Skønne læseoplevelser til en varm sommeraften

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.05.19
Litteratur & Lækkerier var tirsdag den 7. maj tilbage i Karup. Denne aften med kølige rosévine og hotte bøger, præsenteret af Kathrine fra Viborg Bibliotekerne og undertegnede.

Der var meget at blive klogere på, når uddeleren i SuperBrugsen i Karup, Nicolai Groth, præsenterede sommerens dejligste rosévine sammen med en lækker tapas.

  • Hvad skal du servere for dine gæster her i foråret?
  • Hvilke rosévine egner sig bedst til den lette sommermad?
  • Hvad er bedst i et køligt glas en varm sommeraften på terrassen?

Mellem vinene gav Kathrine og jeg, fra Viborg Bibliotekerne, smagsprøver på litteratur, som du bare ikke må gå glip af her i sommeren. Der var litteratur for enhver og masser af skøn læsning om rejse-og livsskildringer, mad, biografier og stærke personer
Temaet for denne aftens bøger var: Handlekraftige hovedpersoner, der tør vove springet og gribe efter mulighederne. Her kommer de bøger jeg havde valgt til denne aftens tema:

Rejsen mod tilgivelse: Thordis Elva & Tom Stranger

Islandske Thordis bliver som 16-årig voldtaget af den australske udvekslingsstudent Tom. Mange år efter begynder de en otte årig lang mailkorrespondance, hvor det ender med at de sammen tager til Sydafrika for at finde forsoning og tilgivelse.

Vi følger Thordis og Toms rejse til Cape Town i foråret 2013. Der skiftes mellem Thordis som jeg-fortæller og dagbogsnotater fra Tom. Sammen tager de på udflugter i Sydafrika, som statistisk set er et af de lande, hvor flest bliver voldtaget. De besøger blandt andet Rape Crisis, der er et center for voldtægtsofre. I løbet af dagene i Sydafrika kommer de store følelsesmæssige problemer frem, som både offer og voldtægtsmand har. De svære spørgsmål og endnu sværere svar.

Bogen slutter med en epilog fra 2016 samt en liste over organisationer, der hjælper voldtægtsofre.

Stærk og enestående ærlig i sin synsvinkel. Man behøver absolut ikke at være offer eller gerningsmand for at få rigtig meget ud af denne bog. Både Thordis og Tom er meget velformulerede og begavede, og de formår at gøre noget personligt samfundsrelevant og sætte fokus på voldtægt. Tillige, udkom bogen i kølvandet på hele #Metoo bevægelsen. Hvis man ikke har haft problematikken inde på livet, er bogen stadig meget interessant læsning. Jeg slugte bogen på to dage i min påskeferie, den fanger lige fra starten og er utrolig spændende. For er tilgivelse overhovedet muligt?

Lad os håbe på det bedste: Caroline Setterwall

En hudløst ærlig og stærk roman om at miste og prøve at komme videre. En morgen finder Carolina sin mand død i sengen.

Carolina og Aksel er forældre til en dreng på 10 måneder, da Aksel uventet dør om natten kun 32 år. I bogen fortæller Carolina om, hvordan hun må forholde sig både til chokket og savnet og alle de følelser, hun og familien må gennemleve, men hun krydser også tilbage til, da de mødte hinanden. Hun slås med en enorm skyldfølelse, fordi hun har været den, der har presset på overfor den mere tilbageholdende og tænksomme Aksel. Flytninger, aktiviteter og graviditet. Er det hende, som har stresset ham for meget? Men da hun efter et par år møder en ny mand, kommer hun til at opleve andre problemer og en anden slags skyld også.

Det er hendes debutroman og bogen har fået et stort internationalt gennembrud.

Det er en gribende og velskrevet bog, som jeg strøg igennem. Den kan gøre en klog på sorgprocesser og vise måder at hjælpe både sig selv og andre i sorg på. Heldigvis får hun uvurderlig hjælp af både venner og familie i den første svære tid. Men forfatterens tanker om parforhold, moderne børneopdragelse og familierelationer i det hele taget, er bestemt også værd at læse og tænke over. Virkelig godt og modigt skrevet.

Middag med Edward: Isabel Vincent

Isabel Vincent er 40 år og journalist. Hendes barndomsveninde fra Canada beder hende om at besøge hendes far, Edward, da moren er død efter et 60 år langt ægteskab. Isabel og Edward bor tæt på hinanden i New York, og det første møde udvikler sig til hyppige middage, som Edward laver. Han får igen lyst til livet, når der er nogen at lave mad til, og hun finder ro, selvtillid og nye kræfter med en god lytter og vejleder til sit ægteskabelige kaos. Hvert afsnit indledes med menuen til uges middag, så man næsten får mundvand, men der er ingen deciderede opskrifter. Den erfarne madlaver kan dog hente tips og tricks til retter og cocktails.

En varm fortælling om glæden ved at være sammen, trods stor aldersforskel og måltidets mulighed, som ramme om venskab og fortrolighed. Fortællingen giver et godt indblik i Edwards lange liv og Isabels krise. Isabels middage med 93-årige Edward og mødernes betydning for dem begge er livsbekræftende læsning for alle modne læsere. Det er en fuldstændig fantastisk bog om venskab. Alle burde have en ven som Edward.

Himlen over Toscana: Ferenc Mate

Selvbiografisk beretning om den ungarsk-amerikanske skribent Máté og hans irske kone Candance, der efter et liv med base mange steder, kommer til Toscana. Parret fascineres af områdets skønhed og frodighed og befolkningens afdæmpede imødekommenhed. De beslutter sig for at købe et landhus, hvor de realiserer drømmen om det enkle liv og dyrker vin, oliven og samler de porcini-svampe i skoven, som lokalbefolkningen har gjort i århundreder. Huset og drømmen finder de tæt på vinbyen Montepulciano. Vejen dertil er ikke uden udfordringer. Nyt sprog, nye vaner og livsstil. Bogen er som Maté og Candace selv meget charmerende, sansende og nærværende med vægten på de nære oplevelser, så parrets oplevelser bliver interessante og deres realiserede drøm vedkommende at følge med i.

Jeg er selv fuldstændig bidt af Toscana. Området, byen Montepulciano har vi besøgt, nu efterhånden tre år i træk, og det er noget af det flotteste, autentiske og naturskønne sted man kan opleve i Toscana. Det er ikke en traditionel guidebog, men er man bare fascineret af skønne rejse- og livsskildringer og kender lidt til Toscanas helt særlige kvaliteter, så er denne skønne bog et rigtigt godt valg.

Bøgerne her egner sig fint til at blive ledsaget af et køligt glas rosévin. Rigtig god sommer og læselyst til jer alle. Bøgerne kan alle lånes på Viborg Bibliotekerne.

Materialer