musik og fællesskab

Musik og fællesskab er dope for din hjerne

Jeg spiller i et af Hjemmeværnets 14 musikkorps, og det giver mig en masse gode venner og spændende oplevelser både musikalske og sociale.

Klokken er 17.00 onsdag aften, og jeg er lige kommet hjem fra arbejde. Drøntræt. En friaften vil bare være rigtig dejlig lige nu. Jeg gider ikke rigtig tage af sted igen, trænger jeg ikke til en friaften? Jeg har vist også lidt ondt i hovedet? Hvis nu jeg bare…Nej, jeg pakker alle de dårlige undskyldninger væk, sætter mig i bilen og tager af sted.

Destinationen er øvelokalerne i Hjemmeværnets Musikkorps Nordjylland. Da jeg ankommer til Hjørring, er det første, jeg møder en masse gode venner, som jeg efterhånden har spillet sammen med i mange år.

Vi mødes fast én gang om ugen, og vi spiller godt 20 koncerter om året og rejser i ind- og udland sammen, så vi kender hinanden godt. Mens vi siger goddag, gør klar og småsludrer, om alt fra musik til dagens arbejde, begynder energiniveauet så småt at stige.

Præcis kl. 19.30 sidder vi klar, og dirigenten siger godaften og slår an til de første strofer. Vi varmer op med øvelser for messingblæsere og en koral, så læber og instrumenter er klar. Når opvarmningen er overstået, går vi i gang med aftenens program.

Vi øver nye numre, som skal spilles til to julekoncerter i den kommende vinterperiode. Der er fuld fokus på musikken, at spille efter noder, lytte til hinanden og være opmærksom på dirigenten. Der er slet ikke tid til at forholde sig til træthed eller dagligdagens småproblemer, de glider bare i baggrunden, og musikken fylder krop, sjæl og hjerne.

Musik giver gåsehud

Der er lavet flere undersøgelser om, hvordan musik påvirker hjernen. Musik påvirker hjernens belønningssystem gennem stoffet dopamin. Det er også dét, der giver gåsehud, når man hører et godt stykke musik.

”Uden musik ville livet være en fejltagelse.” - Friedrich Nietzsche

Vi nyder at spille sammen, fordi det er en helt særlig oplevelse, når det musikstykke, der ikke lød rigtig godt den første aften, pludselig tager form og giver gåsehud, fordi alle bidrager og yder deres bedste.

Et fantastisk fællesskab hvor vi hjælper hinanden

I musikkorpset er vi fælles om musikken, og her spiller køn, alder eller profession ingen rolle. Vi er alle amatørmusikere, som danner et særligt fællesskab om musik.

”Musik er menneskehedens universelle sprog.” - Henry W. Longfellow

Når vi er ude til arrangementer, optræder vi sammen, og vi hjælper hinanden med alt. Vi sørger for, at uniformerne sidder korrekt, vi deler klemmer til at holde noderne med og mangler man en klud til at pudse briller med, deler vi også med hinanden. Kodeordene i vores musikkorps er sammenhold, fællesskab og hjælpsomhed.

Dagen slutter…

Klokken 22.00 onsdag aften siger vi tak for i aften, pakker sammen og kører tilbage til hver vores hverdag. Humøret er højt på hjemturen, for det har igen været en rigtig god aften, og jeg kan glæde mig over, at undskyldningerne ikke vandt i dag.

Det er bare super fedt at være en del af netop dét fællesskab. Er du også musiker, kan jeg varmt anbefale at spille i et af Hjemmeværnets Musikkorps.

Biblioteket er også musik

Hvis du er vild med musik, som jeg er, så er Viborg Hovedbibliotek fyldt med spændende noder, cd’er og LP’er i musikkælderen. Der er noget for enhver smag – nyt som ældre musik. God fornøjelse!