klar lige i tide til at tage i mod sine gæster.

I år havde vores festivalområde – Borgvold – premiere søndag d. 18. juni. Her afholdt vi vores ”Familiedag” der samtidig fungerede som åbningen af festivalområdet og af Århus 2017 projektet European Playground. Denne dag var helt uden tilmelding, og så har man jo reelt aldrig rigtig nogen ide om, hvor mange gæster man skal forvente. Og vejret er jo også en væsentlig faktor her! Men denne dag bød på det skønneste sommervejr, og allerede før vi officielt var åbnet, vrimlede området med glade børnefamilier. 

Faktisk var både solskinnet og menneskemængderne så voldsomme, at det var lige ved at være et problem. Ting, der skulle have foregået ude i det åbne, var nødt til at blive rykket ind i skyggen, og optrædener måtte flyttes, fordi der slet ikke var plads nok til alle de mange publikummer. Og ja, det var vist nok komplet umuligt at finde en parkeringsplads… Men til sidst gik alt op i en højere enhed, og sikke en skøn dag det endte med at blive!

Helt personligt kombinerede jeg projektlederhatten og morhatten denne dag, og hidkaldte mand og 4-årig søn, som i fulde drag nød alle vores tilbud. Især at få lov at sprøjte med brandslangen fra den store røde brandbil ER altså bare et hit for sådan en størrelse!  Men det var nu ikke kun brandbilen, der trak børn til, alle aktiviteterne var yderst velbesøgt, og i alt anslår vi at der nok har været omkring 1500 besøgende denne dag.

Mandag til onsdag var der workshops for skoler og børnehaver, og især mandag og tirsdag var særdeles velbesøgte dage med op imod 2000 gæster pr. dag.  Vejret var også stadig med os med en sol, der skinnede fra en skyfri himmel dagen lang.

Jeg var personligt rigtig glad for én ting i år:  området med ”walk in aktiviteter” fungerede perfekt! (Walk in aktiviteter er de aktiviteter, der ikke kræver forudgående tilmelding, og hvor man bare kan møde op). Det var sådan nogenlunde lykkedes at samle dem alle på én stor plæne rundt om et stort fælles bålsted, og så havde de alle et strejf af ”middelaldertematik” over sig. Det gav en helt fantastisk stemning og energi i det område, som konstant var fyldt af legende børn. Så populært var det, at flere af aktiviteterne var ved at løbe tør for materialer allerede om tirsdagen og måtte sende bud efter forstærkninger!

Vi havde i år flyttet ”Snubledagen” – som er dagen med aktiviteter for de 0 – 3 årige – fra fredag til torsdag. Dette dels for at undgå sammenfald med Sankt Hans, og dels fordi vi de foregående år har fået en del feedback om, at den fredag er en rigtig skidt dag for dagplejere og vuggestuer. Men samtidig var vi nødt til at have nogle enkelte workshopforløb for skoler torsdag, og det var ikke særligt optimalt. Såvel store som små blev forvirrede over det ikke var alle aktiviteter de kunne deltage i, og blandingen af de to målgrupper var langt fra vellykket. Så det gør vi bedre til næste år!

På Borgvold rundedes det hele af fredag med Sankt Hans for Børn.  Denne tradition kører jo efterhånden efter en fuldkommen fast skabelon (jeg kom frem til, at det vist nok er gang nummer 16, at jeg står i spidsen for en Sankt Hans for Børn i Viborg. Ret skræmmende faktisk!), og det er et sikkert hit hver gang. Lidt større hit i godt vejr end i dårligt, men altid med fin opbakning fra byens børnefamilier. Og i år var da heller ingen undtagelse. Vi gætter på ca. 1000 besøgende, som hyggede sig med at bage bålpandekager - dem blev der lavet lige omkring 750 af! -  og halmhekse, og så gøgl med Cirkus Charlie. Og det hele sluttede naturligvis med det flotte bål.

Så alt i alt – hvis vi også tæller de to arrangementer i midtbyen på den første og den sidste lørdag i Snapstingsugen med -  var der nok lige omkring 10.000 deltagere i årets Snapsting for Børn.  Og ja, så ER det al det hårde arbejde værd, og ja – så gør vi det såmænd igen til næste år!