Når læselysten forsvinder
Når læselysten forsvinder

Når læselysten forsvinder

Lige nu er der særligt fokus på læselyst rundt om på landets biblioteker.

Nye undersøgelser viser, at flere og flere børn og unge aldrig får oparbejdet en lyst til at læse, fordi så stor en del af deres dagligdag optages af alt muligt andet – lange skoledage, computerspil og smartphones er bare eksempler. Derfor er der en masse tiltag rundt om i landet, der har til formål at styrke læselysten hos børn og unge, så de kommer godt fra start med læsningen, og får nogle gode vaner med ind i voksenlivet. Vaner, vi alle skal huske at holde ved lige.

I en tid, hvor mange er stressede, er det nemlig ekstra vigtigt, at vi alle er udrustet med gode våben til at modarbejde det pres, vi i større og større grad udsættes for både privat og professionelt – og her kan læsningen virkelig være et godt forsvar. Der er næsten ikke grænser for alt det gode, der sker i vores krop og sind, når vi fordyber os i en god bog (hvis bare vi husker at bevæge kroppen lidt mellem bøgerne), og mange af effekterne varer ved, længe efter vi har vendt den sidste side. En god bog kan derfor sagtens konkurrere med både yoga, mindfulnessøvelser og meditation, og i tilgift får vi blandt andet et større ordforråd, mere empati og en forbedret hukommelse.

Hvor stor er din læselyst?

Med alle de goder, læsningen kan give os, er det måske overraskende, at vi ikke alle sammen sidder med næsen begravet i en bog hvert ledigt øjeblik. Men læselyst er en kompliceret størrelse. Jeg beskrev det før som en vane, der skal holdes ved lige, og det er til dels også rigtigt. Det gør en forskel, når vi skaber gode læserammer for os selv: Der skal være både ro og tid til at fordybe sig ordentligt, og det er vigtigt, at det er bøger, der siger os noget – ikke bare dem, vi burde læse.

Som inkarneret læsehest har jeg dog med tiden måtte erkende, at læselyst er mere og andet end en god vane. Den er, ligesom lykken, temmelig flygtig og indimellem fuldstændig umulig at holde fast i, uanset hvor meget vi prøver.

Du kan sidde i din yndlingslænestol med en bog af din yndlingsforfatter og al tid i verden til at dykke ned og fordybe dig; og samtidig være ude af stand til at holde koncentrationen i mere end et kvarter. Du synes egentlig, at du har lyst til at læse, men det fanger dig bare ikke. Så du prøver igen senere, uden held. Dagen efter; samme resultat. Ugen efter; det samme. Efter lang tid på den måde begynder det at føles frustrerende, for du savner faktisk at læse - også selvom du efterhånden næsten har glemt, hvordan det føles at være helt opslugt af en god bog.

Da min læselyst blev væk

For mig blev læsningen i en periode det modsatte af, hvad det skulle være – en stressfaktor. I min kamp for at fastholde min identitet som den opslugte bogorm og generobre den ro, læsningen gav mig, afprøvede jeg alle mulige krumspring, som jeg i mine (læse)velmagtsdage ville have grinet af. Naturligheden ved at læse forblev dog væk, og for hver fejlslået forsøg blev jeg mere modfalden.

Det var først, da jeg slap alle reglerne og gav mig selv lov til at være en ”ikke-læser” i en periode, at læselysten langsomt kom igen. I en tid, hvor der er så meget fokus på selvrealisering, mindfulness og det at få det fulde udbytte af sin fritid, kan det godt føles som en falliterklæring at befinde sig et sted i sit liv, hvor dårligt tv og meningsløst tidsfordriv er det eneste, der er lyst og overskud til. Men det er helt i orden – og meget almindeligt.

Det vigtigste er at give sig selv lov til det. Så hvis du, ligesom jeg, indimellem befinder dig i en periode, hvor du ikke kan komme godt i gang med en bog, så sig pyt og lad bøgerne ligge lidt – det skal nok komme igen. Og får du lyst til at arbejde lidt på sagen, så kig forbi biblioteket: Mange af os har prøvet det selv, og vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at finde lige præcis det, der kan give dig læselysten igen; om det er lydbøger, noveller, en ny genre, et medlemskab i en læsekreds eller noget helt femte - det finder vi ud af i fællesskab.

Materialer