Sikke en fest, vi har haft...

Snapsting 2019 er forbi. Snapsting for Børn er også forbi – og sikke en fest vi har haft.

Det har været en fest i tusinde farver og med smil, glæde og forundring hos de mange børn, der enten sammen med deres familie, eller sammen med deres professionelle voksne, var forbi Borgvold i sidste uge. 

Fra fredet park til børnenes Roskilde Festival. 

”Ok – hvordan gør vi lige det her” – tænkte jeg, da jeg torsdag i uge 25 stod på Borgvold og skulle i gang med at etablere rammerne for Snapsting for Børn. Heldigvis var der nogle søde cirkusfolk, der havde rejst midsommerteltet – men derudover var der ikke meget, der lignede rammerne for en børnekulturuge. Men efterhånden kom det bedste servicepersonale i verden myldrende frem og hjalp med at installere en campingvogn til infokontor, et telt til catering og slæbe materialer til mange af aktiviteterne under Snapsting for Børn.

Teltfirmaet knoklede med at stille de 25 telte op, der i bund og grund udgjorde de fysiske rammer for Snapsting for Børn – og folkene fra Park og Vej gjorde en kæmpe indsats for, at vi skulle have de bedste rammer til vores lokale børneversion af Roskilde Festivalen.

Søndag væltede de hegnet

Følelsen af Roskilde Festival blev endnu mere nærværende, da vi åbnede Snapsting for Børn søndag den 23. juni. Det væltede ind med mennesker. 

Jeg nød synet af alle de glade familier, der kom forbi for at være med til Familiedagen. Der blev bygget fløjter, malet på sten, hørt musik og taget ”kæledyrskørekort” i et væk. Køen til ansigtsmaling var over 10 meter lang!

Det var en fantastisk dag, hvor en rundtur i parken bare bekræftede, at folk hyggede sig enormt. Der var udbredt tæpper, som et stort kludetæppe og solcremen blev flittigt brugt. I cafételtet var der livlig aktivitet og den sponsorerede kage fra Boligselskabet Sct. Jørgen blev revet væk.

De mange balloner som Bini Ballon havde foræret os blev omformet til ballonhunde og sværd af vores gode ballonbøjere og derefter bundet på barnevogne og håndled. Pladsen emmede af sommer, sol og store is.

Festival i hverdagene

Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag var Snapsting for Børn mere rettet mod skoler, børnehaver, vuggestuer og dagplejere. Men stemningen ændrede sig ikke af den grund – pladsen summede stadig af glæde, forundring og skabertrang. Børnene mødte i disse dage en bred pallette af børnekultur. Her blev skabt kunstværker i vinden, sorteret affald, lavet bæredygtige blomster og øvet musik og drama i de forskellige workshops. Der var et mylder af liv og entusiasme. 

Jeg oplevede børn og voksne, der i den grad tog oplevelsen af nærvær, åben skole og alternative læringsformer til sig. Jeg mødte børnehavebørn, der med åben mund og store øjne oplevede musikken, sejlede en dejlig tur med båden Magrethe eller lavede træsværd sammen med elever fra Viborg Produktionsskole. 

”Snapsting er noget vi gør sammen”

Dette har været sloganet for Snapsting generelt – og er det så sandelig også for Snapsting for Børn. Der er et væld af aktører, der byder ind med fantastiske aktiviteter for børnene i ugens løb. Der er en bunke frivillige, som dag efter dag møder op og giver en kæmpe hånd med i forhold til at afvikle festivalen på Borgvold.

Der er en styregruppe bestående medarbejdere fra GAME Streetmekka Viborg, Kulturskolen Viborg, Børn og Unge forvaltningen, og Viborg Bibliotekerne, der forud for Snapsting for Børn planlægger og arrangerer. Uden et fantastisk samarbejde mellem disse enheder var Snapsting for Børn ikke blevet den store succes, som vi har oplevet – og børnene dermed blevet beriget med en børnekulturel festival i topklasse. 

En træt, men lykkelig, børnekulturkonsulent gør status.

Jeg svæver næsten af lykke. Lykke over at ca. 14.000 børn i sidste uge fik en børnekulturel oplevelse, som bliver en del af deres fremtidige bagage. Lykke over at Snapsting for Børn lykkedes på fineste vis – og at vi blev forskånet for ulykker og dårligt vejr. Lykke over at kunne være med til at sætte spor både blandt børn og voksne i Viborg kommune. 

Tak

Tak for et fantastisk samarbejde med alle – både børn og voksne, som har været med til at gøre Snapsting for Børn 2019 til noget ganske særligt. Nu holder jeg sommerferie i de svenske skove – men glæder mig allerede til at vende tilbage til Borgvold, når der i august afholdes Borgvold Søndage for børnefamilier. 

Vi ses.

Materialer