Prisregn over Viborg Bibliotekerne

24.01.17
Kalenderåret nærmer sig sin afslutning, og det er tid til et tilbageblik på året der gik på Viborg Bibliotekerne. Et markant træk ved 2016, var de forskellige priser, som blev uddelt til Viborg Bibliotekerne. Her får du lige en intro til prisregnen i 2016.

Lad mig starte i den mere kuriøse afdeling. Viborg Bibliotekerne har vundet en såkaldt SoMeBi Award. SoMeBi står for social media bibliotek. Awarden er en del af et nyoprettet landsdækkende awardshow, hvor en ekstern jury hædrer bibliotekerne for deres indsats på de sociale medier. Ved prisoverrækkelsen fik Viborg Bibliotekerne en ’Library spirit award’ for et opslag på bibliotekets Instagramblog. Dejligt at også den side af biblioteket bliver bemærket. I det daglige er der som regel fokus på bibliotekernes besøgs- og udlånstal. Men der bliver også lagt mange kræfter i at promovere biblioteket; bl.a. på de sociale meder.

Hvis du i øvrigt udtaler SoMeBi lidt hurtigt, lyder det næsten som ’zombie’. Awarden ligner også en zombie, se fotoet, så det matcher. Efter sigende er prisen printet på en 3D printer, og dermed er der en rød tråd til en anden af Viborg Bibliotekernes stor satsninger: TestLab. Et område på Hovedbiblioteket i Viborg, som er ramme for diverse læringsaktiviteter indenfor IT. I praksis betyder det f.eks., at her kan skoleklasser lave animationsfilm, bibliotekets gæster kan prøve Virtual reality og 3D printeren, og man kan ’gå til kodning’. På Viborg Bibliotekerne samarbejder vi med foreningen Coding Pirates, som også vandt en pris i 2016: Børnekulturprisen i Viborg kommune. Herligt, at kunne være platform for et tilbud, som skaber læring for børn og unge, og som ovenikøbet bliver belønnet med en pris.

Viborg Bibliotekerne har også vundet Handicaprådets Tilgængelighedspris. Prisen uddeles til en institution, som gør noget særligt for handicappede. I 2016 tog Viborg Bibliotekerne et ekstra stort skridt for at gøre bygningerne mere tilgængelige ved at færdiggøre arbejdet med at indføre åbent bibliotek på alle biblioteker i kommunen. Der er således åbent fra 7-22 hver dag, og vores brugere kan tilgå biblioteket næsten uanset, hvornår de måtte have lyst og tid.

VIBORGegnens Erhvervsråd uddeler hvert år en række priser til erhvervslivet ved et årligt awardshow. Her blandede Viborg Bibliotekerne sig i selskabet ved at indstille vores projektkonsulent Lene Mirland som årets medarbejder. Lene vandt prisen, og dermed stod der pludselig en ansat fra Viborg Kommune på scenen i Tinghallen for at modtage en pris fra erhvervslivet. Et særsyn, men netop koblingen mellem det kommunale kulturliv og erhvervslivet er noget, som kulturinstitutionerne og selvfølgelig også biblioteket ønsker mere af fremover. Lene vandt i øvrigt også en VW Up, som hun kan prøvekøre i et par måneder. Så send hende lige en hilsen, næste gang du ser en rød Up med skiltet ’Årets medarbejder’.

Blev det til flere priser i 2016? Ja, faktisk en mere. Bibliotekets dygtige kulturformidler Mette Thue vandt en intern pris på biblioteket som ’Årets klummeskribent’. Mette har været en god ambassadør for klummerne, og fortjente derfor denne anerkendelse. Det er bl.a. takket være hendes vedholdende indsats, at biblioteket i samarbejde med Viborg Stifts Folkeblad kan byde på fredagsklummer med refleksioner over stort og småt i livet.

Jeg arbejder på det personlige plan med at sætte pris på nuet og ikke hele tiden tænke fremad. Det hedder vist også ’mindfulness’. Men det er vigtigt også at sætte pris på fortiden. Det er rart, at andre hjælper med det indimellem, så tak for de flotte priser!