Musikken i mit liv

"Film fortæller historier, men det er ofte musikken, der skaber universerne."

Sådan sagde mit barndomsidol, Jakob Stegelmann fra Troldspejlet, i forbindelse med, at den legendariske filmkomponist John Williams i februar fyldte 90 år. Jeg synes han har så evigt ret. For musik er stemningssættende og fællesskabende – hvis sidstnævnte overhovedet er et rigtigt ord.

Forestil dig Dødens Gab uden den legendariske melodi; den består ikke af mere end to toner, men den sætter en stemning skarpere end et hvilket som helst andet virkemiddel. Som publikum er vi ikke et sekund i tvivl om, at nu er hajen i nærheden og det bliver farligt. Harry Potter-universets magi kommer i særdeleshed fra musikken og hvordan skulle vi bedre kunne regne ud, at Darth Vader fra Star Wars er en ægte skurk end med karakterens famøse tema.

Det lyder næsten for sukkersødt, men jeg ved simpelthen ikke hvad livet ville være uden musik. Nok meget gråt. I hvert fald for mig. Musik sætter ikke kun universer og stemninger i film, men i høj grad også i vores liv, i hverdagen. Har du nogensinde stået til en koncert, omgivet af mennesker du ikke kender, men alligevel følt et fællesskab og en samhørighed, når I stod skulder ved skulder og sang med? Måske dén sang, I sammen sang med på, forplantede sig i dit sind og for evigt blev et minde om en tid eller stund, hvor du følte dig let, bekymringsfri. Omfavnet. For lige dér, foran scenen, var der ingen krav eller forventninger til andet end bare at være til stede med musikken.

Musikfællesskabet står meget stærkt for mig, og behøver jeg sige, at jeg elsker koncerter, festivaler og fællessang? Heldigvis har vi både fællessangsarrangementer og dejlige kor, der slår vejen forbi Viborg Bibliotekerne i løbet af foråret. Her er rig mulighed for at få trænet stemmebåndet igen.

Mere end hårdtslående rim

Noget musik, der ligger ned ad en lidt anderledes sidegade end John Williams’ magiske filmmusik, er hiphop. Genren, hvor dine ord står tydeligt og blottet, ofte kun akkompagneret af et beat. I særligt mine unge teenageår blev jeg glad for genren. Ja, genrens karakteristika bærer ofte præg af et hårdt sprog og ”se-mig”-kultur. Sådan har hiphoppen været siden den så dagens lys. Det skal man dog ikke lade sig snyde af; ser du laget dybere end tekstens ofte hårde overflade, vil du tit opdage personlige skildringer og fortællinger fra et liv, der ikke nødvendigvis har været en dans på roser.

Noget andet genren i høj grad bar præg af, da jeg var hiphop-lyttende teenager, var at alle kunstnerne jeg stødte på, var mænd. Sådan forholder det sig ikke helt længere. Mange vil nok tænke, at de kvindelige rappere først er begyndt at dukke op i de seneste år. Ikke mindst fordi vi lige nu ser både amerikanske og danske kvindelige rappere profilere sig stærkt og virkelig indtage hitlisterne. Men kvinderne har været der hele tiden. Så hvorfor kender vi dem ikke så godt? Den 17. marts får Viborg Hovedbibliotek besøg af musikjournalisten Nanna Balslev, der har stor erfaring fra den danske musikbranche. Hun gør os klogere på hiphop og kvindernes rolle her. Noget jeg personligt glæder mig helt vildt til. Ikke nok med, at hun kommer med anekdoter og røverhistorier fra en verden, vi normalt ikke hører meget om, så kommer hun ifølge af en upcoming dansk rapstjerne, nemlig Yakuza, som giver et nummer. Jeg tror simpelthen ikke, at vi har haft hiphop på Skakbrættet før og jeg føler mig faktisk lidt stolt over at have min gang i et hus, der både lægger scene til fællessang og big bands, børnekoncerter og rapmusik.

Måske tænker du, at det på ingen måde er noget for dig, for rap og hiphop er som fremmedord i dit vokabular. Jeg garanterer, at det også bliver spændende for dig. For det handler om så meget mere end rap og hårdtslående rim. Det handler om at stå ved hvem man er som menneske og kunstner i en verden, hvor dit køn kan være afgørende for dine muligheder. Og det er aktuelt langt ud over hiphop. Så her et par dage efter Kvindernes internationale kampdag, er det helt oplagt at rette blikket mod nogle af de dygtige kvinder, vi ikke altid hører nok om.

Tags