Mand og barn med regnbue farvet flag

Nysgerrig på regnbuefamilier?

Regnbuefamilien var helt ukendt for mig, indtil mine bedsteforældre lige pludselig fik en ny nabo.

Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og søster og sådan var familieformen for stort set alle i den lille vestjyske by, hvor jeg stammer fra. Det var derfor enormt fascinerende da min bedstemor i midt 90’erne fortalte, at der på nabogården var flyttet et ungt par ind og de var begge kvinder! ”De er lesbiske” husker jeg min bedstemor fortalte.

Vi børn havde hørt om homoseksuelle, men havde aldrig mødt nogen. Det var derfor virkelig spændende, da mine bedsteforældre kunne fortælle, at de havde besøgt naboerne og at de var meget flinke og serverede sort kaffe og flere forskellige slags hjemmebag – altså ligesom alle de andre naboer. Vi børn var dog mere interesseret i, at de havde en lille pige, som vi kunne lege med, når vi var på besøg hos vores bedsteforældre.

Mange regnbuefamilier ligner helt sikkert den kendte kernefamilie. Vi – både kernefamilien og regnbuefamilien – skal alle have børn, job og kærestetid til at gå op i en højere enhed. Men jeg er helt sikker på, at der også følger andre udfordringer og glæder med regnbuefamilien. Er du ligesom jeg nysgerrig på det emne, så får du her en liste med biografier og romaner om regnbuefamilier. I nogle af bøgerne skinner solen over familielivet, mens andre forfattere beskriver de mere regnfulde dage.

Regnbuefamilier i solskin og regn

I biografien ”Silas Holst – for enden af regnbuen” fortæller danseren sin personlige historie om at skabe en familie med én mor, to fædre og seks bedsteforældre. Det er en rørende og ærlig fortælling om hvad der lykkes og hvad der ikke lykkes for Silas’ regnbuefamilie.

Børnenes synsvinkel får vi i trilogien om ”Mor og Busser”, som er et lesbiske forældrepar til et sæt tvillinger. Romanen er skrevet i et enkelt sprog, hvor særligt processen omkring befrugtningen af tvillingernes mor er utrolig humoristisk at høre. Trods det lette sprog dukker der både beskrivelser af synspunkter på børneopdragelse og mere eller mindre politisk korrekte holdninger til samfundet op, når jeg-fortælleren gengiver forældrenes diskussioner.

I Romanen ”Nowhere” af Johannes Lilleøre er det den homoseksuelle mand Johannes, der er hovedpersonen. Han flytter til New York for at være tættere på de to drenge, han har sammen med et lesbisk par. Han bruger dog mere tid på at flakke rundt, hænge ud i bøssebarer og drømme om at blive forfatter end på at lege med drengene.

Det er ikke kun de nye faderroller, som bøssepareret i ”Blandt tosser og fundamentalister: det er ikke noget at være bange for” af Jens Laursen-Schmid skal forholde sig til. De to fædre bor nemlig i det vestjyske bibelbælte og der er det ikke altid nemt at være homoseksuel. En skarp roman, som fortælles i et forrygende tempo med omdrejningspunkterne: børneopdragelse, karrierer og religion.

Alle bøgerne finder du hos Viborg Bibliotekerne og på eReolen.dk. God læselyst!