Sammen om en god sag

22.01.21
Når jeg læser om nød og elendighed i verdens fattigste lande, bliver jeg ofte ramt af en følelse af afmagt. Det er kæmpestore problemer, som medierne konfronterer mig med, og problemerne kan synes helt umulige at løse. Det er kompliceret. Det berører millioner af mennesker. Det er langt væk herfra. Kan jeg gøre noget ved det? Nytter det?

Svaret er ja. Og jeg kan især gøre noget ved det, hvis jeg forener mine kræfter med andres. Måske kan alle problemer ikke løses, men nogle af dem kan. Jeg kan faktisk være med til at skabe et bedre liv for andre mennesker. Jeg kan gøre en forskel.

Viborg er værtsby for Danmarks Indsamling

Gennem de seneste par måneder har jeg fået en dybere indsigt i, hvordan humanitære organisationer arbejder, og hvordan man kan støtte op om deres utrættelige arbejde, der redder menneskeliv og skaber håb for mange, mange mennesker. Det skyldes, at jeg arbejder med at koordinere og skabe overblik over indsamlingsaktiviteter og andre initiativer, der sættes i gang rundt omkring i Viborg Kommune i forbindelse med Danmarks Indsamling. I år er Viborg nemlig værtsby for det store indsamlingsshow på DR1, som sendes fra Tinghallen 6. februar, så der er en særlig opmærksomhed på, hvad der sker i Viborg og på Viborgegnen.

Danmarks Indsamling er et 5 timer langt show med underholdning, journalistiske indslag, bilauktioner og kendte mennesker, der i et callcenter tager imod opkald om donationer fra virksomheder, fonde og privatpersoner. Setuppet vil selvfølgelig være præget af de gældende restriktioner i forhold til Covid-19, men DR lover, at det bliver et flot show alligevel.

Hjælp coronakrisens børn

I år samles der ind til coronakrisens børn. Helt konkret går pengene til projekter, der varetages af Danmarks 12 største humanitære organisationer og skal forbedre forholdene for børn i nogle af verdens fattigste lande. Her har den verdensomspændende pandemi fatale konsekvenser – især for de mindste, som mange steder er de største ofre.

Projekterne skal hjælpe de børn, der ikke får akut lægehjælp og livsvigtige vaccinationer, fordi det lokale sundhedsvæsen er brudt sammen. De børn, der risikerer at dø af sult og fejlernæring, fordi deres familier ikke længere kan tjene penge til mad. De børn og unge, som er krigsramte og forældreløse og lige nu har ekstra brug for beskyttelse og omsorg. De børn, der langsomt mister troen på en bedre fremtid, fordi deres skole er lukket på ubestemt tid.

Gode gerninger hjælper her og ude i verden

I mine øjne er det gode ved Danmarks Indsamling blandt andet, at man kan benytte lejligheden til BÅDE at gøre noget godt for coronakrisens børn OG samtidig gøre noget godt for mennesker i ens egen nærhed. Det er ren win-win og lad mig lige give et godt eksempel.

Jeg arbejder på Viborg Bibliotekerne, som er involveret i det landsdækkende indsamlingsinitiativ Gode Gerninger, der er iværksat af DR Ramasjang, Friluftsrådet, FDF og alle landets biblioteker. Initiativet opfordrer de yngste danskere til at gøre en god gerning og registrere den på den fælles hjemmeside godegerninger.nu. For hver god gerning donerer Novo Nordisk Fonden 20 kr. til Danmarks Indsamling.

Der er masser af inspiration at hente på godegerninger.nu og viborgbib.dk, hvis du tænker, at det her kunne være en sjov og meningsfuld aktivitet for dine børn, børnebørn, nevøer og niecer, elever eller andre børn, du kender.

Fælles om en god sag

Danmarks Indsamling er en årligt tilbagevendende god sag at være fælles om. I 2021 skal vi ”bare” være sammen om den hver for sig, fordi coronaepidemien fortsat hærger og restriktioner skal overholdes. Det kan godt give lidt udfordringer, men der udvises stor kreativitet blandt dem, der trodser de vanskelige vilkår og sætter noget i gang alligevel.

Du kan få overblik over, hvilke lokale indsamlingsinitiativer du kan støtte på viborg.dk/danmarksindsamling, som opdateres løbende. Har du lyst til selv at lave en indsamling eller sende en videohilsen til Danmarks Indsamling, finder du råd om og vejledning til dette på samme hjemmeside.

Afmagten er jaget på flugt

For mig har det på mange måder været en gave at arbejde med Danmarks Indsamling i de seneste måneder. Det har givet indsigt, perspektiv og ikke mindst et fællesskab med nogle meget engagerede mennesker, der føler, at de bare MÅ gøre noget. Det smitter på den gode måde – og afmagten er jaget på flugt. Jeg glæder mig lige nu til at se, hvor stor en forskel vi kan gøre sammen i Viborg og i Danmark, når tv-showet ruller over skærmen 6. februar. Mon vi kan slå sidste års indsamling, som nåede 82 mio. kr.?

Foto: Unavngiven pige fra Mosul. I forbindelse med Danmarks Indsamling samler Læger uden Grænser ind til at kunne opretholde deres eksisterende aktiviteter i Mosul, hvor sundhedsvæsnet er stærkt presset. Foto: Claudia Lobes.