Styrk børns læselyst: sats på de voksne!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.08.20
Når læselysten hos børn daler, kan det være svært som forældre at finde ud af, hvordan man bedst muligt støtter ens barn i at opdage eller genfinde lysten til at fordybe sig i bøger.

Skal man fastholde tyve minutters læsning hver aften? Handler det om vaner? Skal man sætte computeren og diverse devices i karantæne én gang om ugen i håb om, at bogen vil vinde indpas? Skal man slæbe poser fyldt med bøger hjem fra biblioteket, placere dem på barnets værelse med håbet om, at det kan inspirere ens 11-årige til at læse?

Dilemmaerne, udfordringerne og spekulationerne er mange, når det handler om børns læselyst. Som forælder kan man føle sig magtesløs og uden den fjerneste ide om, hvordan noget så individuelt og egenhændigt som læselyst kan fremelskes hos børn.

Det sted, jeg vil starte – og det sted, som al forskning peger på, det er hos jer kære forældre. I har en enorm indvirkning på jeres børns læselyst. Så med denne klumme ønsker jeg at forsøge at klæde jer forældre på til at kunne inspirere jeres 10-13-årige barn til læseoplevelser. Nedenfor har jeg samlet en række boganbefalinger i forskellige genrer; jeg håber, at I kan finde en hjælp og støtte i forslagene, og vigtigst af alt; at de kan skabe læseglæde hos jeres børn.

Når man elsker at spille computer

Fortnite, Roblox, Minecraft – en verden af computerspil åbner sig, og de fleste børn elsker at spille i et univers af zombier og monstre og er vant til at være hovedperson i både bil- og skydespil og elsker spænding og fart over feltet. Kan bøger overhovedet konkurrerer med det? Ja da! Det handler bare om at finde den rigtige bog. Og heldigvis findes der også en masse gode bøger, der netop tager udgangspunkt i computerspilsverdener.

Når fagbøger og naturfag også kan give læseoplevelser

At få læseoplevelser behøver ikke at være knyttet til romaner og skønlitteratur – nej, mange børn kan finde stor glæde ved at læse faglitteratur om diverse emner. At læse og samtidig blive klogere på naturvidenskaben, verdens oprindelse, mærkelige fakta om kroppen eller noget helt fjerde kan for mange være en katalysator til at læse bøger for lystens og ikke pligtens skyld.

Graphic novels – et skatkammer af fede læseoplevelser

Hvor har jeg mødt mange børn på børnebiblioteket, som ELSKER Anders And jumbobøgerne – og de sluger dem i et væk! Jeg har samtidig også oplevet mange frustrerede forældre: fordi hvornår begynder mit barn at vise interesse for ”rigtige” bøger; ikke de der Anders And tegneserier! Men hov – lad os lige stoppe en halv. Jeg vil gerne slå et slag for, at tegneserier kan byde på fantastiske læseoplevelser – og de kan i høj grad stimulere børns læselyst.

Graphic novels, som de i dag kaldes i flæng, og tegneserier findes i mange udgaver, genrer og former. Fælles for dem alle er, at bøgerne er spækket med billeder og har et tegneserie-format. Jeg synes især, at genren fungerer særligt godt til drenge, som ikke rigtig kan overskue tykke romaner med en hulens masse ord. Ved at læse en tegneserie/graphic novel får man følelsen og succesen af at læse en hel bog, men hvor bogstav- og læsemængden ikke bliver en bremseklods for læseoplevelsen. Måske nogle af disse graphic novels kunne være noget for dit barn?

Og hvis ikke ovenstående boganbefalinger rammer plet, så står vi klar på børnebiblioteket i Viborg og alle lokalbibliotekerne til at hjælpe jer og jeres børn ud på nye læseeventyr.

Tags