At rejse og holde ferie med børn og børnebørn

27.09.19
Tips og tricks fra en bedstemors rejse til Italien med børn og børnebørn.

Vi skulle på ferie sammen i juli måned i 14 dage denne sommer. Min mand og jeg, vores søn, svigerdatter og to små børnebørn.

Vores fælles ønsker for ferien i år var helt klar: Temperaturer over 25 grader, en dejlig pool for os selv (gerne indhegnet da børnebørnene kun er halvandet og tre år), oplevelser, afslapning og noget rigtig dejlig mad og vin. Vi ledte længe, men kom hele tiden tilbage til et hus i Italien. Den slags ferier elsker vi nemlig.

Italien er et land, som har en ganske særlig plads i mit hjerte. Det er ikke så underligt, for hvem kan modstå gastronomien, det behagelige klima, det varierede landskab med høje bjergtinder, vinmarker som afløses af bløde bakker, stemningsfulde gamle byer og ikke mindst et folkeslag, der tager imod os med åbne arme for at vise os det bedste, de har at byde på.

I år gik ferien så igen til Italien. Vi lejede en vingård med 12 sovepladser og en enestående panoramaudsigt på en bakketop rig på vinmarker og olivenlunde. Pejs og klimaanlæg, velplejede udeområder, egen flot indhegnet pool, overdækket terrasse og autentiske køkkenfaciliteter beliggende i det sydlige Umbrien med kort afstand til Rom, Orvieto og Perugia. Udsigt var der masser af, og restauranter og indkøbsmuligheder var kun fire kilometer væk. Kort sagt, der var alt, hvad vi havde ønsket os.

Fra Jylland til Italien

Men før ferien i Italien kunne begynde, skulle vi fra Jylland til Kastrup Lufthavn og videre til Rom. Her brugte vi Kombardo Expressen med afgang fra Aalborg. Busselskabet, der kører fra Aalborg/Aarhus Rutebilstation til DGI-byen tæt ved Københavns Hovedbanegård, har ikke nær så mange afgange som bl.a. Flixbus. Til gengæld er Kombardo Expressen den hurtigste af busselskaberne, og den koster kun 99 kr. per person. Så den tog vi med.

Turen til København gik over Kattegat med Molslinjens hurtigfærge fra Aarhus til Odden. Den varer typisk tre timer og 20 minutter. Samtidig, kan man som passagerer med børn få et afbræk og komme af bussen, strække ben og spise ombord på færgen. Her kunne børnebørnene få brugt noget af deres krudt, og vi kunne få lidt at spise. Super dejligt og behageligt.

Det, vi IKKE lige havde taget med i overvejelserne, var, at Birk på halvandet år skulle sove middagslur? Uha, det blev en sej kamp. Jeg tror, at han skreg i 35 minutter, og han kunne bare ikke finde ro, da hans baby-jogger var i bussens bagagerum. Medpassagererne begyndte at holde sig for ørerne og finde høretelefoner frem, og det var ikke ligefrem den bedste måde at begynde ferien på.

Endelig ankom vi til DGI-byen i København, og så vågnede Birk selvfølgelig. Så videre til Hovedbanegården og med tog til lufthavnen. Her kom næste prøvelse, nemlig rejsekortet. Den får ikke topkarakterer af os. Vi blev bedt om at overføre flere penge hele tre gange. Og der var penge nok på kortet. Systemet er ekstremt længe om at tanke op. Og endelig! Langt om længe, med en del hjælp fra personalet og flere missede afgange, gik det igennem. At det skal være så vanskeligt . . . puha.
Men endelig, endelig kunne vi sætte os i flyveren, klar til afgang. Camille på tre år vender sig om til bedstemor (mig) og siger nok så højt: ”Glæder du dig, bedstemor”?

Hvordan gik ferien så?

De første dage i Italien gik med solbadning, afslapning, vandbomber, gin og tonic og dejlig mad på terrassen. Swimmingpool er et absolut must, når vi tager på familieferie. En pool er win-win har vi erfaret. Børnene får brugt noget energi og hygger sig gevaldigt, mens forældrene kan skiftes til at sove lidt eller læse i en bog, og bedsteforældrene kan løse kryds og tværs, når vi ikke blev kaldt til poolen af børnebørnene, der elsker at få bedsteforældrene med i vandet.

Italien midt i juli var et dårligt valg, det ved vi nu her bagefter. I uge to sneg varmen sig op over 40 grader, og det var ulideligt. Vi havde alle problemer med at sove om natten. De små blev nærmest overfaldet af myg, og alt hvad vi prøvede at smøre og spraye med hjalp ikke synderligt. Vi voksne var ikke så udsatte, men myggene elskede børnenes bløde hud og søde blod.

Så aldrig mere Italien i højsæsonen og helst direkte fly når der er små børn med. Men ellers er det bare et hit at være sammen tre generationer på ferie. Det skal vi snart igen.

Her er lidt erfaringer fra os til dig

1. For det første sørger vi altid for, at hver familieenhed har hver sin lejlighed og hver sin bil. Vi kan jo alligevel ikke holde ud at være sammen hele tiden - alle uanset alder har brug for lidt privatliv.

2. Det er en stor fordel, at den ældste generation kan tage sig af de små, så forældrene kan tage ud og spise en god middag i de hyggelige, gamle byer og stræder eller bare have mulighed for lidt tid alene.

3. At være så tæt på børnebørnene hele dage og uger, det giver virkelig uvurderlig kvalitetstid for os alle sammen.

4. Destinationen vælges med omhu i højsæsonen pga. de høje temperaturer. Turen skal imødekomme så bredt et felt som muligt af alles ønsker til temperaturer, omgivelser og aktiviteter.

5. Vælg et direkte fly da det er hurtigst og sparer dig for en masse unødvendigt bøvl.

6. Der skal være en pool, især når man rejser hen, hvor der er meget varmt.

Skrevet af specialist
Mona Jensen
Mail: moj@viborg.dk