Tavle
Tavle

Mor ved ALT!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.02.17
”Mor, ved du alt?” Det er min søn på 8 år, der spørger under aftensmaden en tirsdag aften.

Alle i familien løfter blikket fra frikadellerne og kigger i min retning. I et øjebliks storhedsvanvid mixet med en pæn portion nordjysk ironi svarer jeg: ”Ja, min ven – mor ved alt”. Svaret udløser en krigserklæring. Ungerne fniser højlydt og påbegynder planlægning af et sandt bombardement af spørgsmål. Overfor sidder min mand og vender det hvide ud af øjnene. Igen.

En hurtig analyse fra min side peger på omgående retræte, inden tropperne kan nå af mobilisere et frontangreb bestående af spørgsmål, som intet menneske på denne jord kan svare på. Hvem har alligevel lyst til at tabe ansigt en tirsdag aften henover frikadellerne og de overkogte bønner?

”Altså!”, tilføjer jeg hurtigt, ”Det jeg mente var, at jeg ved, hvor jeg kan finde informationer”. Der bliver mumlet omkring bordet. Svaret bliver vendt og drejet, analyseret og til sidst accepteret. Slaget ender i remis og freden omkring spisebordet er genoprettet.

Kampen om sandheden
Sandheden er jo, at ingen ved alt. Det ved ethvert reflekterende menneske. Desværre oplever vi stigende problemer med falske nyheder og misinformation. Viden og fakta er blevet brikker i et spil ludo, hvor de spillere, der råber højest og med størst overbevisning, når først i hus, vinder spillet og kampen om sandheden.

Vores demokrati handler ikke alene om retten til at sætte kryds engang imellem. En forudsætning for demokratiet er samtaler, meningsudvekslinger og den dialog, der finder sted mellem os mennesker. Samtaler, hvor viden og fakta vendes, drejes og nye erkendelser opstår. Når falske nyheder og misinformation sætter faglig dygtighed og fakta skakmat, bliver samtalen til nonsens. Så træffes beslutninger på forkerte grundlag og dermed tyndslides demokratiet.

Hvem kan? Du kan!
Hvad kan jeg lige gøre ved det, tænker du måske? Lige præcis her i teksten får jeg en uimodståelig lyst til at citere gode, gamle Willy Shakespeare: ”Det eneste mørke, der findes, er uvidenhed”. Med andre ord med indsigt og viden fortrænges uvidenhedens mørke og ignorance. I den sidste ende er det op til dig at søge viden og forholde dig kritisk til den information, du bombarderes med. Mørket skal oplyses af oplyste mennesker. Pilen peger på dig – men du står ikke helt alene med opgaven.

Hent hjælp på biblioteket
De siger, vi befinder os i et postfaktuelt samfund. Et samfund, hvor fakta er i frit fald. I al beskedenhed står biblioteket for det stik modsatte. Det står for fri og lige adgang til information og oplysning. Det insisterer på kildekritik og faktatjek. Det danner og understøtter uddannelse. Det formidler ny og gammel viden. Og det er vigtigt, for intet menneske skal stå alene og intet menneske kan vide alt. Heller ikke mødre.

Derfor giver vi også rummet og ordet til de lokale eksperter, som har faglig indsigt og erfaring. Eksperter som både kan og vil formidle deres viden i øjenhøjde. Vi kalder foredragsrækken ’Viden i hverdagen’.  Foredragene handler denne vinter om det gode børne- og ungdomsliv i Viborg Kommune og er arrangeret i samarbejde med Viborg Stifts Folkeblad.

Hør hvordan jordemødrene på Regionshospitalet arbejder på, at både forældre og babyer får den bedst mulige start. Institutionslederen fortæller om, hvordan børnene får et godt institutionsliv. Få psykologens bud på hvordan du styrker dit barns selvværd. Specialpædagogerne fortæller om, hvordan man behandler børn og unge, som rammes af børnepsykiatriske vanskeligheder. Foredraget rundes af med en personlig beretning om livet med diagnosen ADHD.

Tro os, når vi siger: Alle er velkomne.

Faktaboks:
Fakta pl. af Faktum: forhold eller oplysning der er eller fremstilles som ubestrideligt sand eller rigtig
Kilde: www.sproget .dk

”Det eneste mørke, der findes, er uvidenhed”, replik fra ’Helligtrekongersaften’ (skuespil) af William Shakespeare, 1601.