Feriehus

Nytår på den nye måde: Når kalenderen er helt tom

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.12.19
Ahh, juleaften er veloverstået, og roen har sænket sig over det ganske land. Måske er du netop hjemvendt efter en julekomsammen eller to? Og er du særlig heldig ligesom jeg, så har du måske en lang juleferie foran dig, som varer helt frem til den 6. januar 2020.

Dagene mellem jul og nytår har for mit vedkommende altid været en lidt hektisk tid. Min mands familie bor på Fyn og i København, mens min egen har rod i og omkring Viborg. Køreturen i den stopfyldte Peugeot 206 tager lige præcis tre timer og 46 minutter, mens kilometertælleren nedlægger 326,6 kilometer hver vej.

Men når man gerne vil ses og hygge i juledagene med begge familier, så betyder det trængsel og alarm – og en lang køretur. Sådan er dét. Vi plejer at ses med familien i juledagene både den 24., 25. og 26. december. For det er jo vigtigt at nå hele vejen rundt om familierne – er det ikke?

I år er vores verden dog vendt helt på hovedet. Vi har INGEN planer efter den 24. december og frem til den 30. december, og det må være første gang, det nogensinde sker, i de ni år jeg har kendt min mand, Peter. Og det er bestemt ikke, fordi vi har gjort os uvenner med vores familier. Vi har simpelthen valgt at skære ned på antallet af julefrokoster og aftaler hen over julen, så vi først skal ses den 30. december.

Så hvad gør man så, når juleferien er lang og dagene helt tomme? Vi har kigget hinanden dybt i øjnene og spurgt: Hvad har du brug for?

Huset i skoven
 

Spørgsmålet er efterhånden blevet gentaget mange gange hjemme hos os. I en tid hvor man kan vælge frit mellem koncerter, spilaftener, hobbyer, arbejde, træning, kaffeaftaler, familiefester og anden livseliksir, så er spørgsmålet ”hvad har du brug for?” et godt redskab til at prioritere vores tid. For det kan være svært at mærke efter, hvad man har brug for, når juletraditioner, forventninger og familiemønstre smelter sammen. Jeg forestiller mig, at det er særlig svært for skilsmissefamilier, hvor mange bedsteforældre, forældre og børn skal få kalenderen og juletraditionerne til at gå op i en højere enhed.

Men en tom kalender uden røde streger giver os i år mulighed for en lidt anderledes juleferie hen over nytåret. Hvad ville du gøre, hvis du fik foræret fem hele dage uden nogen planer eller aftaler? Noget med palmer og godt vejr, ikke? Vi googlede løs og fandt alt fra slots- og kroophold til en rejse til Hamborg. Ved et tilfælde faldt vi over et helt særligt feriemål. Fyn. Vores andet hjem og min mands hjemstavn. Så nu står juleferien på en fem dage lang ferie på Fynsland uden nogen aftaler med venner og familier. Lige det man drømmer om midt i julekaosset, ikke?

Vi har lejet et charmerende hus i et fredet naturområde ned til Holckenhavn Fjord tæt på slot, strand og skov. Jeg forstiller mig, at vi tænder pejsen, træder ned i sutskoene og kommer helt ned i gear i dette vidunder af et hus med stråtag, landkøkken og en flot natur lige uden for hoveddøren. Vi skal læse gode bøger, kokkerere coq au vin og hygge med gåture ved stranden med vores lille, pjuskede hund Maggie. Lige midt i idyllen og kyllingebenet fra gryderetten slår det mig:

”Hvad skal vi så tale om i det der lille hus i fem dage? Vi fejrer nytåret alene for første gang – kan vi godt det? Og hvad nu hvis vi keder os i søvn, inden klokken slår tolv?” 

Nu er det ikke sådan, at jeg lader alle panikfølelser løbe af med mig, men tankerne rører alligevel noget i mig, når jeg tænker på, at juleferien frivilligt holdes alene. For handler jul og nytår ikke om at være sammen med sine nærmeste, inden vi tager hul på et nyt år? Skal vi stadig hoppe fra sofa til gulv, når klokken slår tolv, skåle i champagne og spise kransekage? Eller er det for underligt, når vi ”kun” er os to og en lettere skræmt, hvid skottehund? Jeg har svært ved at svare på det.

Vi er så vant til, at vores hjerner bliver fyldt op med indtryk, to do-lister, spændende opgaver på arbejdet og gode familiefester, at vi måske har glemt, hvordan det er at være alene i eget selskab.

Er lykken måske at trykke restart og tænke nyt? Tvinge sig selv til at mærke stilheden, roen, glæden, rastløsheden og kedsomheden i et tomt hus på Fyn? Når jeg tænker over det en ekstra gang, så lyder det både skræmmende og sindssygt spændende på én gang at hoppe ind i 2020, mens vi tester vores nye tomandstradition af.

Mit svar bliver alligevel et KÆMPE STORT JA! Selvfølgelig skal vi nyde vores ferie hen over nytåret, skænke smagfuld champagne og stryge skjorten ekstra godt. Tænde lys på bordet, pynte op med servietter og nyde en tre-retters middag. Og jeg glæder mig kan du tro! For jeg ved, at Peter og jeg får en fantastisk juleferie sammen, men jeg ved også, at vi kommer til at kede os og blive rastløse undervejs. Og det er helt okay. Så længe vi nyder hinandens selskab det meste af tiden (indsæt selv grinende smiley), kærligheden, nærværet og tosomheden, mens vi fletter fingre i den bløde sofa. Så behøver jeg ikke mere.

Hvad har du brug for i din juleferie?