Naturskattejagterne i Viborg – dem kender du vel?

Den står på kortlæsning og snublende klatreture ned ad skovskrænter, når familier trodser vind og vejr for at drage på skattejagt i efterårsferien i Viborgs kuperede terræn.

For nogle er efteråret forbundet med varme sokker, dampende te og hyggelæsning i kaminlysets skær. Sådan plejer mit efterår at være. Men i Viborg er det åbenbart lidt anderledes. Der er efterårsferien i uge 42 lig med skovtur, madpakker og våde strømper i kondiskoene. Her står den på kortlæsning og snublende klatreture ned ad skovskrænter, når familier trodser vind og vejr for at drage på skattejagt i Viborgs kuperede terræn. Det er en velkendt og veletableret tradition. Den kender du vel? Tja …

Jeg fik job ved Viborg Bibliotekerne den 1. juli i år. Og hvad lød mine arbejdsopgaver på? Først og fremmest skal jeg arrangere Naturskattejagter rundt om i Viborgs skove. Hmm … Jeg har en kandidat i litteraturhistorie, men jeg har aldrig arrangeret en børnefødselsdag, og da slet ikke planlagt en skattejagt for langt flere børn, end jeg kan nå at tælle, før de er forsvundet ind mellem træerne i jagten på den famøse skattekiste. Men nu skal jeg altså arrangere ikke færre end fem skattejagter, som fordeler sig rundt i hele Viborg Kommune. Skattejagter, som tusinder af viborgensere deltager i år efter år med stor kærlighed til den gamle og glædelige tradition, som skattejagterne efterhånden er blevet.

Planlægningen begynder....

Det er ikke uden en god portion ærefrygt, at jeg har påtaget mig opgaven. Og tiden er knap. Med jobstart 1. juli tænkte jeg først, at efterårsferien i det mindste var laaangt ude i fremtiden. Så jeg havde god tid til at finde ud af, hvad der var hoved og hale i de der skattejagter, som alle undtagen jeg åbenbart kender. Men der tog jeg fejl. I biblioteksvæsenet er efteråret et såkaldt peak point, og man begynder planlægningen af det, langt før sommersolen danser sin pinsedans på himlen. Så jeg var bagud. Lige fra starten.

Jeg kendte heller ikke rigtigt noget til naturen og skovene i og omkring Viborg. Så de første møder, jeg afholdt med de samarbejdspartnere, der har været modige nok til at være medarrangører, var heller ikke helt så tjekkede, som jeg i bagklogskabens lys kunne have ønsket mig. ”Hald Ege? Er det lige ved Undallslund, eller hvordan?”

Heldigvis har jeg plasket rundt i et hav af opbakning og støtte. Fra kollegerne i mit team, fra lokale fans af skattejagterne, og ikke mindst fra de føromtalte modige samarbejdspartnere, der har taget mig ved hånden og vist mig den ene naturperle efter den anden. Hold op, hvor er her smukt i Viborg!

Mange fantastiske naturoplevelser

I Jernalderlandsbyen i Hvolris blev jeg vist, hvordan områdets arkæologiske fund ligger side om side med den reetablerede jernalderlandsby. Her kan folk holde ferie i fortiden og efterlade offergaver til guder fra en svunden tid. I Bjerringbro blev jeg mødt med FDF’ernes ånd af frivillighed og lyst til fællesskabet. Ved Naturskolen i Hald blev jeg inviteret med på en vandring gennem 800 års historie.

Viborg Sundhedscenter introducerede mig til kommunens helt nye børneskove, hvor en tæt dialog med kommunens børn har åbnet for nye muligheder for leg og bevægelse i naturen. I skrivende stund har jeg stadig til gode at opleve Egeskoven i Hald Ege sammen med Ravnsbjerg Idrætsforening. Og efter de mange fantastiske naturoplevelser, som Viborg allerede har budt mig, glæder jeg mig til Egeskovens snoede rødder og troldeagtige mystik.

Kommer du med og oplever skovenes magi og mystik?

Det er som oftest en hektisk oplevelse at starte på et nyt job. Min oplevelse på Viborg Bibliotekerne er bestemt ingen undtagelse. Der er fart over feltet, og det er bare med at kaste sig ombord og gribe godt fat, for toget er for længst begyndt at køre. Men det er også en fantastisk følelse at tage på arbejde hver dag med det primære formål at give kommunens børn og deres familier en god oplevelse i en natur, der bare inviterer til leg og udforskning.

Så er du allerede dedikeret fan af bibliotekets skattejagter – så frygt ej. Igen i år bliver der rig mulighed for at iføre sig klap for øjet og drage på jagt efter skjulte skatte. Og kender du endnu ikke til Naturskattejagterne, så vid, at du ikke er alene, og at du roligt kan glæde dig til at opleve skovenes magi og mystik for første gang. Jeg håber, vi ses ude i skovene i uge 42. Jeg glæder mig allerede.

Tags