Nytårsforsætter

Har du planer om at dyrke mere motion i 2019? Ønsker du at blive bedre til at sige til eller fra eller at få en bedre balance mellem arbejde og fritid? Drømmer du om mere tid til familien eller nye oplevelser? Eller vil du måske realisere et helt nyt projekt i 2019?

Hånden på hjertet så har jeg aldrig ført et nytårsforsæt ud i livet. Ikke helt til døren i hvert fald. For det har altid været dybt urealistiske mål, jeg har sat mig for, når året er gået på hæld: For eksempel at bruge færre penge og ALDRIG røre slik igen. Som om der overhovedet var en mikroskopisk chance for, at det kunne lykkes. Min hjerne har reageret på de selvvalgte restriktioner, som en hjerne nu reagerer på sådanne, ved at gå lidt amok. Med andre ord har jeg taget mig selv i at øge det økonomiske overforbrug og gøre ”Ritter Sport” til en ugentlig motionsform.

I stedet for at skuffe mig selv igennem endnu et år ved ikke at kunne leve op til mine egne restriktioner, vil jeg prøve noget andet. Jeg vil sætte mig nogle nytårsforsætter, som jeg rent faktisk har lyst til at overholde, fordi de vil gøre mig til et gladere menneske. Måske kan de inspirere dig, hvis du er en af dem, som også hopper med på nytårsforsæt-bølgen.

1.Vær mere nysgerrig

Når jeg hører ordet nysgerrig vender mine tanker altid tilbage til den nysgerrige tante, der lister rundt og kigger i andres skuffer og skabe, når hun kommer på besøg. Det er nu ikke helt den slags nysgerrighed jeg ønsker at udøve, men nysgerrighed omkring det at lære nyt, være åben over for andre perspektiver og stille spørgsmål. Det er tid til at smide skyklapperne og møde omverden med åbenhed og nysgerrighed. For man ved jo aldrig, hvad man går glip af, hvis man ikke holder øjne og øre åbne.


2. Døm ikke bogen på omslaget

Vi kender alle det gamle ordsprog ”Døm ikke bogen på omslaget”. Man skal ikke vurdere nogen eller noget alene ud fra udseendet. Dette gælder også helt konkret for bøger. Med mit arbejde på biblioteket ser jeg dagligt tusindvis af bøger. Det er typisk for dem, jeg ender med at slæbe med mig hjem, at det er nyere bøger med flotte forsider.

Som jeg måtte erkende ved november måneds bogcafé har de bøger jeg læser en tendens for at have lyserøde omslag. Også selvom temaerne spænder bredt i bøger som ”Himlen over min fars tag” af Zeinab Mosawi, der handler om en muslimsk pige, som sendes på genopdragelse i Irak, og ”Det ender med os” af Colleen Hoover, som handler om de situationer, hvor den man holder allermest af også er den, der gør en allermest ondt. I 2019 vil jeg gerne udfordre mig selv i mit valg af bøger og give de nussede eller intetsigende omslag en chance. Jeg er endda villig til at læse bøger, som jeg normalt aldrig vil røre med en ildtang: krimier og bøger med omslag i min absolutte hade-farve orange. Jeg glæder mig til mange nye læseoplevelser.


3. Og se så at komme ud af huset

Vinteren med mørke og kulde er hjemmetid. Jeg har en tendens til at blive en smule introvert i de mørke måneder. Når vinden suser og termometeret viser minusgrader, har jeg mest af alt lyst til at gemme mig under et blødt tæppe i sofaen med en god bog eller hæklenål og garn i hånden. Det er dog begrænset, hvad man kan opleve indenfor hjemmets fire vægge og som arrangementsplanlægger ved Viborg Bibliotekerne ved jeg kun alt for godt, hvad jeg kan gå glip af.

Med et smugkig i Viborg Bibliotekernes arrangementskatalog BEMÆRKEDAGE kan jeg kun glæde mig over de mange interessante og forskellige foredrag og musikarrangementer, der kommer i foråret. Jeg har da også selv haft fingeren med i spillet og tilrettelagt en familiekoncert med Casper Mikkelsens Dejlige Jazzband, en temadag om krimi-læsningen og et inspirerende strikkeforedrag med en lokal strikkedesigner Sanne Fjalland. Hvis du også kunne tænke dig at opleve haveekspert Claus Dalby, skuespiller Preben Kristensen eller forfatteren Leonora Christina Skov, så kan du læse mere i BEMÆRKEDAGE som udkommer fredag den 4. januar.

Jeg vil ønske jer alle et rigtig godt nyt år, hvor jeg håber, at vi ses på Viborg Bibliotekerne!