En tejne med indhold - fundet i Materialebankens gemmer

Ryd op og smid ud eller gem og glem

20.03.17
Bag biblioteket er der en flot gammel villa fra 1905. Villaen rummer i dag mødelokaler på 1. sal, medarbejderkantine og køkken på stueplan, og i kælderen holder Materialebanken til.

Materialebanken er Børnebibliotekets udlejningscentral for ting og sager til børnekulturarrangementer. Institutioner og foreninger i Viborg Kommune kan leje tingene i Materialebanken til at gøre deres børnearrangement endnu bedre. Vi har udklædningstøj, udstyr til sport og lege, lyd og lys til fester og teaterstykker, ting til cirkus, bålgrej og telte til udeaktiviteter, mange hyldemeter gys og gru-udsmykning og meget mere.

Jeg er materialebankdirektør for hele herligheden og har de senere år fået opdateret og udvidet vores udbud af ting.

Hvad tejnen gemte

Jeg fik for noget tid siden en anledning til at gå det hele minutiøst igennem, da der skulle flyttes om i rummene i banken. Her gjorde jeg et fantastisk fund bagerst på en hylde. En gammel tejne med et forunderligt blandet indhold fra villaens fortid. Der var en gammel læderpose med hagl, en lille smelteske til gud ved hvad, en underlig tang, en grensaks, en øvelsespatron, et skilt med påskriften ”AFBRUDT må ikke sluttes! Der arbejdes på ledningen” en oplukker, en messingske og en del andre mystiske ting.

Denne rodekasse havde som noget af det eneste overlevet oprydnings-og udsmidnings bølger i sit skjul i mange årtier. Måske havde dens ejer ikke fået den med, da de en gang flyttede fra huset, måske var den blevet ladt tilbage som en bevidst handling for at bære husets historie videre til mig og andre kommende brugere.
Fundet af tejnen og oprydningsopgaven i sin helhed, gav mig en lejlighed til at fundere lidt over, hvordan vi gemmer, skiller os af med og opbevarer alle de ting, vi igennem vores liv måtte komme i berøring med eller i besiddelse af.

Jeg er en ”gemmer”, men noget af det, der havde stået i mange år uden at blive brugt eller var gået i stykker for længe siden, røg ud under oprydningen. Men som ved en udsmidningens naturlov skete der jo det, at vi en uge efter fik en henvendelse fra et andet bibliotek, der af ukendte kanaler havde fået af vide, at vi havde kulisser til Pedersens og Findus’ hus. De var blandt det eneste, der var røget ud. Der ud over dukkede der teltstænger op til de telte, der var blevet smidt ud under sidste oprydning, fordi stængerne efter sigende var forsvundet for mange år siden.

Gemt men ikke (længere) glemt

Under oprydningen fandt jeg ting, jeg ikke vidste, Biblioteket havde og ting, som uden grund var blevet købt, inden de gamle var fundet frem fra gemmerne. Jeg fandt regulære skatte, der direkte kunne sættes på hylderne med henblik på at gøre børn glade, når tingene kom ud til arrangementer. Nogle af disse skatte ville for andre være det rene affald, der, med en anden optik end min, ville være røget i containeren for længe siden.

Alt fik nye pladser i nye reoler, i nye rum på bare et par dage. Dette har efterfølgende været en udfordring for mig, der havde været vandt til at færdes i det organiserede kaos, der herskede inden oprydningen. Da jeg eksempelvis skulle finde kassen med vores bingomaskine, var jeg nød til at gå alle mine velorganiserede hyldemeter igennem for at finde ud af, hvor den var blevet hjemmehørende.

Jeg fandt meget fra Materialebankens over 30 årige gamle historie. Brochurer fra Børnekultursamrådets Store Legedag i 2000, kassen med bolsjeværkstedet, der ikke havde været i brug siden 2004, en kasse til perleværksted og en til hækleworkshops.

Nogle af disse ting samlede jeg i en lille kasse og gemte bagerst på en hylde. Her skal også tejnen tilbage til, når den har været udstillet på Børnebiblioteket. Hvem mon finder disse historiske effekter frem igen? Vil jeg glemme, de eksisterer? Eller vil en udsmidningstosse i en håndevending smide dem i containeren sammen med store dele af materialebanken en dag?

Skulle du være nysgerrig på, hvad Materialebanken ligger inde med af nyt og gammelt, så tjek vores folder på hjemmesiden.

Materialer